fbpx

Milyen hatással lesz a ChatGPT a mezőgazdaságra?

Írta: Szerkesztőség - 2023 augusztus 21.

Napi szinten akár többször is szembejöhet velünk a médiában, a téma, a ChatGPT. Tekintsük át röviden miről is van szó. A ChatGPT az OpenAI által működtetett mesterséges intelligencia (AI) egyik formája, ami 2022. november 30-án kezdte meg a működését.

A ChatGPT tudásbázisa folyamatosan bővül a különféle forrásokból származó adatoknak – beleértve a könyveket, cikkeket, webhelyeket és más nyilvánosan elérhető szöveges adatokat – köszönhetően. Egy svájci bank, az UBS elemzései szerint, jelenleg a legnagyobb növekedési ütemű alkalmazás a ChatGPT. A dinamikus elterjedését mi sem mutatja jobban, hogy az elindulást követő néhány hónapon belül már elérte 100 millió aktív felhasználót. A nagy érdeklődés oka, persze többek között az, hogy a felhasználók szinte bármiről kérdéseket tehetnek fel a ChatGTP-nek. A sok millió feltett kérdés között voltak már agrárszemléletűek is. Természetesen sokan kíváncsiak arra, hogy ez a technológia mit hozhat a jelen és a jövő mezőgazdaságának. Világszerte többen is feltették a kérdést a ChatGPT-nek, hogy miként látja saját hatását a gazdálkodásra. Ezek a válaszokat adta: 

  1. Prediktív elemzés:
    Az agrárszektor minden érintettje (gazdálkodók, kutatók, gyártók stb.) könnyen hozzáférhetnek az információkhoz, kérdéseket tehetnek fel. A válaszokon keresztül betekintést nyerhetnek a különféle mezőgazdasági témákba, a növénytermesztéstől a kártevők elleni védekezésig vagy akár a talajegészségügyig. Ezen információk birtokában ki-ki a szakterületének megfelelően megalapozott döntéseket hozhat a növényválasztással, az ültetési ütemtervekkel, a műtrágyázási gyakorlattal és a mezőgazdasági vállalat általános gazdálkodásával kapcsolatban. Ez segíthet a gazdálkodóknak optimalizálni működésüket, növelni a hozamot és csökkenteni a költségeket.
  2. Termény- és állatállomány megfigyelése:
    A ChatGPT által, érzékelők és kamerák segítségével nyomon követhetők a növény – és az állatállomány. Ez segíthet a gazdáknak felismerni többek között a betegség vagy a stressz korai jeleit, lehetővé téve számukra, hogy hatékony és gyors intézkedéseket tegyenek a probléma megoldására. A ChatGPT a folyamatos tanulás során elmélyülő tudása lehetővé teszi, hogy személyre szabott ajánlásokat és tanácsokat adjon a gazdáknak a termelés optimalizálásához, legyen szó akár növénytermesztésről, akár állattenyésztésről.
  3. A klasszikus manuális műveletek automatizálása:
    A ChatGPT segítségével olyan manuális (többnyire nagy humánerőforrást igénylő) munkafolyamatok válnak automatizálhatóvá, mint az ültetés és a betakarítás. Ezzel a gazdálkodók időt és munkaerőköltségeket takaríthatnak meg és csökkenthetik az emberi hibák kockázatát.
  4. Intelligens öntözés:
    Az öntözés többnyire magas költséggel járó tevékenység. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mikor és mennyi ideig kerül rá sor. A ChatGPT segíthet az öntözőrendszerek optimalizálásában (például időjárási adatok felhasználásával annak előrejelzésére, hogy mikor és mennyi vizet kell kijuttatni a növényekre).
  5. Precíziós mezőgazdaság:
    A precíziós mezőgazdaság egy adatvezérelt megközelítés, amely hatalmas mennyiségű információ összegyűjtését és elemzését foglalja magában, hogy megalapozott döntéseket hozhasson a gazdálkodási gyakorlatokkal kapcsolatban. Itt van a ChatGPT kapcsolódási pontja. Ugyanis nagy adathalmazokat tud feldolgozni és elemezni, mintákat azonosítani és a megtanult információk alapján ebből közérthető szöveget generálni.  A ChatGPT egyik legfontosabb alkalmazása a precíziós mezőgazdaságban, hogy valós idejű, személyre szabott tanácsokat tud nyújtani a gazdálkodóknak. A ChatGPT-t a farmokra telepített szenzorokkal és IoT-eszközökkel integrálva az AI folyamatosan figyeli a különféle paramétereket (például a talaj nedvességtartalmát, tápanyagszintjét és időjárási tényezőket). Ezen adatok alapján környezettudatos ajánlásokat tud készíteni a gazdálkodók számára (például az öntözés, a tápanyagpótlás, növényvédelem stb. optimális időpontjának meghatározásával). Ez nem csak a jobb döntésben segít, hanem, hanem csökkenti az erőforrások túlzott felhasználásának és a környezet károsításának kockázatát is.
  1. Piaci és kereskedelmi információk:
    A piaci folyamatok (a trendek, a munkaerő költség, a nyersanyagárak, az értékesítési árak, igények, kereskedelmi szabályozások stb.) új ismereteit felhasználva a ChatGPT segít a mezőgazdaságban érdekelteknek, hogy (akár világszinten is) betekintést nyerjenek a mezőgazdasági piacok alakulásába. Ez alapján a piaci szereplők megalapozott döntéseket hozhatnak az árakkal, a piacra jutással és az import- export lehetőségekkel kapcsolatban. 
  2. Farmautomatizálás:
    A hatékonyság és a termelékenység növelése érdekében a gazdaságok a ChatGPT-t használhatják az autonóm járművek, a különféle agro-robot rendszerek, valamint az AI-alapú döntéshozatali algoritmusok megértésére.
  3. Fenntarthatóság és környezeti hatás:
    A fenntartható gazdálkodási gyakorlatokról – például az ökológiai és regeneratív mezőgazdaságról, valamint az agrárerdészetről – szóló, könnyen hozzáférhető információk révén a ChatGPT csökkentheti a mezőgazdasági tevékenységek káros környezeti hatásait. 
  4. Hatékony növényvédelem:
    A széleskörű adatelemzés részeként a ChatGPT megtanítható különböző növényi betegségek tüneteinek felismerésére. Ez lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy azonosítsák és kezeljék a betegségeket, mielőtt azok elterjednének. Így csökkentve a termésveszteséget és növelve a termelékenységet.

