fbpx

Kategóriateremtő gépeket kell fejleszteni

Írta: GÉPmax-2021/III. lapszám cikke - 2021 május 18.

17 éve a Lemkennél

Póczik Balázs, a Lemken nyugat-magyarországi gyári képviselője régi ismerős, a cég új, budapesti irodájában beszélgettünk vele a szakmához való kötődésről, gyártói és felhasználói trendekről, a hazai piacról. Bár szíve egyértelműen Lemken-kékre van festve, szemléletben más márkák felhasználói is sok megfontolni valót találhatnak. Lássuk!

 

Póczik Balázs, a Lemken nyugat-magyarországi képviselője 

 

– Sok interjúalanyunknak szinte már gyermekkorában egyértelmű lett, hogy az agárgépes pályán fog elhelyezkedni, másoknál meg a véletlen hozta. Önnél mikor derült ki, hogy ez az ágazat érdekli?

– Attól függ, honnan nézzük. Tanulmányaimat tekintve alapvetően informatikai diplomával rendelkezem, tehát, ha innen vizsgáljuk, akkor nem volt szerelem első látásra. De édesapám sokáig a győri KSZE szervizmérnöke volt, és nagyon sokat segítettem neki traktorjavításoknál, széthúzásnál, majd később saját vállalkozásában is. A nyári szünetek, iskola utáni időszakok erről szóltak, és ezeket a munkákat nagy örömmel végeztem. Tehát ha erről az oldalról nézzük, akkor egyértelmű volt, hogy ebbe az irányba tartok. Nagyon sokat jelentett egyébként ez az időszak, a gazdákkal akkor is, azóta is nagyon könnyen megtalálom a hangot, ez nagyon jó iskola volt!

Később még egy másik szervizes vállalkozásunk is működött, amelyben a keleti technikák hidrosztatikáját, járókerék hajtásait javítottuk. Ám az évek alatt ezek a gépek szép lassan eltűntek a piacról, és már nem volt akkora igény a szolgáltatásunkra. Párhuzamosan egy győri gépkereskedőnél is dolgoztam, ahol a traktorok mellé a munkagépekkel kapcsolatos feladatok is megtaláltak, beüzemelés stb. Aztán jött a nagy ugrás, innen léptem tovább 17 éve a Lemkenhez, ahol több poszton is dolgoztam. Közel tíz évig napi szinten a szántóföldön voltam a partnereknél, ezalatt tényleg töviről hegyire mindent megismertem a teljes termékpalettából, amit érdemes. Ez persze elvárás is az anyacég részéről, hisz leányvállalatként kizárólag a Lemken gépeivel foglalkozunk. Az a feladatunk, hogy kereskedőinket és a gazdákat mindenben támogassuk, ami akár egy beruházás tervezésénél, akár esetleges beállítási vagy üzemelési problémánál szóba jöhet.

 

CSAK KERESKEDŐKKEL DOLGOZNAK

– Érdekes, hogy Magyarországon a nagy gyárak képviselői mennyire eltérő kereskedelmi struktúrát alakítottak ki itt: van, aki csak saját értékesítőkkel dolgozik, van, aki kizárólag kereskedőkkel, olyan is van, aki hibrid megoldásként saját és külső kereskedőket is csatasorba állít. A Lemken miért döntött a kereskedők mellett?

– Mindegyik rendszernek megvan az előnye. Alapvetően a Lemken a legtöbb országban azt a stratégiát követi, hogy kereskedőcégeket bíznak meg a forgalmazással. A mostani csapattal jól működik az, hogy vannak benne nagy, az egész országot lefedő cégek is, és vannak kisebbek, amelyek viszont jól elérnek olyan akár 20-30 hektáron termelő gazdákat, akiket nagyon nehéz lenne amúgy megtalálni.

 

– Hány gépkereskedő képviseli most a Lemkent a hazai piacon?

