fbpx

10 éves jubileumát ünnepli a Väderstad Tempo

Írta: Gépmax.hu - Hirdetés - 2021 július 25.

A Väderstad ötéves fejlesztést követően, 2011-ben mutatta be a Tempo szemenkénti vetőgépet, ami igazi sikertörténetté vált a svéd mezőgépgyártó vállalat életében.

A 2020-as esztendőre egy kettős rekord miatt fogunk emlékezni, hiszen legördült az 5000. szemenkénti vetőgép a svéd gyártósorokról, idehaza pedig gazdára talált az 500. Tempo. Idén már a Tempo L vontatott modell jubilál, amiből 1000 darabot gyártott le a Väderstad. Hazánkban pedig újabb 130 Tempo állt munkába az idei tavaszon. A magyar leányvállalat életében korábban soha nem fordult elő, hogy egyetlen termékből ilyen nagy darabszámú értékesítést érjen el. Jelenleg 6 modellcsalád 23 típusa közül választhatnak a termelők, ami egyben azt is jelenti, hogy nincs olyan üzemméret, gazdálkodási és gépesítési háttér, amihez ne tudna a svéd gyártó megfelelő Tempo modellt ajánlani.

 

Väderstad Tempo
A 2020-as esztendőre egy kettős rekord miatt fogunk emlékezni, hiszen legördült az 5000. szemenkénti vetőgép a svéd gyártósorokról, idehaza pedig gazdára talált az 500. Tempo

 

AMI MODELLTŐL FÜGGETLENÜL MINDEN TEMPO VETŐGÉPBEN KÖZÖS

Az ún. PowerShoot magadagolási rendszernek köszönhetően a nyomott levegő – a gravitációt kizárva – végig kontroll alatt tartja a magokat, egészen a magárokig. Ezért a vetési sebesség nem tényező a Tempo számára. Az iPad alkalmazására épülő Vaderstad E-Control vezeték nélküli adatátvitel segítségével kontrollálja minden egyes mag útját, tájékoztatást nyújtva a vetési minőségről, a kihagyásokról, a kettős vetésekről, a tőtávolságról és az aktuális magrátáról. A rendszer alkalmazásának előnye a könnyű kezelhetőség és a távvezérléssel történő kalibrálhatóság mellett a valós idejű adatszolgáltatás és ellenőrzés. A mag-, a műtrágya-, és a mikrogranulátum-adagolókat villanymotorok hajtják. Ezek lehetővé teszik, hogy szabálytalan alakú táblák vetésekor az egyes vetőkocsik lekapcsolásával elkerüljük a rávetést. Az elektromos motorok alkalmazásával lehetővé válik, hogy az egyes vetőkocsik eltérő magrátával vessenek, ami lényeges szempont vetőmag-előállítás során. Az elektromos magadagolás alkalmazásával elkerülhető a kerekek csúszásából és/vagy a lánchajtás kopásából, meghibásodásából eredő pontatlanság.

 

A TEMPO T FÜGGESZTETT, 6 VAGY 7 SOROS VÁLTOZATBAN RENDELHETŐ MODELL

A változtatható sortávolság különböző növények vetését teszi lehetővé egyazon géppel, ami csökkenti a gazdaság általános költségeit. Ennek megfelelően a Tempo T vetőgép hatsoros változata pl. kukoricát, napraforgót vagy cirkot vethet 750 mm-re, cukorrépát, szóját vagy repcét pedig 500 mm-re. A teleszkóp váz kimagasló pontosságot biztosít, ugyanakkor egyszerűvé teszi a vetőgép kezelését és közúti szállítását. A Tempo T opcionálisan nagy méretű, 1200 literes műtrágyatartállyal és tárcsás műtrágyacsoroszlyákkal is megrendelhető. A tartály a vetőgép vázára van építve. A tartály könnyen és biztonságosan hozzáférhető a mindkét oldalon megtalálható fellépőkről, a feltöltés pedig gyorsan elvégezhető a nagy beömlőnyílásnak köszönhetően. A nagy tartályméret kevesebb számú feltöltést tesz szükségessé, ami növeli a napi teljesítményt.

