fbpx

Az indiai EIMA Agrimach stratégiai szerepe a gépesítésben

Írta: Farkas Imre - 2024 március 27.

Az indiai mezőgazdasági gépek piacának erőteljes növekedése még nem töltötte be az ottani mezőgazdaság, technológiai hiányosságát. Az előrejelzések szerint az állami támogatási programok által generált növekvő tendencia a következő években folytatódnak a legújabb generációjú gépekbe történő beruházások.

2023-ban összesen több mint 915 000 erőgépet regisztráltak, így India a világ traktorpiacának élén áll. A 7,5 milliárd dollárra becsült árbevétel hat éve nő, de ez a növekedés nem pótolta az indiai elsődleges szektor technológiai hiányát. Ez derül ki a „Mezőgazdasági gépesítés: a fenntartható mezőgazdasági növekedés katalizátora” című jelentésből, amelyet a PWC India tanácsadó cég és a FICCI, az Indiai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége készített.

EIMA Agrimach
Az új mezőgazdasági technológiák elterjedéséhez jelentős mértékben hozzájárulnak azok a promóciós és bemutató rendezvények – fotó: https://eimaagrimach.in/

Az 1970-es évektől napjainkig az ázsiai ország gépesítési intenzitása 600%-kal, hektáronkénti 0,46 kW-ról 2,48 kW-ra nőtt, azonban – írja a jelentés – még mindig messze van a kormány által jelzett 4 kW/ha-tól. 2030-ban elérendő cél a mezőgazdasági ágazat termelékenységének javítása. Ebből a szempontból ahhoz, hogy a szubkontinens elsődleges gazdasága valóban hatékony legyen, nemcsak a gazdaságok által használt traktorok számának növelésére kell összpontosítania – különösen a még mindig túlzottan kézi munkára támaszkodó családi gazdaságokban – hanem mindenekelőtt a gépek legújabb generációjának bevezetésére. Egy olyan országban, amelynek ki kell elégítenie a növekvő élelmiszerigényeket, a precíziós mezőgazdasági gyakorlatok, valamint a digitalizáció és a fejlett robottechnológiák alkalmazása elengedhetetlen mind a termelési tényezők kihasználásának optimalizálásához és a hozamnöveléshez, mind a termelés fenntarthatóságának biztosításához.

Eima Agrimach John Deere stand
Az 1970-es évektől napjainkig az ázsiai ország gépesítési intenzitása 600%-kal nőtt
– fotó: https://eimaagrimach.in/

Az új mezőgazdasági technológiák elterjedéséhez az állami koncessziók mellett jelentős mértékben hozzájárulnak azok a promóciós és bemutató rendezvények is, amelyek lehetővé teszik a gépek terepen történő tesztelését. Az olyan események, mint az EIMA Agrimach, a FederUnacoma és a FICCI által Bangalore-ban szervezett nemzetközi mezőgazdasági gépkiállítás (február 29. és március 3.) nemcsak üzleti lehetőségeket jelentenek, hanem – kommentálja a FederUnacoma olasz gyártók szövetsége – valódi tudásközpontok, amelyek vonzzák az érdeklődőket. Az eseményből származó adatok megerősítik ezen események központi jelentőségét. Az EIMA Agrimach négy napja alatt mintegy 13 000 szakképzett operátor látogatta meg a vásár pavilonjait, kapcsolatba léptek a több mint 150 kiállított márka (ebből 15 olasz) képviselőivel, és szemtanúi voltak a kifejezetten az indiai mezőgazdaság igényeinek megfelelő gépek tesztelésének. Az elkövetkező 10 évben – elemzők becslése szerint – a szubkontinens agromechanikai piacának értéke megháromszorozódik, eléri a 31,6 milliárd dollárt. Ebben a forgatókönyvben az EIMA Agrimach India és más iparági események egyre fontosabbak lesznek az ázsiai ország agrárgazdaságának fejlesztése szempontjából.