fbpx

Multifunkciós gép minden termény bálázására és csomagolására

Írta: GÉPmax-2024/III. lapszám cikke - 2024 május 28.

A holland Knoll Baling & Wrapping, partnerével, a finn AGRONIC-kel közösen több mint 25 éve fejleszt speciális gépeket bálázásra és csomagolásra.

A két cég közös fejlesztése a MultiBaler széria. Az AGRONIC MultiBalert 2009 óta gyártják és értékesítik. A gépek, működési módjuknak és egyszerű üzembe helyezhetőségüknek köszönhetően, kitűnnek a versenytársak közül. A MultiBaler módosítás nélkül alkalmazható helyhez kötött vagy vontatott, mobil használatban. Ez növeli a gépek kihasználhatóságát, hatékonyságát és sokoldalúságát.

Knoll Agronic MultiBaler XL
Multibaler XL Párhuzamos töltése önjáró silózóból

A MultiBaler 820 és 1220 speciális bálázók alkalmasak például kukorica, szalma, forgács előkevert TMR és tőzeg bálázására. A MultiBaler 820 bálái 85 cm szélesek és 80-90 cm átmérőjűek, a bálák súlya pedig a bálázandó anyagtól függően 250–450 kg között mozog. A MultiBaler 1220 nagyobb bálákat készít, ezek szélessége 100 cm, átmérője 100–120 cm, a bálák tömege a bálázandó anyagtól függően 600 és 1000 kg között van. A bálákat hálóval vagy kötőzőanyaggal kötik össze, de fóliákba is csomagolhatók az időjárás elleni védelem és megőrzés érdekében, illetve szilázskészítés céljából.

A MultiBaler gépek jelenleg a világ több mint 45 országában üzemelnek. Minden felhasználó saját igényeinek megfelelően felszerelt géppel rendelkezik. Az Agronic Oy saját, AGRONIC márkanéven a skandináv, balti és orosz piacokon, valamint Koreában forgalmazza, a Knoll BV pedig KNOLL márkanév alatt a világ többi részén történő terjesztésért felelős.

MultiBaler XL feltöltés
Feltöltés az oldalsó szalag segítségével lehordószerkezetes silószállító pótkocsiból

MOBIL VAGY HELYHEZ KÖTÖTT

A frissen aprított takarmány bálázása számos piacon egyre fontosabbá válik. A MultiBaler XL-t mobil vagy helyhez kötött egységként történő használatra fejlesztették ki. Fejlesztése során visszatértek a rajzasztalhoz, és egy teljesen új gépet terveztek a bevált koncepciók alapján. A konstrukciós módszer és a használhatóság azonban a meglévő MultiBalers 820 és 1220-ból származik. A MultiBaler XL egy többfunkciós gép. A MultiBaler XL báláinak átmérője 100–115 cm között állítható, szélessége pedig 120 cm. A bálázandó anyagtól függően a bálák tömege 500–1350 kg. A tartály 8 köbméteres kapacitású, és adagológörgők gondoskodnak az anyag bálakamrába való elosztásáról. A tágas tartály sokoldalúan megrakodható különféle anyagmozgató gépekkel, például traktoros homlokrakodóval, teleszkópos rakodóval vagy bármilyen más rakodási megoldással.

Agronic MultiBaler XL
Feltöltés önjáró kotró-rakodóval

Ezenkívül az etetőbunker oldalsó panelekkel van felszerelve (jobb és bal oldalon egyaránt), amelyek a magasság csökkentése és a rakodás megkönnyítése érdekében, akár kisebb gépeknél, lehajthatók. Ha közvetlenül szilázskocsiból rakodnánk be az anyagot, a „Dropbunker” a legjobb megoldás. Ez még sokoldalúbbá teszi a MultiBaler XL használatát. A „Dropbunker” természetesen fix, álló helyzetben is használható. A 3,50 m3-es ejtőbunker továbbítóhevedere hidraulikus hajtású, és az adagolási sebesség minden anyagtípushoz tökéletesen állítható, egy fordulatszám-szabályozó szelep segítségével. Ily módon a szántóföldről származó anyagot rövid időn belül helyhez kötötten körbálává lehet feldolgozni.

Agronic MultiBaler XL feltöltés
Feltöltés takarmánykeverőből az oldalsó szállítószalaggal

A MultiBaler XL oldalsó szállítószalaggal is felszerelhető. Például a vontatott takarmánykeverővel készített takarmányadagokat közvetlenül a szállítószalagra lehet üríteni, és ezáltal automatikusan a bálázási folyamatba kerülnek. Álló használat során, amikor a gép tartálya megtelik, teljesen automatikus üzemmódban a vezérlőrendszer biztosítja a szabályos etetési folyamatot. A tartályfenéklánc és az adagolólánc sebességét a MultiBaler XL vezérlőrendszere automatikusan felügyeli és szabályozza.

MultiBaler XL
Silózás és bálázás egy menetben

MOBIL HASZNÁLAT

A KNOLL MultiBaler XL abban különbözik a piacon lévő többi géptől, hogy lehetőséget kínál nagyon hatékony és eredményes használatra közvetlenül a szántóföldön. A gép egy menetben akár önjáró betakarítógéppel is használható. Ez leegyszerűsíti a használatot, és további 1-2 műveletet takarít meg, amelyek az álló használat esetén szükségesek. A termést aprítás után azonnal bálává dolgozzák fel, ezzel garantálva a legjobb végterméket. Ahhoz, hogy TLT-hajtást igénylő MultiBaler XL-t az önjáró szecskázóval összekapcsolva, azzal egy menetben használhassuk, a betakarítógépnek szüksége van egy kiegészítőre. A szintén holland AM Machinery egy speciális vonórészt kínál az önjáró szecskázókhoz. A TLT-csonkkal felszerelt vonórészt a CLAAS, a John Deere, a New Holland és a Krone szecskázókhoz alakították ki.

