fbpx

A John Deere bemutatja új T5 és T6 szalmarázó ládás kombájnjait

Írta: Farkas Imre - 2024 június 13.

A John Deere bejelentette a teljesen új T5 és T6 szalmarázó ládás kombájnok megjelenését nyolc új modellel. Az új kombájnok számos teljesítményszintet kínálnak, kezdve a T5 400 masszív, 305 LE maximális teljesítményű, 6,8 literes motorjától a zászlóshajónak számító T6 800 modell 466 LE-s, 9 literes, JD9X nagy teljesítményű motorjáig, melyek kiemelkedő betakarítási teljesítményt nyújtanak.

Az új T5 és T6 kombájnok tökéletes kezelői élményt kínálnak az X9-esnél megismert, első osztályú kényelmet és funkcionalitást biztosító fülkének köszönhetően. Ez a pazar kialakítású munkakörnyezet az ActiveSeatTM II üléssel, LED világítással, az új sarokoszlopon elhelyezett kijelzővel és pormentes csukódást biztosító elektromos ajtóval rendelkezik. A CommandPROTM joystick intuitív és személyre szabott kezelést biztosít a főbb kombájnfunkciókhoz. A kezelői élményt tovább fokozva a John Deere integrálta a legkorszerűbb precíziós mezőgazdasági technológiai csomagjait, ideértve a StarFireTM 7500 műholdvevő egységet, a G5Plus CommandCenter™ kijelzőt és a JDLinkTM telematikai rendszert a hatékony üzemeltetés és az egyszerű adatkezelés érdekében.

John Deere T kombájn
Az új kombájnok számos teljesítményszintet kínálnak

„Az új T5 és T6 kombájnok bevezetése jelentős előrelépést jelent a betakarítási technológia terén a szalmarázó ládás kombájnok szegmensében.” – nyilatkozta Jonathan Edwards, a John Deere európai marketingmenedzsere. „Olyan eszközöket adunk a gazdák kezébe, amelyekkel növelhetik a termelékenységet és a hatékonyságot a növénytermesztés során.”

Erőforrások széles választéka

A T5 és T6 kombájnok nyolc új modellje* lenyűgöző választékot kínál a motorteljesítmény terén, a T5 400-as 305 LE-s maximális teljesítményű, 6,8 literes motorjától kezdve egészen az új és rendkívül erős JD9X 9 literes motorig, amely az 5 szalmarázó ládával rendelkező T5 500-as modellben 348 LE, míg a T6 800 hatládás zászlóshajóban 466 LE teljesítményre képes. Minden JD9X motortípus intelligens vezérléssel rendelkezik, amely javítja az üzemanyag-felhasználás hatékonyságát a motor fordulatszámának csökkentésével a közúti szállítás során, illetve kereszteződésekben vagy közlekedési lámpáknál egyaránt. Minden motorváltozat megfelel a legszigorúbb, V. szintű károsanyag-kibocsátási normáknak.

John Deere T kombájn vonul
Minden JD9X motortípus intelligens vezérléssel rendelkezik, amely javítja az üzemanyag-felhasználás hatékonyságát a motor fordulatszámának csökkentésével a közúti szállítás során

Nagy teljesítményű betakarítás

A cséplőrendszer többi részével azonos szélességűre tervezett ferde felhordó (1,67 m a hatládás modellek esetében) a teljes kombájnban folyamatos anyagáramot tesz lehetővé. Ez a T5 és T6 kombájnok nagy cséplő- és leválasztófelületével párosulva kiemelkedő betakarítási teljesítményt biztosít. A 2025-ös modellévtől a kombájnok új tisztamag-kezelő rendszerrel is rendelkeznek, melynél a magtartály-kapacitás a T6 esetében akár 13 500 literes (+23%), a T5 esetében pedig 11 500 literes (+15%) is lehet. Ezenkívül jelentősen könnyíti a gépkezelők munkáját az állítható ürítőcsigavég, amely segítségével jobban szabályozható a magtartályürítés, függetlenül attól, hogy milyen szállító járműveket használunk. Az ürítési sebesség maximális teljesítménye eléri a másodpercenkénti 150 litert, ami mindössze 90 másodperc alatt teszi lehetővé 10 tonna gabona kiürítését a magtartályból. Ezenkívül különböző lejtőkompenzációs megoldásokra van lehetőség: alapkivitelben 7%-ig, az opcionális side-hill felszereltséggel akár 14%-os lejtésig, míg a HillMasterTM rendszer akár 22%-os oldaldőlésig is képes a kompenzálni.

