fbpx

Horsch Terrano ? a szántóföldi kultivátor!

Írta: Szerkesztőség - 2018 április 13.

A Horschnál minden évben találkozunk új fejlesztésű gépekkel, úgy a vetőgépek terén, mint a kultivátoroknál. A legújabb fejlesztés a Terrano családban a 2017-es év folyamán jött ki, és a Terrano GX nevet kapta.

A Horsch Terrano GX a moduláris gép koncepción alapul, 4, 5 és 6 m munkaszélességekben. Felhasználási szempontból 3 vagy 4 gerendelyes felépítésű lehet. Az elmúlt néhány évben a négygerendelyes kultivátorok zöme dupla lezáró hengerrel került a földekre. A Terrano GX-nél mostantól a háromgerendelyes változatot is lehet dupla lezáró hengerrel szerelni. Az univerzális kultivátort 85 cm-es hasmagassággal szerelik, a még nagyobb áteresztőképesség érdekében, így eltömődésmentesen dolgozik még a legnehezebb körülmények között is. Munkamélység állítása a mellső támasztókerekeken és a hengeren történik, így a mélységtartás nagyon pontos még egyenlőtlen talajfelszín mellett is

Három- vagy négygerendelyes legyen a Terrano GX?

Azok a termelők, akiknél a vetésforgóban kisebb a kukorica aránya, és közepes mennyiségű szármaradvány található a felszínen, a háromgerendelyes kultivátorral az összes munkálatot el tudják végezni. A keverés, egyengetés és visszatömörítés magas színvonalon valósul meg

Ott, ahol nagyon nagy mennyiségű szármaradványt kell bedolgozni, és mindezt lehetőleg egy munka mentben és nagyon jól kell elteríteni, a négygerendelyes kultivátor mutatja meg az erősségét, a hosszabb vázszerkezete révén. A négygerendelyes kultivátor eltömődésmentességét még nagy mennyiségű kukoricaszár-tömeg mellett is biztosítja a nagy, 123 cm-es kapaosztás. Mindkét gép húzástávolsága 30 cm.

Mekkora vonóerőt igényel a Terrano GX?

A négygerendelyes GX kb. 15%-kal nagyobb vonóerőt igényel, mint a háromgerendelyes, ugyanabban a munkamélységben. A plusz vonóerőigény abból adódik, hogy a talaj és a növényi maradványok a több kapamezőnek köszönhetően hosszabb ideig tartózkodnak a gépben. Számokban, lóerőkben válaszolva a kérdésre (természetesen talajtól és művelési mélységtől függően) a vonóigények a következőképpen alakulnak: Terrano 4.3 GX 160 LE-től, Terrano 5.3 GX 190 LE-től, Terrano 6.3 GX 230 LE-től.

A Terrano GX szériában erőátviteli rendszerrel van ellátva, ez közel másfél tonna terhelést ad át a traktorra. Ennek a rendszernek a segítségével megnövelhető a traktor hátsó tengelyére eső súly, így jobban fog a traktor, jobban le tudja adni a vonóerőt a talajra.

Mit jelent a TerraGrip 3 L kapabiztosítás?

Ez az újratervezett TerraGrip nyírócsavarmentes kapabiztosítás a rugós tag fekvő állapotában 550 kg kioldó erővel rendelkezik, és a kapa még így is képes 30 cm magasra kinyílni. A nagy kinyíló erő azért szükséges, hogy a kapát és annak szögét hosszasan megtartsa, így biztosítható a könnyű vontathatóság. Abban az esetben, ha valamilyen ellenállásba ütközik, ami miatt ki kell emelkedni, a kapa nyíró erő 550 kg-ról lecsökken 175 kg-ra (30 cm kiemelkedésnél).

Milyen kapavariánsokkal szerelik a Terrano GX-et?

A jól bevált MulchMix kaparendszer a szármaradványok intenzív bekeverésére és mélyművelésre lett kifejlesztve. A nagy, 600 mm-es kapasugárnak köszönhetően a talajt nem préseli össze, így megmarad a struktúrája. Mindegy, hogy milyen mélységben dolgozunk, a kapa soha nem áll derékszögben a talajra; ez alacsonyabb vontatási igényt biztosít, óvja a talaj szerkezetét és üzemanyagot takarít meg.

Abban az esetben, ha csak lazítani akarunk, és nincs igény az intenzív keverésre, akkor a MulchMix kaparendszer helyett használhatjuk az LD vagy ULD kapákat, amelyek 30 cm mélységig teljesen átlazítják a talajt. A futómű most már nemcsak a négygerendelyes gépben került előre, a kapamező és a henger közé, hanem a háromgerendelyesnél is, ez biztosítja, hogy dupla hengerrel is tudjuk szerelni. A kapamező és a henger között található még az egyengető tárcsasor is, amely az egyenletes talajfelszínt biztosítja.

Milyen hengerekkel szállítják a Terrano GX-et?

A Terrano GX-ben megtalálhatók az eddig ismert Horsch hengerek, úgy az egysorosak, mint a duplák. Ezenfelül a Horsch a 2017-es évben kifejlesztette a SteelFlex hengert, amely az SD és az új RingFlex hengerből tevődik össze. Az első sor SD henger mélynyomó, vagyis mélyre tömörít, a második sorban a RingFlex szélesen sekélyen, és finom, laza felszínt hagy maga mögött.

A Horsch Terrano GX röviden, tömören úgy jellemezhető, hogy ez az egyik legmodernebb és leguniverzálisabb Horsch szántóföldi kultivátor!

Szász