fbpx

Bővítette szervizszolgáltatását az AGROTEC Magyarország

Írta: Sándor Ildikó - 2023 március 09.

Az esemény alapú figyelmeztetések megküldése alapelvárás egy flottakövetési rendszernél. Ettől sokkal többet, egy átfogó gépüzemeltetést támogató informatikai eszközt ad a gazdák és gépkezelők kezébe az AGROTEC Magyarország Kft. A gazdákkal már eddig is jól működő kapcsolattartást szimbolizáló AConnect nevet kapott szolgáltatás részleteit a 41. AGROmashEXPO és AgrárgépShow-n tartott sajtótájékoztatón mutatta be Illés Zoltán ügyvezető és Fodor Krisztián főmérnök.

Agrotec AConnect
Sajtótájékoztatón debütált az AConnect a 41. AGROmashEXPO és AgrárgépShow-n

Az AConnect egy olyan átfogó gépüzemeltetést támogató, flottakövető rendszer, amely kiegészül a fejlett erő- és munkagépek vezérlésdiagnosztikai hálózatának átfogó ellenőrzésével és GPS alapú nyomon követésével. A flottakövető rendszereknél megszokott az esemény alapú figyelmeztetések megküldése, de az AConnect ezeket az értesítéseket helyspecifikus üzemi paraméter-megfigyeléssel és igény szerint naplózással kezeli, majd az adatokat tárolja.

Az AConnect működtetéséhez szükséges egy elektronikai kezdőcsomagot beépíteni a kívánt eszközbe, ami a GPS-alapú megfigyelést végzi, valamint az esetleges hibaüzeneteket is ezekhez az adatokhoz párosítja. A rendszer beépítése majd kezelése is egyszerű, a felhasználói felülete webes alapú, az előfizető a kezdőképernyőn látja gazdaságának összes gépét és azok elhelyezkedését.

Az AConnect legfontosabb funkciói:

  • aktuális gépüzemi állapot megjelenítése,
  • karbantartási feladatok ütemezése,
  • tevékenységek naplózása,
  • üzemi paraméterek folyamatos figyelése (sebesség, teljesítmény, hozamadatok),
  • kimutatások készítése,
  • felügyeleti eszközök használata,
  • tankolókártyák adatainak beolvasása,
  • táblák és táblahatárok létrehozása,
  • műszaki távfelügyelet az AGROTEC közreműködésével (hibakódok figyelése, műszaki paraméterek naplózása, aktív beavatkozás a gépkezelő által, távdiagnosztikai műveletek elvégzése, rendszerkonfiguráció ellenőrzése, korlátozások feloldása).

Agrotec AConnect
Az aktuális állapottól egész a távdiagnosztikáig – de a döntés a gazda feladata marad

A kezelői felület könnyen értelmezhető, használata gyorsan tanulható, de természetesen a felhasználók számára egy komplett háttércsapat áll rendelkezésre, hogy minél hatékonyabban tudják kezelni a felületet.

A szolgáltatási rendszer keretein belül beérkező feladatok kezelését az AGROTEC által kialakított úgynevezett távfelügyeleti iroda látja el Komáromban, napi 8 órában. A rendszer telepítése és beállítása után pl. olyan üzemi eseményekről, mint az alacsony motorolajnyomás, automatikusan értesítést küld az éppen felügyeletet végző kollégáknak, akik így tudják riasztani a területileg illetékes AGROTEC Területi Központot, ezzel minél hamarabb megkezdődhet a gép hibaelhárítása. A rendszer további különlegessége, hogy azonnali beavatkozást is lehetővé tesz a távdiagnosztika használatával, ugyanis a központban mindig van egy szakképesített technikus is, aki az adott gépre csatlakozva el tudja végezni a kezdeti hibakódolvasást, és megkezdheti a hiba feltárását.

Az AConnect rendszerrel a tulajdonos könnyedén hozzáfér a gép bizonyos üzemi paramétereihez, sőt maga is ellenőrizheti annak kihasználtságát. Emellett az azonnali beavatkozásnak köszönhetően csökken a hibaelhárítás ideje, így az állásidő is. A rendszer által továbbá csökken a diagnosztikai kiszállások mennyisége, ezzel a kiszállási díjtól is mentesül a tulajdonos. A karbantartási ütemezővel pedig nemcsak gördülékenyebb a karbantartás, de szervezhetőbb és tervezhetőbb lesz a gépfenntartás.

Egy egyszerű példával illusztrálva a rendszer előnyét:

  • tételezzünk fel egy meghibásodást a központtól 120 km-re
  • a gép átmenetileg nem tudja munkáját folytatni
  • a szervizkocsi kiszállási és munkaköltsége megközelítheti a 100.000 Ft-ot is
  • amennyiben a megállapított meghibásodás távdiagnosztikai módszerrel megoldható lenne, akkor a megtakarítás min. ez a közel 100.000 Ft + a gép munkaidőkiesésének költsége.
Agrotec, AConnect
„Az AConnect szolgáltatásra az idei évben szerződött minden új gép alkalmas, illetve igény szerint a korábbi években eladott, megfelelő műszaki specifikációjú gépekre is alkalmazható” – Illés Zoltán ügyvezető; AGROTEC Magyarország Kft.

Érdekelheti ez is: Gépesítés kategóriában NEMZETKÖZI TERMÉKFEJLESZTÉSI Díjat kapott az AGROTEC Magyarország Kft. által forgalmazott New Holland T4 F/N/V ültetvényes traktorszéria.

Szerző: Sándor Ildikó