fbpx

Itthon is bemutatkozott az új John Deere X9 kombájn

Írta: GÉPmax-2021/VI. lapszám cikke - 2021 november 29.

 

A John Deere fejlesztői nem tétlenkedtek az elmúlt években: nemrég Németországban jártunk, az új 9-es traktorsorozat bemutatóján (részletek a GÉPmax idei V. számában), szeptember 15-én pedig Magyarországon is bemutatták a KITE Zrt. kombájnportfóliójának legújabb zászlóshajóját, a John Deere X9 kombájnt.

 

John Deere
A John Deere minden idők eddigi legnagyobb kapacitásával rendelkező kombájnját alkotta meg

 

A John Deere minden idők eddigi legnagyobb kapacitásával rendelkező kombájnját alkotta meg, ami új lépcsőfokot jelent a betakarításban. Egy ekkora kombájn hatékony használatához elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű anyagáram bejuttatása a gépbe, ami új vágóasztaltípusok fejlesztését tette szükségessé. Ezért a John Deere új típusú vágóasztalokkal bővítette a kínálatát – ezek a típusok a HD (Hinged Draper) csuklósvázú hevederes vágóasztalcsalád tagjai. Közös jellemzőjük, hogy a három szekcióból álló kaszaszerkezet működésének eredményeként ekkora szélesség esetén is egyedülálló talajkövetést tesznek lehetővé, mivel a két oldalszárnyrész – a tarlókerekei segítségével – külön-külön követi a talajfelszínt.

A vízszintes elmozdulás a vágóasztal széleinél (mérettől függően) akár 3 317 mm is lehet, ami a talajhoz képest akár 10 fokos elmozdulást is jelenthet. A levágott termény behordását a ferdefelhordóhoz a hagyományos csigás továbbítás helyett heveder végzi. További előny, hogy ezek a vágóasztalok alapfelszereltségként kiegészíthetőek mindkét oldalon repceoldalkaszával.

A vágóasztalok 1 200 mm-es mélysége, valamint a heveder „magmentő” profilkialakítása mind azt segíti elő, hogy a betakarítás veszteségeinek minimalizálását már a vágóasztaltól biztosítani tudjuk.

 

John Deere HD (Hinged Draper) csuklósvázú hevederes vágóasztal
A HD (Hinged Draper) csuklósvázú hevederes vágóasztal

 

Ezek a vágóasztalok is – a John Deere-től megszokott módon – egyszerűen, egy mozdulattal, a multicsatlakozón keresztül kapcsolhatóak a kombájnhoz elektromosan, hidraulikusan és mechanikusan egyaránt.

Az X9 kombájn egyedülálló betakarítási kapacitása melletti fő tulajdonsága a hatékonyság és a megbízhatóság

Az X9 kombájn ferdefelhordója 1 720 mm-es, ami az „S” kombájnok ferdefelhordójához képest is 23% méretkülönbséget jelent. A ferdefelhordó kialakítása 45%-kal nagyobb anyagáram átengedését teszi lehetővé, és 1 300 mm magasságra képes emelni egy akár6 150 kg tömegű adaptert. A ferdefelhordó hajtása 260 kW teljesítményű, ami akár egy 18 soros szárzúzós kukoricaadapter meghajtásához is elegendő.

A ferdefelhordótól az anyagáramot az ék alakú profillal rendelkező gyorsítódob továbbítja a két darab rotor felé. Ez a profil segít minimalizálni az energiafelhasználást, ugyanis az anyagáram irányában történő változás mindig nagyon energiaigényes folyamat.

 

John Deere
A tervezés során a kapacitáson felül a hatékonyság volt a másik legfontosabb cél

 

KÉTROTOROS TECHNOLÓGIÁT ALKALMAZNAK

Újdonság, hogy a gép két darab nagy méretű rotorral rendelkezik. A gép működési elve az „S” kombájnokhoz hasonlóan tisztán rotoros, vagyis a cséplés és a leválasztás is a rotorban történik.

Az XDS rotorok méretei: 610 mm átmérő, 3 510 mm hosszúság. A tisztítást a piacon található legnagyobb, 7 m2felületű rosta végzi. A megtisztított mag innen a hatalmas, 16 200 literes magtartályba jut, ahonnan azt 186 l/sec sebességgel ki is tudjuk üríteni.

Szecskázóból 68 késes, finom aprítású vagy 124 késes, extra finom aprítású lehetőségek közül választhatunk az igényeinknek megfelelően, és a szecskát akár 15 m szélességben, nagyon egyenletesen is szétszórhatjuk, a gépen található hidraulikus pelyvaterítő segítségével.