John Deere T kombájn
A 2025-ös modellévtől a kombájnok új tisztamag-kezelő rendszerrel is rendelkeznek

Magasabb produktivitás precíziós betakarítással

Ami az intelligens gazdálkodást illeti, a vadonatúj T5 és T6 kombájnok fejlett John Deere Precision Ag technológiával vannak felszerelve, beleértve a StarFireTM 7500 integrált műholdvevőt és a G5Plus CommandCenterTM monitort. A G5Plus CommandCenterTM egy nagyméretű, kiváló felbontású, 12,8″-os kijelző, amely intuitív menüfunkciókkal rendelkezik, így a betakarítás során tökéletes vezérlést és rálátást biztosít. Ezenkívül a kezelőknek opcionálisan rendelkezésre áll a G5Plus kiegészítőmonitor is. Ez lehetővé teszi számukra, hogy egyszerre több funkciót vezéreljenek és ellenőrizzenek, például a betakarítási funkciókat az elsődleges kijelzőn, a precíziós alkalmazásokat – mint például az AutoPathTM, a Machine Sync vagy a Grain Sensing – pedig a kiegészítőmonitoron.

A Machine Sync lehetővé teszi, hogy a kombájn vezetője vezérelje a szállító jármű sebességét, haladási irányát és pozícióját, megkönnyítve ezzel a veszteségmentes, pontos ürítést és pótkocsifeltöltést akár menet közben is. A Grains Sensing technológia valós idejű nedvesség-, fehérje- és keményítőmérést tesz lehetővé például búza és árpa** esetében, megkönnyítve az értékesebb, magasabb fehérjetartalmú gabonák elkülönítését már a betakarítás során.

„Ezeket a precíz technológiai megoldásokat kombinálva a kétirányú adatkommunikációt biztosító JDLinkTM kapcsolattal, valamint a John Deere Operations CenterTM-rel és a gyors, átfogó digitális farmmenedzsment szolgáltatásunkkal lehetővé tesszük az ügyfelek számára, hogy a betakarítás minden szakaszát megtervezhessék, végrehajthassák, ellenőrizhessék és elemezhessék.” – mondta Alexander Schnöder, a T5 és T6 kombájnok termékspecialistája.

Kivételes kezelői kényelem

A T5 és T6 kombájnok kialakításánál a kezelő kényelme és komfortérzete az egyik legfontosabb. A zászlóshajónak számító John Deere X9 kombájnból már ismert, tágas, 3,68 m3-es prémium fülke elektromos csukású ajtóval és túlnyomásos belső térrel rendelkezik, amely megakadályozza a por és a szármaradványok bejutását.

John Deere T kombájn kabin
Az opcionális ActiveSeatTM II vezetőülés teljesen elektromos beállításokat, teljes felületre kiterjedő hűtést és aktív elektromos felfüggesztési technológiát nyújt

Az opcionális ActiveSeatTM II vezetőülés teljesen elektromos beállításokat, teljes felületre kiterjedő hűtést és aktív elektromos felfüggesztési technológiát nyújt a kezelő maximális kényelme érdekében. A különböző kijelzők és mobileszközök számára 10 db praktikusan elhelyezett 12 V-os és USB-töltőpont is található a fülkében. Az infotainment rendszer rendkívüli kommunikációs lehetőségeket és kiváló hangzást kínál, valamint teljes mértékben támogatja az Apple CarPlay és az Android Auto használatát. A CommandPROTM joystick a kombájn felhasználóbarát, ergonomikus és testre szabható vezérlőegysége, amely megkönnyíti az egyes gépkezelők egyéni beállításainak programozását és tárolását az érintőképernyős kijelzőn, úgymint a vágóasztal-heveder sebességét, a motolla magasságát, az ürítőcsiga behajtását vagy a ferde felhordó harántbillentését

Maximális rendelkezésre állás

A John Deere elkötelezett amellett, hogy ügyfelei számára maximális rendelkezésre állást biztosítson, hiszen 24 órán belül szállítja az alkatrészek 98%-át. Ha a gép időben történő javítása nem lehetséges, az illetékes John Deere kereskedő hasonló kapacitású cserekombájnt biztosít az ügyfél betakarítási munkálatainak zavartalan elvégzése érdekében.