fbpx

Traktor: fékeznie kellett, mégis bizakodó az EU mezőgépipara

Írta: GÉPmax-2023/III. lapszám cikke - 2023 június 02.

A kiugróan jó 2021-es évhez képest majdnem 9 százalékkal csökkent Európában az újtraktor-vásárlások száma. Miután ez a legnépszerűbb mezőgéptípus, jól jelzi az európai mezőgazdasági gépgyártás és -forgalmazás általános fékeződését. Az agráriumot kiszolgáló európai gépgyártói vállalati kör legfontosabb vezetőinek véleménye alapján mégis jónak mondhatók az üzleti kilátások. Lássuk a részleteket!

A kevesebb sem kevés

A nemzeti statisztikai nyilvántartások adatai szerint 2022-ben 216 ezer új traktort értékesítettek Európában. A regisztrációk közül csaknem 60 ezer darab 37 kW (50 LE) és kisebb, 156 ezer pedig 38 kW vagy nagyobb teljesítményű volt. Az Európai Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetsége (CEMA) becslése szerint ebből a 216 ezerből csupán 165 ezer a hagyományos értelemben vett mezőgazdasági traktor. Az agrárium e szegmensében az erőgépek regisztrációja ezzel kicsit kevesebb mint 9 százalékkal csökkent 2021-hez képest. A visszaesés nem csekély, de némileg árnyalja, hogy a 2021-es gazdasági év hosszú évek óta a legjobb esztendő volt az európai traktorforgalmazás szempontjából.

Zavarok, árak, bizonytalanságok

Az újtraktor-értékesítések száma nyilván magasabb lett volna, ha a globális ellátási láncok folyamatos zavara enyhül – vagyis például a Covid-19 világjárvány utóhatásai és az oroszok Ukrajna elleni agressziója nélkül. Ezek voltak ugyanis a legnyomósabb okai a gyártók nyersanyag- és alkatrészellátási gondjainak, illetve ezek gerjesztették az áremelkedéseket.

Az idei év elejére a vállalatok rendelésállománya még mindig 6 hónapnál hosszabb gyártási időszaknak felel meg (a járvány előtt 2-3 hónap volt a jellemző). A legtöbb európai országban a kereskedők készletei is alacsonyabbak a szokásosnál.

Az ellátási láncokon belüli kihívások ellenére tehát továbbra is erős a kereslet a traktorok és egyéb mezőgazdasági gépek iránt Európában, amihez hozzájárultak az erős mezőgazdasági árak is. Bár az árak lefelé estek az ukrajnai háború kezdetekor tapasztalt csúcsokhoz képest, a legtöbb mezőgazdasági áru továbbra is drágább, mint a korábbi években. Mivel az árak egy ideig valószínűleg változékonyak maradnak, a mezőgazdasági üzemek jövedelmének jövője nagyon bizonytalan – int a CEMA.

Az alkatrész-ellátás zavarai is okozták-okozzák a forgalmazás mérséklődését

Ellentmondásos várakozások

Mindezek a hatások visszaköszönnek az európai mezőgazdasági gépipar általános konjunktúraindexében. A jelzőérték ezzel együtt is viszonylag jó szinten van a CEMA márciusi jelentése szerint, noha 36-ról 24 pontra csökkent a bázishoz képest. A visszaesés okai között van, hogy minden ötödik vállalat negatív értékelést ad az üzletmenetről, ugyanakkor tény, hogy kétszer annyian mondják, hogy az üzleti környezet jó vagy nagyon jó. A kritikusabb helyzetnek megfelelően a megkérdezett európai cégek 40 százaléka az új megrendelések csökkenésére számít a következő hat hónapon belül, s csak 16 százalékuk számít további növekedésre. A megkérdezett cégeknek azonban csak 15 százaléka számít forgalomcsökkenésre, míg a 85 százalékos többség továbbra is növekedést vagy legalább stabil trendet prognosztizál. Az európai iparág képviselői mindezekből kifolyólag bizakodva tekintenek a teljes 2023-as év elé: a felmérésben résztvevők cégük forgalmának átlagosan 5 százalékos növekedését várják.

Sok a negatív értékelés, de egyre többen optimisták (Fotók: Horizont Média/Kohout Zoltán)

Erősebb az erősebbek forgalma

Visszatérve a traktorstatisztikához,2021 és 2022 között a mezőgazdasági traktorok regisztrációjában a legnagyobb csökkenés a 97 kW (130 LE) alatti gépek esetében következett be. E szint alatt a regisztrált gépek száma 15,2 százalékkal volt kevesebb, mint 2021-ben. Ezzel szemben az erősebb mezőgazdasági traktoroknál az éves összérték 3,7 százalékkal haladta meg 2021-est. Ez azt jelentette, hogy ezek a nagyobb gépek az európai regisztrációk 39 százalékát tették ki 2022-ben, szemben a 2021-es 35 százalékkal. Az ellátási láncokkal kapcsolatos, fent említett kihívásokat figyelembe véve előfordulhat, hogy a különböző teljesítménytartományokban jelentett változások nem tükrözik pontosan a különböző típusú traktorok iránti keresletet.

Német- és Franciaország húzza az európai traktorpiacot

Európa két legnagyobb mezőgazdasági traktorpiaca továbbra is Franciaország és Németország, ahol 2022-ben ez a két ország adta az összes Európában regisztrált traktor közel 40 százalékát. Ebben a két országban a regisztrációk 1 százalékkal, illetve 11 százalékkal csökkentek. Olaszországban, Lengyelországban és Spanyolországban, ahol 2021-ben nagyon magas volt a regisztráció, 2022-ben még gyorsabb visszaesést regisztráltak. Egyes országokban, főleg Kelet-Európában és Skandináviában, több mezőgazdasági traktort regisztráltak, mint egy évvel korábban.

Németországban a traktorok regisztrációs száma ismét meghaladta a 30 ezret – ez 12 százalékos visszaesést jelentett. Franciaországban az új traktorok regisztrációja 2022-ben 35 577 darabon stabilizálódott 2021-hez képest. Olaszországban az új traktorok száma bő 17 százalékkal kisebb, mint 2021-ben. Az Egyesült Királyságban az 50 LE (37 kW) feletti mezőgazdasági traktorok regisztrációja 2022-ben ismét megközelítette a 12 ezret, ami manapság a viszonyítási alapnak tűnik, mivel az elmúlt 6 évből 5-ben ehhez hasonló szintet mértek. Az éves adat 4 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2021-ben. A spanyolországi traktorpiac 2022-ben 14,5 százalékkal csökkent. Lengyelországban a traktorregisztráció bő 17 százalékkal rosszabb eredménnyel zárt, mint 2021-ben. A továbbra is magas szintet tartó osztrák traktorpiac 14,4 százalékkal esett vissza a 2021-es rekordévhez képest, de még így is 21 százalékkal haladta meg a Covid előtti 2019-es évet.

Kohout Zoltán