fbpx

Komplex megoldások az ültetvénygépesítésben

Írta: GÉPmax-2023/II. lapszám cikke - 2023 március 30.

Az ültetvények gépesítése olyan feladat, amit teljesen átfogó módon ma nagyon kevés cég képvisel Magyarországon. Ezek közé tartozik a Navik Agri Kft. is. Kelemen Gábor ügyvezetővel a szezonnyitó szakvásár eredményeiről, a gépújdonságokról és a szervezeti fejlesztésekről beszélgettünk.

– Jó pár év után ez volt az első AGROmashEXPO–AgrárgépShow, amin tulajdonképpen szinte a legtöbb iparági szereplő kiállítóként részt vett. Önök hogyan látták a rendezvényt?

– Nagyon büszke voltam arra, hogy a Hungexpo csarnokait körbejárva beszállítópartnereink és ügyfeleink is megemlítették, hogy a mi standunk volt az ültetvénygépesítés tekintetében a legkomplexebb. Ültetvénytraktorokat több helyen lehetett látni, nálunk azonban a metszőollóktól és egyéb kézi szerszámoktól kezdve a permetezőgépeken, mechanikus soraljművelőkön, zöldművelőkön át a traktorokig, fagyvédelmi rendszerig mindent bemutattunk a kiállításon. Jó volt ennyire komplex standon felvonultatni kínálatunkat, igazából ez is az előző négy év eredménye.

Kelemen Gábor
Kelemen Gábor, a Navik Agri Kft. ügyvezetője

– Milyen volt a látogatói érdeklődés, a vásárálói kedv?

– Nehéz kérdés, nem olyan könnyű ezt azonnal megítélni. Lehet egy kiállításon is gépet értékesíteni, tavaly a rendezvényt követő héten minden nap jött be egy-egy partner a központunkba véglegesíteni egy-egy üzletet. Idén is sok érdeklődő volt a standunkon, de most nem volt annyira sűrű az utána való hét. Ugyanakkor ezzel semmi gond nincs: a cél az volt, hogy bemutassuk a termékkínálatunkat, így tudják a partnerek; ha szükség van ránk, mivel tudunk szolgálni, hogyan érnek el bennünket.

– Amikor utoljára beszélgettünk, sokkal kedvezőbb volt a jegybanki alapkamat, a forint/euró árfolyam. A mindennapokban érzik ennek a súlyát?

– Alapvetően higgadtan kezeljük ezt a helyzetet, és azt látjuk, hogy a partnerek is. Sokaknak elérhető már az euróalapú finanszírozás, ami mára sokszor kedvezőbb is lehet, mint a forintos. A nyár elejéig még a KAVOSZ-források is tudnak 6-7% környékén működni, emellett szerencsére az euró már újra 380 forint magasságában van, ez könnyíti a helyzetet.

EGY ÚJ CÉGBE DELEGÁLTÁK A SZERVIZT ÉS AZ ALKATRÉSZELLÁTÁST

– Úgy tudni, komoly szervezeti átalakítás volt a cégcsoportban.

