fbpx

Jön az agráriumnak fejlesztett, 600 köbcentis Artic quad

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 18.

Az Arctic Cat 2017-ben a Cessna repülőgépeket is gyártó Textronhoz került, ami a jelek szerint jót tett a fejlesztésnek. A cég most kifejezetten a mezőgazdasági termelők számára készítette el új, 600 köbcentis quadját. Lássuk, mit tud!

 

quad
Extrém terepre tervezve (forrás: Artic Cat)

 

A mezőgazdaságban elsősorban az erdészek és a juhászok használnak szívesen quadokat, de tulajdonképpen bárkinek praktikusak, aki csak azért ugrana ki a határba, hogy valamit ellenőrizzen vagy kivigyen. Az Alterra Artic Cat-jét is sokat ismerik. Az amerikai márka nem olcsó, egy 450 köbcentis Cat-ért is 2,4 millió forintot kérnek, de ugyanez még 16 évesen is egymilliót ér. Vagyis egy igen megbízható, értékálló gépről van szó.

 

Gyorsabb, stabilabb, kezelhetőbb

Az új, 45 lóerős terepjárgányt egy egyhengeres motor hajtja, CVT váltója egy tuningolt, hosszú élettartamú verzió, ami tavaly jelent meg először a cég quadjaiban, és a kuplungja is simábban dolgozik. A quadok gazdái értékelni fogják a gép jobb gyorsulását, könnyebb kezelhetőségét, amit az elektronikus szervokormány is támogat. A gép menet közben váltható összkerékhajtásra. A váz kissé megújult, ennek köszönhetően a motor alacsonyabbra került, ezzel együtt a tömegközéppont is, így jobb a gép egyensúlya.

 

quad

 

Teherbíró munkagép

A hasmagasság 31 centiméter, a dupla A-karok a felfüggesztésben 22 centis a rugóút és 15 hüvelykes alufelnikre húzták a 27-es terepgumikat. A nagy tárcsafékek halkabban és hatékonybaban dolgoznak, mint a korábbi modellek fékrendszere. A hosszú munkavégzést a kategóriájában legnagyobb méretű, bő 20 literes üzemanyagtartály segíti. A lábtartók szélesek, kényelmesek. A fejlesztők a váz minden elemét igyekeztek még tartósabbra készíteni. Szervizelni is egyszerű, hiszen a kritikus pontokat szerszám nélkül eltávolítható, pattintós panelek fedik.

A quad vonószemmel is rendelkezik (elöl-hátul), szűk 500 kilogrammot képes maga után húzni. Magán a vázon is hordozhatunk csomagot: elöl 45 kilogrammot, hátul 90 kilogrammot, plusz a kormány alatt is található egy 0,6 literes tárolórekesz. Ha mindent telepakoltunk, akkor még egy százkilós ember pattanhat nyeregbe.

Az alapmodell listaára 8 399 USD (2.460.000 Ft), vagyis nem több, mint amennyibe a kereskedőknél ma egy 500-as modell kerül. Az extrém teherbíró és vonóerejű modell pedig forintosítva szűk 3 milliót ér. Az új 600-asok jövő év júliusában jelennek meg a viszonteladóknál. További infók a cég honlapján.