 

A TEMPO F EGY VONTATOTT, 6 ÉS 8 SOROS KIVITELBEN RENDELHETŐ TÍPUS, AMELY KOMBI VÁLTOZATBAN IS ELÉRHETŐ

Az állandó vetésmélység biztosítása érdekében a Tempo F a soregységek között található hidraulikus támkerekekkel van ellátva, melyek megakadályozzák a vetőgép megdőlését lejtős területeken. A széles kerékabroncsprofilnak köszönhetően a pontos mélységtartás talajtípustól függetlenül teljesül, míg a nagy kerékátmérő nyugodt járást biztosít nagy menetsebesség esetén is, ami a vetéspontosságot tovább javítja. A Tempo F nagyméretű műtrágyatartállyal és tárcsás műtrágyacsoroszlyákkal is megrendelhető. Modelltől függően a tartály mérete 1275 vagy 1700 liter lehet. A Tempo F nagy teljesítményű műtrágyarendszere és annak szakaszolhatósága növeli a napi teljesítményt, és jelentős megtakarítást is jelent szabálytalan alakú táblák vetése során.

 

Väderstad Tempo
Jelenleg 6 modellcsalád 23 típusa közül választhatnak a termelők

 

TEMPO V FÜGGESZTETT, VERTIKÁLIS CSUKÁSÚ TÍPUS, AMELY 6-12 SOROS VÁLTOZATBAN – AKÁR PÁRATLAN SZÁMÚ VETŐEGYSÉGGEL IS – RENDELHETŐ

A Tempo V számos növényfaj vetésére használható, ami azt jelenti, hogy akár két vetőgépet is kiválthatunk vele, ami lényegesen csökkenti a gazdaság általános költségeit. A szezont általában a cukorrépa vetésével kezdjük 12 sorral, 450 vagy 500 mm sortávolsággal, majd a kukorica és a napraforgó következik, amit 8 sorral vethetünk 750 mm sortávolságra. A szóját termesztő gazdaságok a 12 soros konfigurációval vethetik el a növényt, míg nyár végén a repce következik szintén 12 sorral és 450 mm sortávolsággal. A vetéssel egyidejű műtrágya-kijuttatást a fronthidraulikára szerelhető, FH 2200 műtrágyatartály teszi lehetővé. A 2200 literes tartály elektromos hajtású Fenix III adagolóegységgel van felszerelve, ami jól kiszolgálja a nagy menetsebességű és nagy teljesítményű (akár 350 kg/ha 15 km/h sebességnél) műtrágya-kijuttatás igényeit. Az FH 2200 az iPad alapú E-Control rendszeren vagy ISOBUS terminálon keresztül vezérelhető.

 

 

TEMPO L EGY VONTATOTT, RENDKÍVÜL NAGY TELJESÍTMÉNYŰ SZEMENKÉNT VETŐ GÉP, AMELY 8, 12, 16, 18 VAGY 24 SOROS VÁLTOZATBAN KAPHATÓ

Teljesítménye a kétszeres sorszámú hagyományos vetőgéptípusokkal vetekszik. A Tempo L központi műtrágyatartálya 5000 literes, a műtrágya kiadagolásáról a nagy teljesítményű Fenix III egység gondoskodik. A műtrágyatartály teleszkópos tengelyének szélessége – az adott sortávolságnak megfelelően – a traktorfülkéből állítható. Ennek köszönhetően a szállítókerekek mindig a sorok között futnak, míg szállítási helyzetben könnyen beállítható a 3 méteres szélesség. A Tempo L egy hidraulikus szárnyterheléssel ellátott vetőgép, amely képes a soregységekre eső súlyt áthelyezni a középső kocsikról a szélsőkre. A megoldásnak köszönhetően a vetőgép tökéletesen leköveti a talajfelszín egyenetlenségeit, így táblaszinten egyenlő feltételeket teremt a növényállomány fejlődéséhez. Opcionális lehetőségként a Tempo L vetőgépek megrendelhetők a nagy teljesítményű, úgynevezett Central Seed Fill központi magfeltöltési rendszerrel is. A Central Seed Fill rendszer esetében a soronkénti vetőmagtartályokat egy nagy, központi, 3000 literes tartály helyettesíti. Ezzel a megoldással lényegesen növelhető a napi vetési teljesítmény, hiszen egyszerűbbé gyorsabbá válik a magfeltöltés folyamata.

 

Dr. Kalmár Tibor, Vaderstad Kft.