fbpx

A kétmenetes aratás

Írta: GÉPmax-2021/III. lapszám cikke - 2021 június 19.

A kétmenetes aratás a közelmúltig csekély jelentőséggel bírt. Rendre vágásból, kaszálásból és rendről aratásból áll a munkafolyamat. Napjainkban leggyakrabban az alternatív növények vetőmag-szaporításánál alkalmazzák. A pergésre hajlamos, egyenetlenül érő kultúrák szemtermésének utóérése így természetes. Az ökológiai vetőmag-előállításban Nyugat-Európában újra széles körűen kezdik alkalmazni a kétmenetes betakarítást.

 

MIÉRT FONTOS ESZKÖZ?

A fűfélék, herefélék, hüvelyesek és zöldségfélék vetőmagcélú termesztésénél egyre-nagyobb szerepet játszik majd a kétmenetes betakarítás, főleg, ha tovább szigorodnak a vegyszeres érésgyorsítás és állományszárítás lehetőségei, és tovább gyorsulnak a hatóanyag-kivonások. A diquát-dibromid eseti és szükséghelyzeti felhasználása csak későbbre halasztja, de nem oldja meg az alapproblémát. A kétmenetes aratás hátránya viszont, akárcsak a módszer, régről ismert. Aratás alatt kétszer kell jó időnek lennie, kétszer kell szerencsésnek lennünk. Ha a renden száradó növény megázik, kíméletesen át kell forgatni. A rend minden mozgatása pergési, idő- és pénzveszteséggel, ill. költségnövekedéssel jár. A korszerű, forgókosaras rendszerű rendképzők (pl. a finn ELHO termékei) már sokkal kisebb veszteséggel dolgoznak, a szőnyegrendek kíméletesen átforgathatók velük. A rendre vágás legnagyobb előnye viszont, hogy optimális utóérést tesz lehetővé, természetes módon.

 

METÓDUSOK, ESZKÖZÖK

A rendre vágást követően a növény 6-8 napot szárad. A rend jobb átszellőzése miatt érdemesebb az adott kultúrát magasabb tarlóra kaszálni, rendre vágni. Különösen igaz ez a fűfélékre és a hüvelyesekre. Kaszáláskor a rendek szélességét, magasságát össze kell hangolni a rendelkezésre álló felszedőadapter munkaszélességével. Nagyon fontos kiegészítők a rendre vágó kaszák rendterelő lemezei (rendterelők, rendszűkítők), amelyek mindezt lehetővé teszik. Jó, ha átgondoljuk a kétmenetes betakarításban részt vevő munkagépek nyomtávjait is. Megfelelő magasságú, jól szellőző, gyorsan száradó, szennyeződésmentes rendet kell kapjunk.

A rendre kaszálás, rendre vágás és a kétmenetes betakarítás mindennapos a friss zöld és a tartósított szálas takarmányoknál. A dobos vagy tárcsás, szársértős kaszák gyakrabban fordulnak elő a hazai gazdaságokban, elterjedt és ismert gépei a szálastakarmány-betakarítás gépsorának, akárcsak a rendterítők, rendsodrók. A vetőmagcélú termesztés szempontjából a legjobb minőségű rendre vágást az alternáló kaszák teszik lehetővé. Az önjáró alternáló kaszák korábbi alapgépe volt a Hesston és kelet-német társa, a Fortschritt E 300as széria. Az idősebbek és a középgeneráció tagjai talán még emlékeznek ezekre a gépekre, még ma is sok dolgozik belőlük.

 

 Kétmenetes betakarítás
Újra népszerűvé válnak

 

AZ ALTERNÁLÓ KASZÁK

…újra nagyobb népszerűségnek örvendenek, egyrészt a vetőmagcélú kétmenetes aratás, másrészt a friss zöldtakarmány etetés újbóli népszerűvé válása miatt. Német (BB Umwelttechnik, Kersten-Kema, Sauerburger, AB-ESA), olasz (Enorossi, BCS Group, Gaspardo Maschio) és török gyártók dominálnak a piacon. A gyártmányok szinte minden igényt kielégítenek, hátsó és mellső felfüggesztésű gépeket, kaszakombinációkat kínálnak a munkaszélességek teljes spektrumát lefedve. Érdemes megemlítenünk a családi tulajdonban lévő német Schumacher céget, ami európai kaszagerendely- és kasza-szerkezet-gyártóból igazi multinacionális vállalkozássá nőtte ki magát. Termékei az egész világon megtalálhatók, folyamatosan fejleszti alternáló kaszaszerkezeteit, amelyek sok gyár termékeiben visszaköszönnek.