– Igen, a tevékenységeinket sikerült mostanra úgy szétosztani projektcégekbe, hogy az a külső megítélésünket egyszerűsíti és a belső munkánkat pedig nagyban segíti. Pár éve, amikor elkezdtünk a mezőgazdasági gépforgalmazással is foglalkozni, pontosan tudtuk, hogy nem szeretnénk elaprózni ezt a feladatot, hanem csak magas minőségben, és kizárólag ültetvényes eszközök területén szerettünk volna specialistává válni. Az elmúlt 4-5 év eredményei kellő bátorságot adtak, hogy külön erre dedikált cégben vigyük ezt az üzletágat, ebből lett tavaly januárban a Navik Agri Kft. Mivel egy értékesítő cégnek szüksége van szerviztevékenységre, azt is elkezdtük fejleszteni abba az irányba, hogy a korábban elsősorban építőgépekkel foglalkozó szerviztechnikusaink is tudjanak a mezőgazdasági gépekkel foglalkozni. Szerencsésre több kolléga érkezett korábban agrárterületről, így volt affinitásuk hozzá. Kellett azonban még ezzel dolgoznunk, hisz másik vállalkozásunk, a Navik Alfa Kft. építőipari gépek forgalmazásával- és bérbeadásával foglalkozik, így jött az ötlet, hogy a teljes vevőszolgálatot egy külön cégbe helyezzük ki. Így gyakorlatilag a belső gazdasági folyamatainkat is jobban tudjuk koordinálni. A két értékesítéssel foglalkozó cégnek lesz egy közös, külön cégben prosperáló szervizes és alkatrészes csapata. Sok cég a szervizre szükséges rosszként tekint, de ez szerintem hibás megközelítés. Én is szervizes háttérből indultam, mindig is profitcenterként tekintettem erre a területre. Amikor saját cégeinknek dolgoznak a kollégák – nullrevízió, gépátadás, bérgépgondozás –, gyakorlatilag az is tud piaci alapon működni, a tételek egyik oldalon kiadásként, másikon bevételként jelennek meg, így a költségek és bevételek is a helyükre kerülnek. És ha már pár éve az „Alfától” indultunk, ez az új cég lett most a Navik Omega Kft.

– Mekkora csapat dolgozik most ebben?

– 16 fő, 11 szervizes és 5 alkatrészes szakember. Ma Budapesten és Szekszárdon van központunk, ezt majd a Nyírségben szeretnénk bővíteni. Debrecen, Nyíregyháza közelsége az építőipar számára izgalmas terület, Tokaj és a Nyírség pedig a kertészeti üzletág miatt is fontos.

– A termékkört áttekintve milyen újdonságra érdemes a figyelmet felhívni?

– Nem célunk, hogy feltétlenül bővítsük a termékpalettát, inkább arra koncentrálunk, hogy a ültetvénygépesítési ágazatban legyünk profi k. Persze, ha ki kell emelni pár dolgot, van azért mozgolódás, hiszen januártól forgalmazzuk például az F-AirGo gépeit, amely a fagyvédelemben használható. Tavaly egy francia, robotikával foglalkozó gép gyártójával is tárgyalásokat kezdtünk, de ott még nem látom elérkezettnek az időt, hogy foglalkozzunk vele. A károsanyag-emisszió szabályozása kapcsán a gyártók motorfejlesztése hoz új termékeket a palettára. Az építőiparban ez már lefutott, mindegyik gépünk Stage V-ös motorral rendelkezik. A mezőgazdaságban a Carraro Agritalia traktorainál most várjuk már az új modell első rendeléseit, ami már ilyen erőforrással rendelkezik.

– Milyen egyébként most a mezőgazdasági piac?

– Változó… Az építőiparban lehet azt mondani, hogy egy-egy projektet inkább később valósítanak meg, de a mezőgazdaságban sokkal több kényszerpálya van. Egy almafának nem lehet azt mondani, hogy idén ne teremjen… Sok fejlesztést kell a gazdáknak bevezetniük, hiszen egyre kevesebb a gondos kézi munkaerő is. Gépesíteni, fejleszteni kell! Amit látunk, hogy az Ipar 4.0 – ami az olasz gyártóknál már ismerős – kezd nálunk is megjelenni igények formájában. Olyan soraljművelőnk is van már a kínálatban, és értékesítettünk is belőle, ami precíziós gazdálkodásra képes. Alma-, diófelszedő önjáró gépeket is értékesítettünk, amelyek GPS-technikával vannak ellátva, és megfelelő kimutatásokat képesek készíteni a betakarított mennyiségekről, területteljesítményről. A hetekben egy olyan permetezőgépet adunk át, ami a traktor ISOBUS-rendszeréhez kapcsolódik, és automatizálja a permetezés folyamatát. Beprogramozható a sorvég, a kihagyások – így sokkal könnyebb a gépkezelés.

Szerző: Fodor Mihály