A ChatGPT azon képessége, hogy gyorsan és hatékonyan tud betekintést nyerni a mezőgazdasági tevékenységek minden típusára kiterjedő adatelemzésből, sokkal könnyebbé teszi a tájékozott döntéshozatalt a gazdálkodók számára. Ez a technológia túlmutat az információ gyors megtalálásán és hatékonyan csökkenti a manuális feladatokat, ami eleve csökkenti az emberi munkaigényes tevékenységek idejét és költségeit és ezáltal növeli a termelékenységet. Az előnyök itt nem érnek véget, hiszen a tájékozott döntéshozatalhoz hozzátartozik a legjobb árak meghatározása és az együttműködés a gazdálkodók és a vállalatok számára egyaránt.

A mezőgazdasági sikerhez a gazdálkodóknak nagyon ismerniük kell azt a közeget amelyben dolgoznak és képesnek kell lenniük arra, hogy a tevékenységüket a folyton változó körülményekhez igazítsák. Bár a mesterséges intelligencia segíthet ezekben a döntéshozatali folyamatokban, nem helyettesítheti a gazdálkodók kritikus gondolkodási készségeit és tapasztalatait. Ezért fontos, hogy a gazdálkodók továbbra is támaszkodjanak saját tudásukra és szakértelmükre, miközben az AI-technológiákat is eszközként használják döntéshozataluk javítására és a mezőgazdasági eredmények javítására. Minden, az AI-technológiák előnyei és az emberi megértés és interakció (egyelőre) pótolhatatlan értéke közötti megfelelő egyensúlyról szól.

Ez a cikkünk is érdekelheti: A mezőgazdasági gépgyártás is készül a sci-fi korszakraag/

Czékus Mihály