fbpx

Kond-Coop: GRIM önjáró permetező, Technopol YUKON injektáló

Írta: GÉPmax-2023/V. lapszám cikke - 2023 október 03.

A gépkereskedelem világában nap mint nap jelennek meg új lehetőségek a piacon. Ahogy egy márka sikeressé válik, könnyedén előfordul, hogy nemcsak a népszerűsége, hanem az árai is az egekbe szöknek. A befutott gyártók többsége erőforrásai legjavát arra fordítja, hogy képesek legyenek megtartani piaci részesedésüket, egyre kevesebb figyelmet fordítva a gazdák valódi igényeire és azokra az alapokra, amik igazán naggyá tették a márkát.

Családi gazdaságunk fő terménye a kukorica, amely megköveteli a kijuttatórendszereink kiválóságát. Az első beruházásaink alkalmával biztonságos és észszerű döntésnek tűnt a legnagyobb márkák gépeit választani, ahogy azonban telt az idő, egyre kevésbé tudtuk tartani ezt az álláspontot. Az állandóan növekvő szervizköltségek, az egyre többször jelentkező „gyermekbetegségek” után kezdtünk rájönni, bizony, itt sem minden arany, ami fénylik. Alternatív megoldások után néztünk, amikor egy kiállításon megismerkedtünk az olasz GRIM permetezőcsalád gépeivel. Elsődleges célunk az volt, hogy olyan márkát találjunk, amely esetében valóban a gépek tudását fizetjük meg, nem pedig a nevet.

GRIM Maxi
A Maxinál elengedhetetlen a légzsákos keret. Emellett fúvókánkénti szakaszolásra is alkalmas

KÉT SZEZON UTÁN NYUGDÍJBA KÜLDTÉK KORÁBBI, NAGYNEVŰ TÁRSAIKAT

A GRIM önjáró permetezőket gyártó cég gépbemutatója után pontosan tudtuk, hol és hogyan kell megtennünk az első lépéseket. Mindenképpen olyan gépeket kerestünk, amelyek integrálható, GPS-alapú automata rendszerekkel működnek, és megfelelnek minden hatályban lévő szabályozásnak, de nem túl bonyolultak. A tesztelés során kétfajta géppel is dolgozhattunk éles körülmények között, a GT széria 3500 literes és a 4500 literes MAXI széria 10-es önjáró vegyszerezővel. A GT egy professzionális többcélú önjáró permetező, amely állítható magasságával lehetővé teszi a nagyon magas termények permetezését is. Négykerék-meghajtású, hidrosztatikus erőátvitelű, hidraulikus kerékmotorokkal rendelkezik. A középen elhelyezett Tier 3A 6 hengeres vagy Stage V, 4 hengeres dízelmotor és kombinált pneumatikus + hidropneumatikus első felfüggesztési rendszer biztonságos és professzionális géppé teszi.

A mérések alapján a legnagyobb különbséget az idő és a kijuttatott vegyszer hasznosulásában tapasztaltuk. A MAXI 10-es esetében is könnyedén ráéreztünk a gép finomságaira. Az EasyPilot automata kormányzás és az 1,8 méteres hasmagasság mellett a szintezési automatika pontossága győzött meg minket igazán. A permetező kialakítása, a gépekre felszerelt szórófejek és fúvókák jelentősen befolyásolják a kijuttatott permetlé hasznosulását. A szakaszvezérelt fúvókarendszer kivételesen hatékony és könnyű munkát tett lehetővé. Miután hadrendbe állítottuk a gépeket, a GRIM permetezők két szezon után nyugdíjba küldték korábbi nagynevű társaikat, ami nem is csoda, hiszen a kopóalkatrészek és állandó karbantartások gyakorisága, költsége töredéke volt a korábban tapasztaltaknak, az elvégzett munka minőségében azonban nem találtunk érdemi különbséget.

tárcsa
A tárcsánkénti 12 db tű csak akkor injektál, amikor benne van a földben, ezzel is csökkentve a felesleges pazarlást

TRÁGYÁZÁS TÁPANYAGVESZTESÉG NÉLKÜL

Manapság rengeteg újdonság jelenik meg a géppiacon, és egyre nehezebb megkülönböztetni a hasznost a haszontalantól. Egyszerű emberek lévén, mi a szemünknek hiszünk, ezért hoztuk létre gazdaságunk tesztrészlegét, melynek feladata, hogy az ajánlott márkákat, gépeket „éles” körülmények között vizsgálhassa, mielőtt döntést hozunk azok használatáról. Kereskedelmi palettánkra csak és kizárólag azok a gépek, gépcsaládok kerülnek fel, amelyek valóban többlet értéket hoznak a magyar gazdák életébe. Ha a sikerről van szó, szívesen foglalkozunk újításokkal, de az alapokhoz is bátran nyúlunk vissza, ha úgy érezzük, hogy azzal kerülhetünk lépéselőnybe. A trágyázás folyamata elengedhetetlen az egészséges növénykultúra fejlődéséhez. A klasszikus folyékonyműtrágya-szóró rendszerek jó munkát végeznek a földeken, az időjárásnak kitett folyamat (bemosás), illetve a kijuttatott trágya hasznosulásának mértéke azonban hagy némi kívánnivalót maga után.

tárcsa és tartály
3000 literes tartályával nemcsak a kisebb, de a közepes és nagyobb gazdaságok számára is megfelelő választás lehet

Cégünk legújabb gépe, a Technopol YUKON egy olyan folyékonyműtrágya-injektáló rendszer, amelynek használatával hozamveszteség nélkül 20–30%-kal csökkenthetjük a kijuttatott műtrágya és egyéb folyékony bázisú anyagok mennyiségét. Noha ezeket a gépeket a gabonában jobbára félve használják a gazdák, az általunk végzett teszteken a keréksüllyedés és a forgótárcsa által okozott veszteség nem haladta meg a 3–5%-ot, amit a szépen fejlődő, egészséges növénykultúra már a bokrosodás időszakában kompenzált. Az injektálótűk pontosan a gyökérzónába juttatják a tápanyagot, baktériumokat, gombaölő szereket, ezzel elérve a magasabb hasznosulási arányt. A tárcsánkénti 12 db tű csak akkor injektál, amikor benne van a földben, ezzel is csökkentve a felesleges pazarlást. A gép „agyát” az Angliában gyártott, ISOBUS-kompatibilis számítógép adja, amely GPS-alapon automatikus szakaszolást végez, és irányítja a hexagon kiáramlásvezérlő rendszert. Az injektálótárcsák egyesével is ki-be kapcsolhatók, és tetszőleges távolságra állíthatók egymástól. A berendezés 200 liter/hektár teljesítménnyel működtethető kényelmesen, 3000 literes tartályával nemcsak a kisebb, de a közepes és nagyobb gazdaságok számára is megfelelő választás lehet.

Trabach Botond, Kond-Coop Kft.