fbpx

Metszés, gépesítés, fagyvédelem a gyümölcsösökben– Szakmai nap Csobádon

Írta: GÉPmax-2024/II. lapszám cikke - 2024 március 29.

A Navik Agri és a Holland Alma Gyümölcsfaiskola Kft. közt fennálló több éves, szoros szakmai kapcsolat eredményeként már számos alkalommal rendeztek szakmai napot gyümölcstermesztőknek. Az idei nyitó rendezvényre február 29-én került sor a faiskola csobádi telephelyén. A szakmai nap témája ezúttal a metszés, a gépesítés, a fagyvédelem és a tápanyag-gazdálkodás volt, de az idén várható kertészeti pályázatokról is esett szó. Az aktuális témák sokak érdeklődésére tartottak számot. A nyílt napra több mint hatvan érdeklődő érkezett az ország minden tájáról, valamint a határokon túlról is.

fagyvédő gép
A résztvevők működés közben tekinthették meg a fagyvédelmi gépek fejlesztésének legújabb eredményeit

A rendezvényt Babicz Szabolcs, a Holland Alma Gyümölcsfaiskola termelési és értékesítési vezetője nyitotta meg a faiskola nyolchektáros kísérleti almaültetvényében. Beszélt az idei évjárat különös tapasztalatairól és az ehhez igazodó metszési taktikákról. Különleges és általánosan alkalmazott koronaformákat és a hozzájuk adaptált metszési metodikákat mutatott be, közben kitért az idei szezon növényvédelmének várható alakulására. A faiskola-vezető később Weppert Sándornak és Faragó Endrének adta át a szót, akik a gyümölcsösök fagyvédelmében szerzett tapasztalataikat osztották meg a jelenlévőkkel. A résztvevők működés közben tekinthették meg a fagyvédelmi gépek fejlesztésének legújabb eredményeit, valamint egy különleges talajlevegőztető gépkapcsolatot.

Metszőolló
A Navik Agri a metszőollóktól kezdve a permetezőgépeken és soraljművelőkön át egészen az erőgépekig mindenre megoldást kínál

A délelőtti program egy ebéddel zárult, amely után olyan szakmai előadások következtek, melyek sok, a gyakorlatba azonnal átültethető hasznos információt tartalmaztak.

MINDENRE MEGOLDÁST KÍNÁLNAK

A délutáni program felvezetéseként a házigazda, Babicz Szabolcs elsőként Gergely Árminnak a Navik Agri Kft. vezető munkatársának adta át a szót, és egyben megköszönte a szakembernek az öt évre visszanyúló szoros szakmai együttműködés és segítség mellett a személyes barátságot. Mindketten megerősítették, hogy a cégeik közötti szakmai együttműködés továbbra is töretlen marad.

Az ültetvények professzionális gépesítési megoldásairól ismert Navik Agri képviselője most a termékpalettán megjelenő Ferrari traktorok sajátosságait ismertette, de kitért arra is, hogy a Navik Agri a metszőollóktól kezdve a permetezőgépeken és soraljművelőkön át egészen a gyümölcstermesztők igénye szerint fejlesztett erőgépekig mindenre megoldást kínál, ami egy gyümölcsösgazdánál megoldandó problémaként felmerülhet.

Szakmai nap Csobád
A jó gyakorlatok, bevált módszerek ismertetése kedvező fogadtatásra talált, és sok kérdést indukált a jelenlévők soraiból

A gépes prezentáció után ismét a faiskola-vezető vette át a szót, aki az alma biológiai növényvédelmében szerzett tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel. Előadásában kitért a biogyümölcs-ágazat helyzetére, az előző években elkövetett hibákra és jó gyakorlatokra, annak érdekében, hogy ezeket a hibákat másoknak ne kelljen elkövetni. A jó gyakorlatok, bevált módszerek ismertetése kedvező fogadtatásra talált, és sok kérdést indukált a jelenlévők soraiból.

A faiskola-vezető többször kitért arra, hogy a Navik Agri gépesítési megoldásai közül melyek voltak azok, amik gazdálkodásukban a legnagyobb segítséget jelentették. Így került szóba a Campagnola elektromos metszőollócsalád és az Arrizza soraljművelő gépcsalád is, látványos videókkal illusztrálva.

Szakmai nap Csobád
A szakmai nap témája ezúttal a metszés, a gépesítés, a fagyvédelem és a tápanyaggazdálkodás volt

FAGYVÉDELEM ÉS PÁLYÁZATOK

A szakmai program hátralévő részében szó volt még a fagyvédelmi szélgépek működésének tudományos hátteréről, a fejlesztések eredményeiről és korlátairól. Az esemény zárófejezetében Siető Andrea, a Goodwill Consulting képviseletében az idén várható kertészeti pályázatokkal kapcsolatos tájékoztatót tartott, majd Vázsonyi László, a Vulcan Agro tulajdonosa a tápanyag-gazdálkodás témakörében adta át a legfrissebb információkat.

A rendezvény a felmerült rengeteg kérdés miatt a tervezettnél jóval tovább tartott, az utolsó vendégek már sötétedés után távoztak. A szakmai napot idén még az ország számos pontján megismétlik, de a csobádi helyszínen is több nyílt napot rendeznek majd a Navik Agri és a Holland Alma Kft. együttműködésének keretében.

Kelemen Gábor, Navik Agri – Babicz Szabolcs, Holland Alma