fbpx

Áramos baleset a géppel? Szökdelj el vagy maradj a fülkében!

Írta: Kohout Zoltán - 2023 március 30.

Sok az olyan mezőgazdasági géppel történő baleset, ami a villanyoszloppal történő ütközés, beakadás miatt súlyos, életveszélyes és komoly anyagi kárral fenyegető veszéllyel jár. Az MVM-nek van néhány fontos tanácsa és figyelmeztetése.

Szentesen is kevésen múlt…

Az elmúlt években az MVM szolgáltatási területein több esetben fordult elő baleset. Ezek során a mezőgazdasági művelés alatt álló területeken mezőgazdasági erőgép vagy az általa vontatott munkagép a hálózati oszlopnak ütközött, beleakadt vagy elszakította a vezetékrendszert. Az ilyesmi főként a középfeszültségű (22kV-os) hálózatokat érinti, de előfordul, hogy nagyfeszültségű (132kV-os) hálózati oszlop érintett az eseményben. Nemrég például Szentesen egy ilyen ütközésben az éjszakai munkát végző gép egy 132kV-os nagyfeszültségű oszlopot úgy döntött ki, hogy az a közelben húzódó 22kV-os hálózatot is megrongálta. Nem sokon múlt, hogy ne történjen súlyos baleset.

Amikor a gépen áram folyik a talajba

Az új mezőgazdasági szezon elején az MVM elsősorban arra hívja fel a figyelmet, hogy a vezetékek megközelítése tilos és életveszélyes, és a villamos hálózatokat minden esetben feszültség alatt állónak kell tekinteni. Ezért baleset esetén a munkagép elhagyása során fokozott körültekintés szükséges! A munkagépet talajérintés előtt mindenképpen el kell engedni, majd a gépet páros lábbal ugrálva (vagy egymás mellé helyezett lábfejekkel lépdelve) kell elhagyni, legalább 15-20 m-es távolság eléréséig. Fontos megjegyezni, hogy munkagép megközelítése ugyanilyen veszélyekkel jár! Amennyiben a vezetékkel érintkezve a munkagép nem gyullad ki, a legbiztonságosabb a munkagépben megvárni, míg a segítség megérkezik és megtörténik a vezetékrendszer feszültségmentesítése!

A fentiek miatt a megelőzésre nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni! Munkavégzés előtt hasznos lehet a területet előzetesen megtekinteni, bejárni. Akinek mégis ilyen kockázatok közt kell elvégeznie a munkát, legjobb, ha egyeztet az MVM-mel. (További részletek a GÉPmax következő számában!)