fbpx

ROC RT rendképzők – Kíméletes takarmánykezelés, veszteségmentes betakarítás

Írta: GÉPmax-2023/II. lapszám cikke - 2023 június 06. -Hirdetés

Az utóbbi évtizedben komoly teret hódítottak a szálastakarmány-betakarító gépek nemzetközi piacán a szállítószalagos rendszerű rendképző gépek. Itthon is egyre szélesebb a választék ezekből az eszközökből, amelyek alkalmazása a széles körben elterjedt vertikális rotoros gépekkel szemben számos előnyt biztosít. Mint ahogy a korábbi években, úgy az idei AGROmashEXPO/AgrárgépShow-n is láthatta a nagyközönség a szalagos rendszerű gépek között nagy múltú olasz ROC rendképzőt. A gyártó kínálja az egyik legszélesebb választékot szállítószalagos rendfelszedő rendképzőkből. A ROC az egyedüli, amely a világ 40 országába exportál szalagos rendfelszedő gépeket. A világ minden égtáján forgalmazzák Észak-Amerikától Dél-Amerikáig, Európától Ázsián át Ausztráliáig.

ELŐNYÖK A ROTOROS GÉPEKKEL SZEMBEN

Visszautalva a fenti előnyre a rotoros gépekkel szemben, lássuk, mi is a szalagos megoldás előnye a vertikális rotoros, illetve a csillagkerekes rendszerű rendképzőkkel ellentétben! Sajnos a szálastakarmányok földszennyezettsége Magyarországon nagyon magas, ami például az erjedést is negatívan befolyásolja. Nem meglepő ez, hiszen nagy arányban vertikális rotoros, illetve csillagkerekes gépekkel takarítják be, amelyek a szálasanyag talajon végzett összeterelését lényegében a talaj rugós acélujjakkal történő folyamatos „gereblyézésével” érik el.

MINŐSÉGI TAKARMÁNYKÉSZÍTÉS

A minőségi takarmány-előállításánál szem előtt kell tartanunk, hogy a szarvasmarhának a lehető a legjobb, legtisztább takarmányt tudjuk adni, ezért földszennyezés nélkül kell betakarítanunk a takarmányt. A rotoros rendképzők rugós ujjas terelői folyamatosan porosítják, illetve földdel szennyezik be a takarmányt a rendképzés közben. Viszont a szállítószalagos rendképzők rendfelszedő ujjai szinte nem, vagy alig érintkeznek a talajjal, a takarmány szállítószalagra emelése közben. A tisztaság mellett főleg a lucerna betakarításánál a levélpergési veszteségben is kíméletesebb, mint a rotoros vagy csillagkerekes gépek. A takarmányt nem sodorja, hanem gumiszalaggal tovább szállítja azt, ill. meggyorsítja az anyag szárítását, és minimális veszteséggel dolgozik. Rendkívül kíméletes, és nagy rendet lehet vele képezni.

ROC RT
A változtatható munkaszélességű RT-730 – fotó: roc.ag

MINIMALIZÁLJA A LEVÉLPERGÉST

A napon száradó kis lucernaszárak, amelyek a leveleket megtámasztják, rendkívül törékennyé válnak. Ha hagyományos rotoros rendképzővel takarítjuk be a termést, különösen harmat hiányában vagy gyenge harmatnál, a kis szárak jobban ki vannak téve a törésnek. Ez a levelek elvesztését, jelentős levélpergési veszteséget okoz, és ennek következtében az állatok takarmányozása szempontjából fontos fehérjék vesznek kárba. Az ROC rendszer használatával a termény felemelkedik és finoman kerül a szalagra, hogy sérülésmentesen szállítható és lerakható legyen középre vagy oldalirányban. Az ROC szalagos rendképzők alkalmasak törékeny termények napközbeni felszedésére is, amivel elkerülhető az éjszakai munka. A hagyományos rendképzőkhöz képest, a nagyon puha terménykezelési módnak köszönhetően az ROC RT sorozat jelentősen meghosszabbítja, a legtöbb esetben akár megkétszerezi a napi munkaidőt. Arról nem is beszélve, hogy a rotoros rendképzőkkel szemben a szállítóhevederes konstrukciók nem károsítják a takarmánynövény friss hajtását.

KÍMÉLETES A KELÉSSEL

Normál körülmények között már 2-3 nappal a betakarítás után bizonyos terményfajták, mint például a lucerna, kis szárból és néhány levélből álló friss növekedést hoznak. Ilyen körülmények között a rotoros rendképzők gyakran eltörik a kis szárakat, ami késlelteti a növekedést, és ezzel a betakarítást is, ami a szezon végén, ötödik kelésnél néhány hét késést jelent. A lucerna kaszálása alternáló kaszagéppel történjen, min. 8-10 cm-es tarló magassággal. Ez egy kíméletes kaszálási mód a dobos és diszkes rendszerű kaszákkal ellentétben, amelyek sok esetben roncsolt vágási felületet képeznek.

Az ROC szalagos rendképzők a középre hordó, rotoros versenytársakhoz képest számtalan rendképzési variáció lehetőségét nyújtják a felhasználó számára. Vezérelt ujjas rendfelszedője hat ujjsoros, így veszteségmentesen képes felemelni a szalagra a szálasanyagot. Keréknyomok vagy lyukak jelenlétében a termény vontatása során a hagyományos rugósujj-karos rotoros rendképzők hajlamosak a talajon hagyni a termés egy részét. Ezzel szemben az ROC RT szalagos rendszer a terményt szalagra emeli, és nem vonszolja a földön, ahogy az a hagyományos rotoros gépeknél lenni szokott.

ROC rendképző
Nagyon kíméletesen, minimális levélpergési veszteséggel dolgozik – fotó: roc.ag

NEM HAGY MOZDÍTATLANULEGY SZÁLAT SEM

A legtöbb hagyományos rotoros rendképző esetében a termény nem kerül megmozgatásra azon a területen, ahol a rendképző a rendet létrehozza. Emiatt a talajon fekvő takarmány nedvessé válik, és ez a későbbi bálázás során, a tárolás folyamán a penészesedés miatt jelentős minőségromlást eredményezhet. A változtatható munkaszélességű ROC RT 730 megoldja ezt a problémát, mivel a gépet 6 m-es felszedőszélességre tervezték, köszönhetően a két felszedőnek, amely felemeli az összes terményt, amely azután oldalra kerül a már megtisztított területen. Ez gyorsabb és egyenletesebb száradást tesz lehetővé.

Táblázat
A hazánkban forgalmazott ROC szalagos rendképzők főbb műszaki adatai

A szálastakarmányok betakarításánál kifejezetten előnyös az ROC RT rendszerű rendképzők (lucerna, a fű vagy fűkeverékek) alkalmazása, de rozs, szalma, árpa, illetve kukoricaszár rendképzése is hatékonyan megoldható vele.

Az ROC RT rendképzőket Magyarországon kizárólagosan az Ádám és Társa Kft. forgalmazza.

Farkas Imre