fbpx

XERION hevederes járószerkezettel és Stage V motorokkal

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 március 24.

Bemutatta a CLAAS a XERION TRAC TS nehéztraktort négyhevederes járószerkezettel. Ezenkívül a traktorcsalád Stage V besorolású motorokat, CEBIS érintőképernyős vezérlést is kapott. Az új XERION 4200 váltja a korábbi XERION 4000-et.

XERION TRAC TS – 530 lóerőig

Az új nehéztraktor hevederes járószerkezettel XERION TRAC TS 5000 és 4500 néven érkezik, 530 LE/390 kW, illetve 490 LE/360 kW teljesítménnyel. A járószerkezetet a holland Zuidberg szállítja, a 30”/762 mm szélességű gumihevedert pedig a CAMSO. A gép futófelülete 25%-kal növekedett a legnagyobb gumiabroncshoz képest. Ez biztosítja a biztonságos vonóerő-átvitelt és az alacsony talajnyomást szinte minden körülmény között. A lengő felfüggesztés lehetővé teszi, hogy a hevederes szerkezet a legjobban igazodjon a talajviszonyokhoz. A rugózott kabin magas szintű vezetési kényelmet biztosít. A XERION TRAC TS üres tömege 24 tonna. A közúti forgalomban a megengedett össztömeg akár 30 tonna is lehet. Ezenkívül a gép szélessége – minden felszereltségi szintnél – 3 méteren belül marad.

Az új XERION 4200 nagyobb motorteljesítményt kínál

Összehasonlításképpen a XERION 4200 motorteljesítménye csaknem 30 lóerővel nőtt, 462 lóerőre (340 kW). Ez azt jelenti, hogy a traktor szignifikánsan nagyobb teljesítménytartalékkal rendelkezik a kiegészítő egységek – mint például a teljesítményhidraulika – meghajtására, ami hígtrágya kijuttatásakor fontos. A XERION 5000 és 4500-as szériánál az emissziós szabvány változásával növekedett a nyomaték is kis- és közepes fordulatszám-tartományban. A kipufogógáz-utókezelés, amely DOC-ból, DPF-ből és SCR-ből áll, beépíthetővé vált a rendszerbe. Az új XERION modellek esetében a kipufogógáz-technológia nem korlátozza a kezelőt a kilátásban, minden befér a motorháztető alá. Az új motorokkal a karbantartási periódus 1000 órára növekszik, ami duplája az előzőnek. A nívópálcát egy érzékelő váltotta fel, és az olajszint, valamint a szükséges újratöltési mennyiség megjelenik a CEBIS-ben.

Új kartámasz, CEBIS érintőképernyővel

A kabinba az AXION-ból és ARION-ból már ismert CMOTION menetkar és az érintőképernyős CEBIS került, valamint a hozzá tartozó kartámasz. A 12” képernyő az összes fontos gépbeállítást is lehetővé teszi, továbbá közvetlen hozzáférést nyújt a kormányzás-, sebességváltó- és a hidraulikabeállításokhoz, valamint megengedi a funkciógombok egyedi hozzárendelését a CMOTION menetkaron és a kartámaszon. Az új kezdőképernyő egy pillanat alatt megmutatja a funkcióbillentyűk egyedi hozzárendeléseit, és lehetővé teszi a motorolajszint kabinból történő ellenőrzését is. Az egyedi beállítások egy USB-meghajtóra menthetők, így könnyen átvihetők egy másik XERION-ba.

Forrás és kép: CLAAS