Boldog születésnapot, Big X!

Írta: GÉPmax-2020/III. lapszám cikke - 2020 június 21.

Egy sikeres modell 20 éves lesz.
2000. május 20-án gördült ki az első Krone Big X elnevezésű önjáró silózó a Krone spellei üzeméből.

Az önjáró gép 40 km/h sebességű, gyors változatként indult az első tesztek során, és nagy teljesítményű, 540 lóerős óriásként mutatták be. Az új Big X modellel a Krone teljessé tette a gépsorozatát, amely 2000 óta a teljes takarmánybetakarítási láncot magában foglalja. A Big X a fűfélékhez használt EasyFlow rendfelszedővel és az EasyCollect kukoricaadapterrel került piacra.
A Krone silózókoncepciójában számos gyakorlati javaslat kapott helyet – bérvállalkozóktól és gépköröktől egyaránt. 20 évvel ezelőtt például a Krone olyan jellegzetességekkel rendelkező silózót mutatott be, amelyeket azóta más gyártók is átvettek. Ide tartozott például a 40 km/h szállítási sebesség, valamint egy teljesen hidrosztatikus, fokozatmentes hajtómű mind a négy keréknél.

További műszaki jellemzők dióhéjban

Paraméterek: 397 kW/540 LE hajtómotor, 6 előtömörítő henger, 750 mm átmérőjű és 830 mm szélességű szecskázódob, valamint 32 V-alakban elrendezett kés. A teljes Big X koncepciót a kezdetektől fogva maximális áteresztőképességre tervezték. Ugyanakkor az önjáró silózó moduláris felépítése lehetővé tette a gyors hozzáférést az összes fontos funkciócsoporthoz.

Mellesleg már az akkori első Big X is ténylegesen több mint 605 LE teljesítménnyel rendelkezett, de a Krone 2000-ben még nem akart 600 lóerőnél nagyobb értéket közzétenni, mert attól tartottak, hogy egy ilyen gépet a szakemberek jelentősen túlméretezettnek fognak tartani.

Az elmúlt időszakban a Krone világszerte körülbelül 5300 önjáró silózót értékesített, és a Big X modelleket nyolc különböző változatban, két sorozatban kínálja; a legkisebb Big X 480 modelltől (490 lóerővel) kezdve a Big X 1180 zászlóshajóig (1156 lóerővel). Az elmúlt 20 év során a Krone számos innovációt és egyedi jellegzetességet fejlesztett ki az önjáró silózók terén, amelyek jelentősen hozzájárultak a Big X sikeréhez. A legfigyelemreméltóbb tulajdonságok például a következők: AutoScan, AutoStop, biogázdob, ConstantPower, EasyLoad, LiftCab vezetőfülke, OptiMaxx 305 mm átmérőjű CornConditioner, Vari­Stream, VariQuick, VariLOC, egészen az XtraPower rendszerig.

A Big X modellekkel kapcsolatos információk itt is megtalálhatók: www.krone.de/bigx2020