Újabb vetőgépekhez érhető el a Väderstad SeedEye magszámláló

A talajművelés és a vetés gépesítése terén egyik vezető vállalat, a Väderstad újabb vetőgépmodelljeihez tette elérhetővé az innovatív SeedEye magszámláló rendszert. A vetés és a kalibrálás folyamatát leegyszerűsítő, számos díjjal kitüntetett SeedEye rendszer ezentúl a Rapid A 600-800C/J, valamint a Spirit 600-900S vetőgép típusokhoz is megrendelhető.

 

Vaderstad SeedEye vetőgép magszámlálás
A Spirit 600S vetőgép is kiérdemelte a SeedEye magszámlálót

 

A Spirit 600-900S, valamint a Rapid A 600-800C/J modellekhez az elmúlt években már elérhető volt a SeedEye vetésellenőrző rendszer, ami azonban ezidáig csak a vetőmag zavartalan áramlását ellenőrizte. Az idei évtől kezdődően viszont a rendszer a magszámláló funkcióval együtt is megrendelhető majd.

A Väderstad SeedEye használata esetén a gépkezelő a négyzetméterre vagy a hektárra kivetendő magszámot adja meg a vetőgép beállítása során. Működés közben a magvezető csövekben lévő szenzorok megszámolják a rajtuk keresztül haladó magokat. A rendszer ezt az információt összeveti a vetőgép radarja által mért haladási sebességgel, majd a magadagoló fordulatszámát ezek ismeretében szabályozza.

 

Vaderstad SeedEye vetőgép magszámlálás
A SeedEye sensor működési elve

 

2019-ben a németországi DLG kísérleti központjában a „minőség védjegye” díjjal tüntették ki a SeedEye vetésellenőrző és magszámláló rendszert. Az új megoldás a gazdálkodó kezébe adja az irányítást és az ellenőrzést, hiszen menet közben automatikusan változtatja a kivetendő magmennyiséget, ezért nincs szükség a hagyományos értelemben vett kalibrálási folyamatra sem.

A SeedEye a mag súlya helyett a területegységre kivetendő magszámmal dolgozik, ezért a kivetendő csíraszám nem függ a vetőmag típusától és a zsák súlyától, így az állomány sokkal pontosabban állítható be, ami azt jelenti, hogy minden egyes növény számára ugyanannyi fény és nedvesség áll rendelkezésre.

 

Vaderstad SeedEye vetőgép magszámlálás
Rapid A800C munka közben, már magszámlálóval felszerelve

 

A SeedEye magszámláló rendszer 2021-es modellévtől kezdődően rendelhető a Spirit 600-900S, valamint a Rapid A 600-800C/J modellekhez. Ez a funkció utólag is megrendelhető minden olyan vetőgépre, amelyet a SeedEye rendszerrel szereltek fel.

 

Vilhelm Ektander

agrár gép magszámláló mezőgazdaság rapid SeedEye Spirit vaderstad vetés vetőmag