fbpx

Világújdonság is bemutatkozott a Valkon demó körútján

Írta: Gépmax-2022/VI. lapszám cikke - 2022 november 17.

A Valkon Kft. októberben négy helyszínen tartott szántóföldi gépbemutatót, ahol bemutatkoztak a Valkon precíziós gazdálkodásba illeszthető megoldásai. A megjelent partnerek továbbá megismerkedhettek a vadonatúj Q szériás Valtra traktorokkal.

SAMSON trágyaszóró
A SAMSON trágyakijuttatás-specialista legkelendőbb típusa az SP széria

BIZTONSÁGOS TRAKTORFLOTTAKEZELŐ ESZKÖZ

Az őszi demó körút kunszentmártoni helyszínének az Újszász családi gazdaság adott otthont, ahol Kecskeméti Sándor, a Valkon Kft. ügyvezetője köszöntője után a Valtra Connect telemetriai rendszer és a cég által kínált precíziós gazdálkodásban is alkalmazható megoldások bemutatása következett.

A Valtra Connect alkalmazásával bármilyen internettel rendelkező eszközzel – számítógépről, tabletről vagy telefonról – követhetjük a traktor útvonalát, lekérhetjük a napi üzemórát, az üzemanyag-felhasználási és az átlagfogyasztási adatokat. Kijelzi a hibakódokat, és igény esetén figyelmeztet az időszakos szerviz közeledtére, és megoszthatjuk ezeket az adatokat a szervizessel – mutatta be a rendszert Sági Zsolt szervizmérnök. A Valtra Connect gyakorlati bemutatása Valtra G105 Versu traktoron történt, ami egy Samson SP 15-ös szerves trágyaszórót üzemeltetett.

SAMSON – A TRÁGYAKIJUTTATÁS SPECIALISTÁJA

A Valtra Connect gyakorlati bemutatása Valtra G105 Versu traktor és egy Samson SP 15-ös szerves trágyaszóró segítségével zajlott. A Valtra G széria Versu felszereltségét és a gyári homlokrakodó előnyeit Jócsák Attila mutatta be: példaként említette a homlokrakodó vezérléséhez használt kézreálló, kartámaszba integrált elektronikus joystickot és a hidraulikus asszisztens funkciót.

A dán trágyakijuttatás-specialista legkelendőbb típusa az SP széria, mely 9, 11, 12, 15 és 17 köbméteres változatban érhető el. Az SP 15 – ahogy a neve is mutatja – alaphelyzetben 15 köbméteres, de horganyzott magasítókkal közel 20 köbméterig bővíthető – hívta fel a figyelmet Dobos Péter. A gép főbb jellemzői az alacsony teljesítményigény, a kompakt, időtálló, kis tömegű építésmód, mely köszönhető a tudatos tervezésnek, és hogy a gép teljes egészében DOMEX acélból készül. A kiszórható mennyiség 4–70 t/ha, a szórásszélesség 8–12 m között állítható. A SAMSON a világon elsőként vezette be a dupla függőleges hengerekből álló szórószerkezetet, amely optimális és egyenletes szórásképet biztosít.

A bemutatott gép monitor nélküli működtetésű, de az elérhető SpreadMaster számítógép segíthet a trágya még percízebb kijuttatásában és az adatok külső hordozóra exportálásában.

RAUCH AXIS
A bemutatott RAUCH AXIS műtrágyaszóró 2900 literes tartálytérfogatú, mechanikus meghajtású, ISOBUS-os fedélzeti elektronikával felszerelt

CSAK ODA ÉS ANNYIT, AMENNYI SZÜKSÉGES

Horváth János precíziós gazdálkodási menedzser (AGCO) felvázolta a Valtra traktorokon alkalmazott automata kormányzás, szakaszvezérlési, változó dózisú kijuttatási és az ISOBUS-os munkagépvezérlési megoldásait. Az érdeklődők megtudhatták, hogyan készíthetnek adott területre kijuttatási térképet, amit ezután a TASK DOC felhőalapú adattovábbító rendszer használatával a traktorra továbbíthatnak. Láthatták, hogyan kell a Smart Touch terminállal szerelt Valtrában megnyitni az érkező feladatot, majd a földterületen elkezdeni annak elvégzését. A Valtra T175A traktor Rauch Axis-M 30.2 EMC+W PRO műtrágyaszóróval kezdte meg a munkát. A Valtra RTK pontossággal követte a nyomvonalakat, vezérelte a Rauch műtrágyaszórót, zónákra osztva a kijuttatás dózisát a területen. A táblahatároknál és csatlakozásoknál nincs kezeletlen terület, sem túlszórás. A feladat elvégzése után a befejezett tevékenyég riportja egyszerűen visszaküldhető a farmmenedzsment-szoftverbe.

CSÚCSTELJESÍTMÉNY KOMPROMISSZUM NÉLKÜL

A bemutatott RAUCH AXIS műtrágyaszóró 2900 literes tartálytérfogatú, mechanikus meghajtású, ISOBUS-os fedélzeti elektronikával felszerelt. Habár a gép mérleggel is rendelkezik, a kijutatott mennyiség szabályozásáért nem az, hanem a gyártó által 1999-ben szabadalmaztatott EMC (elektronikus tömegáram-szabályozás) a felelős. A rendszer minden pillanatban külön-külön figyeli a szórótányérokra jutó mennyiséget, ez alapján történik a beavatkozás. A beépített mérleg itt már csupán visszaellenőrzésre szolgál – mondta Dobos Péter. Az ISOBUS-os fedélzeti elektronika lehetővé teszi a más, kompatibilis rendszerekhez való gyors és egyszerű kapcsolódást. Az AXIS 30.2 szórásszélessége 42 méter, míg az 50.2 típus az 50 métert is elérheti.

A gép hosszú élettartamához hozzájárul a legkorszerűbb gyártástechnológia, a nagymennyiségű kóracél használata és a nem korrózióálló részeken a speciális felületkezelés, amelyeknek köszönhetően a gyártó 6 év átrozsdásodás elleni garanciát vállal (regisztrációhoz kötött).

Valtra
A demókörúton bemutatkozott a Valtra legújabb, Q szériája is

MEGÉRKEZETT A VALTRA Q

A demókörúton bemutatkozott a Valtra legújabb, Q szériája is, amely először Tellus 770-30-as talajlazítóval, majd Regent TITAN 180M-6 váltvaforgató ekével dolgozott. A 230-305 lóerő között elérhető Q széria ideális választás nagyobb gazdaságok számára. Az erőgép főként talajmunkákban, nagyobb vetőgépek üzemeltetésében, szállításban üzemeltethető gazdaságosan – hívta fel a figyelmet Jócsák Attila.

A T és S széria közé illeszkedő Q széria 7,4 literes Agco Power motorral és Agco fokozatmentes váltóval szerelt. Az automatikus motorfordulat és sebességváltó-áttétel mindig ideális motorfordulatot tart a leggazdaságosabb működés érdekében.

A 9,2 tonnás alaptömeg (felsúlyozva kb. 12,5 tonna) és a hosszú tengelytáv ideális teljesítmény/tömeg arányt nyújt, a kerekekre folyamatosan leérkezik a kívánt vonóerő. A légrugósAires mellső hídrugózás kiváló kényelmet biztosít, mely a nagy és tágas fülkével kiemelkedő komfortot kínál. A Q széria kezelőfelülete az egyszerűen használható, többszörösen díjnyertes SmartTouch kartámasz.

A bemutató ezzel még nem ért véget, hiszen a vendégek közelebbről is megtekinthették a gépeket, sőt, ki is próbálhatták azokat.

Csomor Zsolt