Amennyiben a szalmát is használni szeretnénk, úgy azt természetesen rendre is tudjuk rakni. Fontos kiemelni, hogy a gép kíméletes melléktermék-kezelése kiváló minőségű szalma előállítására is képes.

 

gumihevederes járószerkezet
Az X9 kombájnszéria elérhető gumihevederes járószerkezettel is

 

SAJÁT FEJLESZTÉSŰ JOHN DEERE MOTOR

A betakarítógéphez az erőt a John Deere 13,6 l hengerűrtartalmú, saját fejlesztésű, speciálisan ebbe a gépbe tervezett motorja biztosítja – a John Deere az egyetlen olyan gépgyártó, amelyik saját maga gyártja az erőforrást a gépeihez. Eleve ebbe a kombájnba fejlesztett, alacsony fordulatú (1 900 ford./perc) és nagy nyomatékú motort használnak, nem pedig közúti járművekből átemelt, más célra szánt erőforrást.

A saját gyártású motor segít abban is, hogy szervizeléskor vagy egy esetleges meghibásodás során, amikor fő szempont a gyorsaság, a KITE Zrt. jól képzett szakembergárdája el tudja látni a gépet, és nem kell egy külön cég szervizesére várnunk.

 

John Deere
A hatalmas, 16 200 literes magtartályt, 186 l/sec sebességgel tudjuk üríteni

 

HAGYOMÁNYOS, KEREKES VAGY GUMIHEVEDERES JÁRÓSZERKEZETTEL

Az erőátvitelben a ProDrive XL fokozatmentes sebességváltó jelent újabb mérföldkövet. A John Deere mérnökei nem 1 db nagyobb kapacitású hidromotort alkalmaztak az X9 kombájn esetén, hanem két db kisebbet. 20 km/h fölötti sebesség esetén, vagyis közúti haladáskor csak az egyik hidromotor dolgozik, ezzel is hatékonyabbá és kisebb energiaigényűvé téve az erőátviteli rendszert.

Az X9 kombájnszéria elérhető mind hagyományos, kerekes, mind gumihevederes járószerkezettel, ami nagyméretű felfekvőfelületének köszönhetően csökkenti a talajtaposás okozta talajtömörödést, valamint a gép járóképességét is növeli, akár kedvezőtlenebb talajviszonyok esetén is.

A tervezés során a kapacitáson felül a hatékonyság volt a másik legfontosabb cél, amely mind a környezetterhelés csökkentése, mind a gép gazdaságos üzemeltetése szempontjából nagyon nagy jelentőséggel bír.

Milyen eszközökkel érték el mindezt? Csak hogy néhány kiragadott példát említsünk:

  • optimalizált anyagáram,
  • ProDrive XL sebességváltó,
  • három fokozatban állítható rotorsebesség,
  • lánc- és fogaskerékhajtások cseréje jobb hatásfokú és kisebb karbantartásigényű szíjhajtásokra,
  • szecskázókések golflabda mintázata,
  • nagy átmérőjű szíjtárcsák.

 

John Deere fülke
A John Deere telematikai rendszerek még hatékonyabbá teszik a kombájn használatát

 

A DIGITÁLIS MEZŐGAZDASÁGBAN IS JÓ POZÍCIÓBAN

Ha John Deere kombájnokról beszélünk, akkor mindenkinek eszébe jutnak a cég által fejlesztett telematikai rendszerek is, amelyek még hatékonyabbá teszik a gépeik használatát.

Fontos, hogy a John Deere kombájnok mindegyike eleget tesz a „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” című pályázat követelményrendszerének, ugyanis ezeknek a követelményeknek a cég szinte minden kombájnja több mint másfél évtizede megfelel. Érdemes itt megemlíteni a KITE Zrt. sokak által jól ismert RTK-hálózatát, a JDLinkTM-et, illetve a MyJohnDeere Operations Centert.

Ezeknek az eszközöknek a segítségével távolról ellenőrizhetjük gépeink működését, beállításait, előre jelezhetjük az esetleges még be nem következett meghibásodásokat, „utasításokat” küldhetünk a gépkezelőnek, dokumentálhatjuk is a gépünk által elvégzett munkákat, valamint akár hozam- és nedvességtérképeket is készíthetünk a területünkről, ami precíziós gazdálkodásunk alapját képezheti.

Az X9 kombájn egyedülálló betakarítási kapacitása melletti fő tulajdonsága a hatékonyság és a megbízhatóság – a rendezvényen elhangzott, hogy az újdonság már több lehetséges vevő érdeklődését is komolyan felkeltette!

 

John Deere
A ferdefelhordó kialakítása 45%-kal nagyobb anyagáram átengedését teszi lehetővé

 

Fodor Mihály