TLT-vel szerelt kiegészítő vonószerkezet
A TLT-vel szerelt kiegészítő vonószerkezet önjáró silózóra

A motor főtengelyéről egy nagy terhelhetőségű ékszíjas áttételen keresztül származtatják a hajtást a vonófej felé kiképzett TLT-csonkra. Ehhez a vonórészhez kapcsolva a silózóval egy munkamenetben a betakarítógép kidobócsöve egyenesen a MultiBaler XL tartályába fújja a szecskázott takarmányt.

BÁLÁZÁS

A gép alapja egy kopásálló anyagból készült bálakamra, mely sokéves ipari felhasználás alapján lett kifejlesztve. A kamra 17 HD préshengerrel van felszerelve, és két darab PowerGrip-4 szalaggal van kombinálva. Az egység hidraulikusan állítható présnyomásrendszerrel rendelkezik. Ez lehetővé teszi a kívánt bálázási nyomás beállítását minden anyagtípushoz, a legjobb minőségű és formájú bálák elérése érdekében. Az anyagveszteség minimálisra csökkenthető, ha a gép alvázának teljes hosszában visszavezető rendszert alkalmazunk.

Az aprított termékek feldolgozása során mindig keletkeznek kis anyagveszteségek. Ezeket a „morzsaveszteségeket” egy folyamatosan forgó visszatérő szalag hasznosítja a gép rendszerében. A visszavezető rendszer elején az anyagot vízszintes csigák gyűjtik össze, és szállítják (hosszú anyagok esetén is) a visszatérő szállítószalagra. Innen ez anyagot visszavezetik a bálakamrába, hogy új bálát képezzenek. A bálakamra görgőit és hevedereit hidraulikus rendszer hajtja, melynek segítségével minden termékhez és alkalmazáshoz beállítható az optimális fordulatszám.

CSOMAGOLÁS

A gép AGRONIC csomagolórendszerrel van felszerelve, amely egy teljesen új típusú csomagolóasztallal rendelkezik. Ez a hidraulikusan mozgatható csomagolóasztal megbízhatóan és kíméletesen terheli a bálát még lejtős területeken is. A csomagolórendszer a csomagolóasztalból és csomagolókarból, illetve két darab 750 mm-es fólianyújtó egységből áll. A csomagolóasztal egy sínrendszeren keresztül mozog a rakodási helyzetből a csomagolóhelyzetbe.

Ez a gyors mozgás a szintén gyors tekercselőkarral kombinálva nagy kapacitást ad a gépnek. A csomagolórendszer számos praktikus extrával van felszerelve a megbízható működéshez. Az optimális vezérlés érdekében a csomagoló egy automatikus fóliatörés-érzékelővel rendelkezik. Amint egy fóliatekercs kiürül vagy elszakad, a csomagológép leáll, vagy egy új tekerccsel folytatódik a csomagolás, de sebessége automatikusan csökken, hogy a fóliafedés mindig 50%-os maradjon.

MÉRLEGELT, KÖNYVELT BÁLÁK

A MultiBaler XL többféle kiegészítővel is felszerelhető. Például adaptálható hozzá egy mérlegrendszer, amely minden bálát lemér. A lemért tömeg megjelenik az IQAN kezelőmonitoron, és a bála a memóriahely-specifikus naplóba is elmentésre kerül. A mérőrendszer címkenyomtatóval bővíthető. A MultiBaler XL vezeték nélküli távirányítóval is elérhető, amellyel a bála egy gombnyomással a megfelelő helyre ejthető, és a munkaciklus is megszakítható.

GÉPINFORMÁCIÓ, AMIKOR ÉS AHOL SZÜKSÉGE VAN RÁ!

A Rimote® egy olyan megoldás, amely információkat közvetít a gép teljesítményéről a géptulajdonosok és -felhasználók számára. A Rimote® alapfelszereltség a MultiBaler XL-en, a kapcsolódó adat-előfizetéssel együtt 5 évre. Mobil adatkapcsolaton keresztül a rendszer bárhol és bármikor elérhető. Frissítésekhez is ezt a rendszert használják, a kereskedő be tud jelentkezni a készülékbe karbantartás céljából, és intelligens karbantartás-tervezéssel maximalizálja a gép teljesítményét. Csökkentik az állásidőt is azzal, hogy diagnosztikai támogatást használnak a döntéshozatalhoz és a megelőző karbantartáshoz.

KARBANTARTÁS

A gép a kenést saját maga, automatikusan elvégzi, csak az automata olaj- és zsírkenő rendszer legyen mindig feltöltve az előírt mennyiségű és minőségű kenőanyaggal. Ez a rendszer két automatikusan vezérelt szivattyúból áll, amelyek a gép használatához szükséges mért mennyiségű olajat, illetve zsírt szállítják, a fenntartható működés és az optimális karbantartás érdekében.

fotó: https://www.agronic.fi/ és https://knoll-balers.com/

Farkas Imre