Az alternáló kaszák kaszaszerkezeteiben a mozgópengék alternáló mozgást végeznek, az ujjközökbe kerülő növény szárát a mozgópengék az állópengéknek ütközve elvágják. Az állópengéket az ujjgerendára csavarozzák, a mozgópengéket pedig szegecselik a kaszasínre. Az egyes konstrukciók sokféle ujjosztással készülnek. A kaszaszerkezet főbb szerkezeti részei: ujjtartó gerenda, kaszaujjak, kaszasín, állópengék, mozgópengék, kaszaleszorítók. Ez a műszaki megoldás a gabona-vágóasztalok miatt is ismerős, széles körben elterjedt. A legtöbb neves gyártó már az élezéshez és karbantartáshoz szükséges célszerszámokat és élezőberendezéseket is kínál a kaszák mellé. Ezekkel korszerűen és hatékonyan karbantarthatók a kaszaszerkezetek.

 

GYÁRTÓISMERTETŐ

Az új gyártású önjáró gépek közül mindenképpen említésre méltó a kanadai MacDon. A cég teljes körű termékpalettával rendelkezik és a piaci folyamatokra reagálva 2018-tól szorosabb együttműködést folytat a John Deere-rel az önjáró rendre kaszáló gépek terén. A kétmenetes aratáshoz a kisebb gazdaságok számára szintén kínál megoldást. Önjáró kaszálógépe fordítható kezelőszervekkel és üléssel, rugózott hátsó tengellyel készül, ami tolt üzemű adapterek üzemeltetését is lehetővé teszik nagy munkasebesség mellett. A MacDon rendről arató adaptert is kínál, a Pick Up PW8-as adaptere hasonló az európai gyártmányokhoz. A MacDon az alacsony növésű, dőlt vagy fekvő növényekhez is gyárt vágóasztalokat, a flexibilis, szalagos vágóasztalok egyik specialistájának számít.

 

Kétmenetes betakarítás
Ideális választás, ha nagy területet kell rendszeresen rendre kaszálni

 

Kétmenetes betakarítás
A Kersten-Kema alternálókasza-megoldása

 

Szintén kanadai a Honey Bee, ami gyors, felhasználóbarát és költséghatékony eszközt fejlesztett ki. A Honey Bee ST termékcsalád egy alternáló kasza, aminek a gumihevederes szállítószalagja rendet képez a lekaszált növényekből, igény szerint bal, jobb oldalra vagy akár középre, ha azt a traktor hasmagassága megengedi. Ideális választás, ha nagyobb területet kell rendszeresen rendre kaszálni, de önjáró gépet még nem érné meg beszereznünk. A kaszálóadapter a traktor fronthidraulikájával és mellső TLT-lehajtásával üzemeltethető. Ha az erőgépünk fordítható fülkével vagy kezelőszervekkel, üléssel rendelkezik, a kaszát a hátsó hidraulikáról és kardánhajtásról is működtethetjük, tolt üzemben. Így jobban rálátunk a kaszálandó területre. Huzamosabb használatnál érdemes irányváltós gumizást választanunk. A rendre kaszálásnál amúgy is jobban oda kell figyelnünk a gumizásra és a nyomásértékekre, érdemes kímélő abroncsozást és alacsonyabb nyomást választanunk. A Honey Bee ST választható munkaszélességei: 4,6-6,4-7,6-9,1-10,9 méter.