– Jelenleg 9 kereskedőpartner és egy alkatrészes cég van, aki termékeinkkel a magyarországi piacon kiszolgálja a gazdálkodókat. 8-10 éve még sokkal több partner dolgozott ezen a területen, de a mai felállás jóval ütőképesebb, a gyakorlat is bebizonyította. Emellett nemcsak az eladás fontos, hanem hogy olyan csapat legyen mögöttünk, akikkel a márka építése is sikeres lehet. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő szaktudás, kereskedelmi és szervizháttér. Sokan jelentkeznek egyébként manapság is, hogy szívesen forgalmaznák gyár termékeit, de egyelőre elegendő ez a kereskedői kör, akivel dolgozunk.

Kereskedőink felé mi biztosítjuk az oktatást, az összes gyári műszaki információt, ha speciális feladatok miatt kérik, akkor a beüzemelést is. Sokszor megyünk kereskedőinkkel tárgyalni a gazdákhoz, ha egy izgalmasabb specifikáció kialakításához jól jön egy gyári szakember tapasztalata.

 

– Szrnka Péter kollégájával ketten felelnek ilyen téren a magyarországi képviseletért. Elég két szakember erre a feladatra?

– Szezontól függ: tavasszal még csak-csak, de mivel alapvetően a termékportfóliónk nagyobb része az őszi munkákhoz kapcsolódik, az év második felében sokszor elég nehéz kezelni az igényeket. Jelenleg egy szervizes kolléga is erősíti a gyári csapatunkat, de ezen a téren pár héten belül bővíteni fogunk. Rá akkor van szükség, amikor egy-egy kereskedő szervizese, aki traktortól kezdve bálázóig mindennel foglalkozik, valamilyen problémával nem tud megbirkózni. Ekkor jó, ha egy gyári ember, az összes speciális szerszámmal és szaktudással felvértezve be tud segíteni.

 

AZ EKÉK ELADÁSI SZÁMAI MÉG MINDIG NŐNEK

– Mit érdemes tudni a termékkörről? Az ekén kívül mi tekinthető még slágerterméknek?

– A bonyolultabb résznél kezdem: növényvédelmi gépek terén valószínűleg az egész termékkört eladják. A hatóanyag-kivonások miatt az anyacég egyre kisebb potenciált lát ebben a szegmensben, így inkább a mechanikus gyomirtási és sorközművelős projektek felé nyitunk. Pont ezért vette meg a Lemken korábban a Steketee gyárat. Ide tartozik még az is, hogy van egy ultrasekély kultivátorunk is, a Koralin, ez a 2-10 cm között dolgozó eszköz idén debütál a hazai piacon.

A termékek sorát folytatva egyértelmű, hogy az ekék a legfontosabb részét képezik a portfóliónak. A mai napig a világon az egyik legnagyobb volumenű ekegyártóként tartanak bennünket számon. Annak ellenére, hogy a forgatás nélküli művelés egyre nagyobb teret követel magának, és mi is tudjuk, hogy okszerű talajművelésnél van, amikor a szántást ki lehet és ki kell hagyni a technológiai sorból, az ekeeladásaink nemcsak Magyarországon, de egész Európában nőnek. A szántásnak megvan és meg is lesz a helye, csak értelemszerűen oda kell fi gyelni a szántás idejére és a talajok zárására is. Egyébként forgatás nélküli művelésben gondolkodó partnereinket is teljes körűen ki tudjuk szolgálni gépekkel.

Termékkörünk persze további gyöngyszemeket is tartalmaz, például a szemenkénti vetőgépekre, az Azuritra gondolok.

 

– Mit tudni most a fejlesztésekről? Az idei kiállítási szezon teljesen a feje tetejére állt a járvány miatt belföldön és külföldön egyaránt, az ilyenkor szokásos Agritechnika idejére időzített fejlesztésekről pedig a sajtó még nem kap információt.

– Prémium minőségű termékek gyártójaként a Lemken is sok izgalmas fejlesztéssel foglalkozik, amelyeknek egy részét Magyarországon tesztelik. Ez egyrészt nagyon izgalmas dolog, másrészt megtiszteltetés is számunkra. A projektek egy része nem publikus, de amiről beszélhetek, az a már említett Koralin ultrasekély kultivátor. Ha egy gazdaságnak van tárcsája, grubbere, esetleges szántáselmunkálója, mindháromnak rendelkezni kell visszatömörítő lezáróhengerrel. Most egy olyan konstrukción dolgozunk, hogy egy szabványosított henger gyorscserélővel elég lehet egyféle hengert megvenni mindezen eszközökhöz, vagy különböző hengereket akár a munkaeszközök között szükség szerint cserélhessünk. Egy speciális eszközhordozó-rendszeren is dolgozunk, valamint új grubbereken is. A magyar piacon a műtrágyaszóróink még nem érhetők el, de talán egyszer ebben is lesz változás.

