fbpx

Precíziós műtrágya-kijuttatás

Írta: Barna Ferenc - 2021 május 18.

A SIMA innovációs versenyén az Amazone több technológiai eszközzel is részt vett. Többek között a Precea precíziós, pneumatikus vetőgépekhez kapcsolható, a pontos és hatékony műtrágya-kijuttatás műveletére alkalmas kiegészítővel jelent meg az online rendezvényen.

 

A fejlesztések az ágazat dinamizmusát szemléltetik

A SIMA Innovációs Díj seregszemléjét digitális formában szervezték meg 2021-ben. Ebben is, mint minden egyéb rendezvény kapcsán a Covid-19 miatti korlátozásoknak volt döntő szerepe. A virtuális tér már kezd megszokott lenni, így számos gyártó örömmel nevezte be innovációit a SIMA Innovation Awards e különleges kiadására.

 

Mezőgazdaság, műtrágya-kijuttatás
Az fejlesztés közvetlen az adagolórendszerhez kapcsolódik
(Fotó: Amazone)

 

A FertiSpot nem a mérő-, hanem az adagolórendszeren kapott helyet

A mai precíziós vetés során sok esetben egymenetben juttatják ki a műtrágyát. A jelenlegi módszerek alkalmazását követően, a műtrágyát nem tudja teljesen felszívni, és felhasználni a növény, mivel a vetőmag és a műtrágya közti távolság nem optimális. A növények közötti műtrágya nem hasznosul kellően, a gyökérzet későn éri el ezeket a területeket. Mire odaér, már részben kimosódhat, vagy egyéb módon felszívódik a tápanyagokat tartalmazó műtrágya.

Az új, innovatív megoldás közvetlen az adagolóhoz kapcsolódik. Egy speciális kanál húzza össze adagonként a műtrágyát, ezután átjut az ejtőcsőbe, majd a csoroszlyákon átesve pont a megfelelő mélységbe kerül. A kanalas ujjak forgó mozgását a fejlesztők a gép haladási sebességével szinkronizálták. A FertiSpot minden műtrágyafajtával, és nagy haladási sebességgel is jól alkalmazható.

 

A FertiSpot alkalmazásának előnyei:

  • nagyobb terméshozam,
  • költségmegtakarítás,
  • környezetterhelése csökken.

 

Amazone Precea vetőgép működés közben (Videó: Amazone)

 

Forrás: SIMA