15 évnyi tapasztalat, három John Deere szemenkénti vetőgép, egy vélemény

Herczeg Lászlóval, a Herczeg Gabona Kereskedelmi Kft. tulajdonosával beszélgettünk, aki immáron 15 éve John Deere szemenkénti vetőgépekkel vet. A Hajdú-Bihar megyei Hajdúszoboszló környékén gazdálkodó család körülbelül 2500 hektár területet művel.


Precíz munka és nagy területteljesítmény jellemzi a John Deere vetőgépeket – fotó: KITE Zrt.

– Mikor és miért döntött a márka mellett?

– Az első John Deere szemenkénti vetőgépünket még 2002-ben vásároltuk a KITE Zrt.-től, amely akkor egy 6 soros JD 1750-es volt. Jelenleg már két John Deere 1775NT 12 soros és egy John Deere 1750 6 soros vetőgéppel dolgozunk.

A vetés minősége nagyban befolyásolja a későbbi hozamot, így egy robusztus, precíz munkavégzésű, ugyanakkor nagy területteljesítményre képes vetőgépet kerestünk, amely alkalmas akár többféle agrotechnikai beavatkozás elvégzésére a vetéssel egy menetben. A fenti igényeink mellett, mivel John Deere erőgépeink vannak, a traktor-munkagép közötti problémamentes kommunikáció miatt is észszerű választás volt a John Deere vetőgép.

– Mi a véleménye a John Deere 1775NT vetőgépről?

– Röviden: robusztus váz, precíz maglehelyezés, nagy területteljesítmény, egyszerű karbantartás, értékállóság. Az említett tulajdonságokról hosszasan tudnék a vetőgép kapcsán beszélni, én csak két, számunkra fontos tulajdonságát emelném ki.

A mikrogranulátum kijuttatása mellett a vetéssel egy menetben a KITE-JET folyadékkijuttató rendszer és a John Deere navigáció segítségével pozícionáltan tudjuk a folyékony műtrágyát kijuttatni. Mivel különböző minőségű és szármaradvány-borítottságú talajokon kell vetnünk, így a munkagépre szerelt sávtisztítónak és hullámos tárcsának is nagy előnyét vesszük.

A sávtisztító eltávolítja a vetőcsoroszlya elől a száraz talajréteget, szármaradványokat, nagyobb rögöket. A hullámos tárcsa finom elmunkálást végez a talajban közvetlenül a vetőcsoroszlya előtt, amely így ott magágy minőségű talajt alakít ki. Ennek köszönhetően a vetőmag nedves, csírázáshoz ideális feltételeket biztosító magárokba kerül.

– Kinek ajánlaná a gépet?

– Olyan gazdáknak, akik igényesek a vetésre; a nagy területteljesítmény igénye mellett precíz munkát végző vetőgépet szeretnének.

A vállalkozó már 15 éve John Deere szemenkénti vetőgépekkel vet – fotó: KITE Zrt.

 

no