 

KÖZEL FÉLÉVES HAJRÁ A PIACON

– Hogy sikerült a tavalyi év, amelynek eredményeit sok helyen azért a járvány is befolyásolta, és mit vár 2021-től?

– Tavaly a tavasz azért nem volt egyszerű, a járvány, a szárazság és a gyenge forint nem segítette a jó hangulatot. Szerencsére nekünk inkább az őszi szezon az erősebb, amely gyengébben indult, de októbertől nagyon megnőtt az érdeklődés, és ami meglepő, nem állt le december végén, hanem a vásárlási kedv február végéig kitartott. Most jó idő van, a gazdák kimentek a földekre, így érződik egy kis lassulás a piacon, de a terményáras pozitív várakozások az újgépvásárlási kedvet is megtarthatják. A nyersvas világpiaci ára sajnos szinte minden gyárnál előbb-utóbb áremelkedést hoz, ennek senki nem örül.

 

Lemken
Prémium minőségű termékek gyártójaként a Lemken is sok izgalmas fejlesztéssel foglalkozik

 

– A géphasználattal kapcsolatban mi a tapasztalata: mennyire felkészültek a gazdák egy-egy bonyolultabb munkagép kezelésére?

– Megújulást látok ezen a téren, ami szerintem a folyamatosan végbemenő generációváltásnak köszönhető. A fiatalabb felhasználók képben vannak az elektronikát illetően, nagyon a jövőbe tekintenek, és nagyon magas elvárásokat támasztanak az ISOBUS-szal, az automata szakaszolással, a GPS-kormányzással kapcsolatban. E funkciók használatát nagyon könnyen el is tudják sajátítani. Azt is látjuk, hogy nagyon nagy a kereslet jól képzett gépkezelőkre az egész országban.

 

Lemken
Egy óriási hagyományokkal rendelkező családi cégből az elmúlt 20-30 évben egy multinacionális vállalattá vált a Lemken

 

TIPIKUS HIBÁK

– Milyen hibákat szoktak elkövetni egy gépberuházás során a termelők?

– Tapasztalataim szerint nagyon sokan a mai napig is a szomszédtól és az internetről próbálnak információt szerezni. Ezzel önmagában nem lenne gond, hisz mire a beruházásról komolyabban tudunk beszélgetni, addigra már rendelkezik a termelő egy kialakult képpel, ami segítheti a döntésben. A probléma ott kezdődik, amikor a kereskedőt, a gyári képviselőt már nem igazán hallgatják meg, pedig nagy tapasztalattal rendelkeznek abban, hogy a végső specifikáció ajánlásában jól figyelembe vegyék a talajviszonyokat, az üzemnagyságot, a rendelkezésre álló erőgépparkot, és még sorolhatnám. Itt sajnos félremehet egy beruházás.

Másik ilyen a külföldről behozott használt gépek vásárlása. Győri vagyok, az autópályán nagyon sok szállítójárművet látok, szoktam is jelezni a kollégáknak, hogy mikor milyen „kincsek” jönnek be az országba. Nézzünk egy egyszerű példát, egy ekét! Rengeteg jön be ezekből az eszközökből Hollandiából, Belgiumból. Az ő területükön nem foglalkoznak kukoricával, nem olyan ekefejeket használnak, mint nálunk, nem forgatnak le annyi szármaradványt, mint hazánkban, nem akkora a szántás munkamélysége sem – sokáig sorolhatnám a különbségeket. Az elsőre jó árú és jó állapotúnak tűnő gép így fog bosszúságot okozni, mert hamar rájönnek, hogy nem lehet például azzal a felszereltséggel 20 cm-nél mélyebben szántani, fent hagyja a szármaradványokat stb. Ami Hollandiában, azon az iszapos talajon 20 cm mélyen, kardvirág alá jól dolgozik, az Magyarországon kukorica alá nem állja meg a helyét egy kötött talajon. Ha pedig elkezdünk matekozni, hogy a gerendelyen kívül igazából mindent cserélni kellene: ekefejet, ekeszárat, mindezeket új áron – no, ilyenkor már tényleg nem szép egy ilyen történet. Sajnos ez ilyenkor néha a márkán csapódik le, pedig semmi közünk sincs egy ilyen átgondolatlan használtgép-beruházás sikertelenségéhez.

