fbpx

GÉPmax – 2011-04 – április

Írta: Szerkesztőség - 2011 április 26.

 

 

Kedves Olvasó!

Viharos gyorsasággal telik az idő, így már áprilisi lapunkat zárjuk. A viharos jelző most még inkább aktuális, mivel épp e napokban az orkán erejű szél miatti homokvihar bénítja az ország jelentős területeinek, sőt Európa számos térségének életét. Emellett sok helyen még mindig a víz az úr, de ahol már felszáradt a talaj és lazább szerkezetű, ott is komoly nehézséget jelent a mostoha időjárás. Amúgy nagyon kellemes tavaszi hőmérsékletek jellemzőek, és ez a határban is látszik, mert szántón, kertekben, gyümölcsösökben egyaránt megélénkült az élet. Folyik a talaj -előkészítés, a vetés, bár még kukoricabetakarítással küszködő gazdálkodókat is látni lehetett.

Lassan az év eleji “kiállításözön” is véget ér, és egyre több a szántóföldi bemutató -igyekszünk lehetőségeinkhez mérten a legtöbb rendezvényről beszámolni. Külföldön is jártunk: néhány napra a nyári forróságot is megtapasztalhattuk Spanyolország délnyugati csücskén, ahol a Deutz Fahr Agrotron 410, 420, 430 TTV-váltós típusait próbálhattuk ki. Részletes beszámolónkat erről májusi számunkban olvashatják.

Visszatérve a “hazai vizekre”, tudósítást és egy kis visszatekintést adunk a 20 éves Axiál Kft. 10. Axiál Szakmai Napok elnevezésű rendezvényéről és az ott kiállított újdonságokról, de a Belorusz traktorok új típusainak bemutatóján is jelen voltunk. Teszt és tapasztalat rovatunkban a hazánkban is egyre népszerűbb udvari rakodók egyik képviselőjének, a Weidemann 1770cx50-esnek a kezelőjével beszélgettünk tapasztalatairól. Német partnerünk segítségével pedig a Köckerling Vektor 620-as grubberrel végzett tartós teszt eredményeiről tájékoztatjuk a olvasóinkat.

Gépbemutató rovatunkban is több márka különböző géptípusaival találkozhatnak. így közelebbről megismerkedhetnek a New Holland T8 széria új koncepcióban készült traktorával; a Gregoire Besson két újdonságával, amelyek az idei SIMA-n debütáltak; az Eurotillel és a Combimix-szel. Olvashatnak a Bobcat új teleszkóposrakodó-sorozatáról, a Mascar körbálázóiról és arról az eszközről, amellyel a bálák rakodógép segítsége nélkül beszállíthatok a tarlóról: az SMS bálagyűjtő- és szállítókocsiról. Spórolhatnak, illetve optimalizálhatják a szállításaikat a Fliegl átrakókocsijaival vagy a FerroFlex Kft. cserefelépítményes rendszerével.

Igaz, még csak vetünk, ha tudunk, de ha belvíz, netán az árvíz okoz problémát, akkor a Veneroni szivattyúk jelenthetnek nagy segítséget. Amikor végre már minden akadály elhárult, és csak a termést kell betakarítani, akkor jöhetnek a Zaffrani napraforgó-adapterei. Akik pedig nagyobb zöldfelülettel rendelkeznek, és szeretnék azt rendben tartani, azok a Kubota fűnyíró traktorait is választhatják, amelyekről Kommunális gépek rovatunkban olvashatnak.

Az elektronikus eszközök kedvelői az Agro+Mashexpo kiállításon díjat nyert Teejet Matrix Pro RealView nyomkövető rendszeréről is találnak lapunkban tájékoztatót. A mindennapi munkánk, szórakozásunk részét képező autókkal, mondhatni autócsodákkal a genfi autószalonról szóló beszámolónkban találkozhatnak, a régmúlt időszak vagy a nem is oly régi gépek szerelmesei pedig a História rovatban találják meg rendszeresen kedvenceiket — most épp a Kolosz-6-ot, ismertebb nevén az Szk-6-os kombájnt.

Remélhetőleg a sok munka mellett lesz idejük megpihenni és kis kikapcsolódásképpen a GÉPmax-ot olvasgatni!

Hatala László felelős szerkesztő