 

Kétmenetes betakarítás
Alacsony növésű, dőlt vagy fekvő növényekhez is

 

Kétmenetes betakarítás
3, 4-5 méteres munkaszélességben több szekcióban, több tucat bedobóujjal

 

RENDRŐL ARATÁS

A rendről aratás speciális adaptert igényel. A kimondottan rendről aratáshoz tervezett asztalok illesztőkerettel szinte bármilyen gyártmányú és típusú kombájnra felszerelhetők. A legtöbb növénynél univerzálisan használhatjuk őket, a leggyakrabban repce-, fű- és herefélék, borsó- és babkultúráknál találkozhatunk velük. Segítségükkel minimális veszteségek mellett betakaríthatók a renden száradt növények. A jobb talajkövetés és a szennyeződésmentes betakarítás miatt a legtöbb konstrukciónál szériafelszereltség vagy választható kiegészítő az adapter-támasztókerék. A rendfelszedő adapterek gyorsabb aratást, akár 10 km/h sebességet is lehetővé tesznek. Ez persze nagyban függ a területi adottságoktól és az arató- és cséplőgépek motorteljesítményétől. Az utószáradt növényt a rugós boronaujjakhoz hasonló bedobóujjak továbbítják, amit gumihevederre szerelnek. A behordó gumiheveder általában több részből áll. A legtöbb cég termékeinél megfigyelhető a gumiszalagok sebességarányos hajtása, ami az egyenletes anyagáram és a kombájn egyenletes terhelésének, a minőségi cséplésnek és magleválasztásnak a legfontosabb előfeltétele. A munkasebesség automatikusan igazodik a menetsebességnek megfelelően. A német Ziegler cég 3, 4 és 5 méteres munkaszélességben kínálja Pick Up eszközeit. A 4 méteres változaton például 9 szekcióra osztott a gumiszalag, egyenként 36 darab bedobóujjal szerelik őket. A Ziegler a rendről arató asztalon kívül vágóasztalokat, betakarító adaptereket, vágóasztalkocsikat és egyéb kiegészítőket (pl. oldalkés, repcetoldat) gyárt, a legtöbb nagy kombájnmárka beszállítója a német piacon.

 

Kétmenetes betakarítás
A Claas Swath Up rendről arató adaptere

 

Kétmenetes betakarítás
A Technomais adaptere nagy segítség a kisebb gazdaságoknak is

 

A Claas gyári kínálatában szintén szerepel rendről arató adapter, a Claas Swath Up. A jó minőségű felszedőujjak és gumiszalagok veszteség-, talaj- és kőmentes felszedést tesznek lehetővé. A tisztább termény csökkenti az aratási veszteséget, és kíméli a betakarítógépet, ami idő- és energia-megtakarításhoz vezet. A tisztább vetőmag pedig jobb vetőmagminőséget tesz lehetővé. Az anyagot minden konstrukciónál behordócsiga továbbítja a kombájn ferde felhordójára. A John Deere szintén szerepelteti a gyári opcionális kiegészítők között saját modelljét. Az olasz Technomais cég 3, 4, 5, 6 méteres adaptereket kínál. Igazi műszaki kuriózum a német AB-ESA adaptere, ami a kisebb gazdaságoknak jelenthet nagy segítséget. A cég nem különálló adaptert gyárt, hanem átalakítókészletet, amivel a legtöbb gabona-vágóasztal átszerelhető, átalakítható rendről történő aratásra.

Nagy utat tettünk meg a deszikálószerekkel és a modern arató és cséplőgépekkel. A mai modern kombájnokban ülve elfelejtjük, hogy az első önjáró gépet a Claas is csak 1953-ban dobta piacra (Claas SF). Előtte sokáig csak a kétmenetes aratást tette lehetővé a műszaki háttér. Nem véletlen, hogy a Claas meghatározó szakmai gyártó maradt a zöld- és szálastakarmány-betakarítás területén is. A kétmenetes aratás a vegyszermentes, ökológiai vetőmagtermesztésében és a speciális kultúrák vetőmagcélú szaporításában juthat jelentőséghez. Valószínűleg nem divat, hanem újra fontos technológiai elem lesz a kétmenetes aratás, a természetvédelem és az élővilág védelme nyitott teret a visszatérésére.

 

Söjtöri Andor