fbpx

Már vontatottban is létezik az Agronic WR rendképző

Írta: Farkas Imre - 2022 augusztus 02.

Két éve már beszámoltunk az innovatív finn fejlesztésű rotoros rendképző családról amely akkor hárompontra és traktoros homlokrakodóra szerelhető függesztett változatban volt elérhető. Most bővült a kínálat a vontatott verzióval.

A különleges finn rendképző szériát időközben bővítették egy 9 méteres 4 rotoros, vontatott verzióval, így az 5, illetve 6 méteres függesztett WR típusok mellett a nagyobb területen gazdálkodók is élvezhetik eme különleges rotorokkal dolgozó rendképző előnyeit.

A rotorok nem a megszokott vezérelt ujjas bonyolult megoldások, hanem attól sokkal egyszerűbb, kevesebb alkatrészt és kisebb teljesítményű meghajtást igénylő kialakításúak. A rotor lényegében egy hengerpalást, amelyre kívülről ferdén vannak rögzítve a terelő lemezek és a rájuk csatlakoztatott ferdén a talajjal érintkező, a munka dandárját végző egyenes, vastag, flexibilis poliamid terelőujjak, amelyek tiszta munkát biztosítanak különféle körülmények között, továbbá a talajjal érintkezve jó rugalmasságot nyújtanak.

Agronic wrt-900
A hosszú vázszerkezet hátul kormányzott tengelyre támaszkodik – fotó: https://www.groundgear.co.nz/

A terelő ujjak könnyen és gyorsan cserélhetők, a rotorpalás belső oldalán lévő rögzítőkapcsos megoldásnak köszönhetően. A rotorok hidraulikusan, Danfoss hidromotorokkal vannak hajtva, nem igényelnek TLT hajtást. Mivel az egész konstrukció mellőzi a bonyolult vezérelt karos rendszereket és a szöghajtóművekkel kombinált, csuklós tengelyhajtásos megoldásokat így sokkal könnyebb, illetve egyszerűbb.

Kevesebb karbantartást igényel, és a hidraulikus meghajtás olajáram mennyiségének szabályozásával történő, fokozatmentes rotorfordulatszám-állítás miatt nagyobb munkasebességre képes, illetve könnyen igazítható a változó munkakörülményekhez.

Az új WRT 900 vontatott rendképző erős és nagy kapacitású, amely 12-24 km/h tartományban kínál munkasebességet, a közvetlen hidraulikus hajtásnak köszönhetően a hajtáselemek károsodásának veszélye nélkül. A 7,05 méter és 9,55 méter közötti munkaszélességtartományban 1,8 m és 2,4 m közötti rendfelszedőkhöz készít rendet.