 

– Mit lát egyébként a legnagyobb kihívásnak manapság, ami a termelőket érinti?

– Nem is olyan egyszerű erre válaszolni. Azt hiszem, nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt a régi szokások, akár családi gazdaságban az előző generációtól „örökölt” technológiák és a rengeteg új trend között, emellett folyamatosan képben lenni a fejlesztésekkel, a megújuló növényvédelmi és vetőmagos ajánlatokkal kapcsolatban. Ugyanakkor minden szezon más, időjárás, piac tekintetében is – ez a folyamatos változás nem követhető olyan könnyen. Kicsit már túl sok az impulzus, ami éri a gazdákat, és év végén a termések és a bevételek, költségek egyértelműen megmutatják, jól döntöttek-e menet közben.

– És a Lemkennél mit tart a legkomolyabb feladatnak?– Részben hasonló a termelőkhöz, de gyártóként legfőképp az, hogy az 1780ban alapított cég mindig a megfelelő minőséggel lépjen piacra, bármit fejleszt, gyárt. Egy óriási hagyományokkal rendelkező családi cégből az elmúlt 20-30 évben egy multinacionális vállalat lett a Lemken – tovább kell járni a saját utunkat, kategóriateremtő gépeket kell fejleszteni.

 

Lemken
A mai napig a világ egyik legnagyobb volumenű ekegyártójaként tartanak bennünket számon

 

KÉTKERÉKEN PIHEN

– Visszatérve személyes kérdésekhez: nem hiányzik az informatika?

– Mókás kérdés, de tisztában kell lenni azzal, hogy amikor én ezt tanultam, akkor a Windowst még néhány floppyról installáltuk, az akkor tanult programozási nyelveket ma már nem is használják, tehát ez a vonat elment. Azért, amit az irodában esetleg a számítógépekkel meg kell oldani, vagy a munkagépeinken bármilyen informatikai jellegű feladat elvégzése természetesen nem jelent problémát.

 

– 2004 óta dolgozik a Lemkennél. Ennyi itt eltöltött idő után mi inspirálja nap mint nap?

– Ez a munka szerencsére nem egy számítógép plusz telefon használatáról szól, hanem rengeteg személyes találkozóra ad lehetőséget. Minden nap teljesen más, mással találkozunk, máshová kell utaznunk. Emellett a prototípusok fejlesztése külön szakmai kihívás. Az sem egy utolsó feladat, hogy minden év január elsején az eladott darabszámok és a bevétel nullázódik – lehet újra nagyot alkotni, kapaszkodni a terv eléréséért. Hiányzik a járvány miatt a szokásos rengeteg külföldi utazás a gyárhoz, ottani kollégákhoz. És hiába a multinacionális működés, Viktor Lemken, a cég idős tulajdonosa ugyanúgy képben van, ha találkozunk, tudja, mekkorák a gyermekeim, milyenek a céges számok – jó idetartozni.

 

– Amikor éppen nem kékben gondolkodik, mivel tud kikapcsolódni?

– Családapa, családfő is vagyok, ez is nagyon komoly része az életemnek. Emellett szerencsére van egy hobbim, amire tudok időt szakítani – ez az országúti kerékpározás. Évente több ezer kilométert tekerek, ezt imádom. Ilyenkor nem csörög a telefon, csak erre figyelek. És mivel több esetben barátokkal megyünk, ha lehet, akkor a végén egy sör is lecsusszanhat… Nem veszélytelen sport, egyszer már megküzdöttem egy pótkocsis teherautóval, mondanom sem kell, nem én nyertem. De minden veszélye mellett imádom!

 

Fodor Mihály