fbpx

Horsch: Így lehet költséghatékonyabb a növényvédelem

Írta: - 2024 március 27. -Hirdetés

Napjaink mezőgazdászának inkább kell közgazdásznak, a politikát ismerőnek, zsonglőrnek lenni, mintsem mezőgazdásznak. Mit ér a termés, ha év végén netán veszteségünk lenne? Jelenleg a megtermelt javak árai kevésbé függenek a hagyományos piaci helyzettől. A politikai ráhatás sokkal nagyobb, mint annak lennie szabadna. Azonban azt se felejtsük el, habár még jégkorszakban élünk, de a felmelegedés hatására olyan változások jönnek, amelyek az árakat a jövőben még jobban fel és le, ide-oda fogják cibálni. A jelenlegi politikai döntések azt sugallják, hogy termelni kell – Európa szeretné az önellátását biztosítani, és ezenfelül azoknak is kell adni, ahol „semmi” nincs.

Leeb 12 TD

DRASZTIKUSAN CSÖKKENHET A VESZTESÉG

Amikor arról beszélünk, hogy esetleg nyereségesek leszünk-e vagy sem, többek között a növényvédelem és annak költségei is idetartoznak. A folyamatos gépberuházási pályázatok keretében a permetezőgép-parkot is szépen meg lehet újítani. A növényvédelemben, ha belevesszük az EU-s előírásokat, amiben a műtrágya- és vegyszermennyiség felére csökkentését írták elő 2030-ra, akkor ez azt is jelenti, hogy a jelenleg használt mennyiséggel bőven felül van biztosítva a növényvédelem. Mit jelent ez? Egy korszerű permetezővel, ahol drasztikusan tudjuk csökkenteni a veszteséget, ott a mennyiséget is lehetne csökkenteni. Nézzük meg azt, hogy ki milyen magas szórókeretállással végzi a növényvédelmet? 50-70-90 cm-re vagyunk a célfelülettől? Egy kevésbé stabil szórókeret esetében 30-100 cm simán benne van (mert billeg), így az elsodródás és vagy a cél mellett való ellövés helyzete áll fenn. Apró cseppnél elsodródik a permetlé. Azért, hogy ez ne történjen meg, nagy cseppekkel permetezünk, ekkor viszont kisebb lesz a borítottság pl. egy gombaölős kezelésnél.

Leeb 4 AX
Leeb 4 AX – már aktív keretvezérléssel

Leeb BCPro és a 25 cm-es fúvókaosztás
Leeb BCPro és a 25 cm-es fúvókaosztás

elsodródás grafikon
Az elsodródás csökkentése – minél közelebb a célfelülethez!

MILYEN ÉS MIBŐL TEVŐDIK ÖSSZE AZ ELSODRÓDÁS?

A szélcsatornában végzett kísérlet mindenféle fúvóka esetében azt mutatta, hogy minél közelebb vagyunk a célfelülethez, annál inkább csökken az elsodródás – csökken a veszteség. A diagramon azt látjuk, hogy milyen ez 50, ill. 25 cm-nél, 04 ill. 02 fúvóka esetében. Minimum 25% veszteségcsökkentés van a két rendszer között.

Ezért ilyen fontos, hogy a keretvezérlés olyan legyen, mint amilyen a LEEB-nek van. Aktív. Az aktív keretvezérlés a keret középső részét mindig párhuzamosan tartja a talajfelszínnel, és a magasságot az ultrahangszenzorok vezérlik. A keret szárnyai képesek +/- mozogni (BoomControll Pro), így a domborzatot is lekövetik, a 30 m feletti kereteknél a külső tag is képes +/- mozogni (BCP Plus), így még jobban leköveti a felszíni domborulatokat. Mindezek a fejlesztések a keret minél pontosabb vezetése érdekében lettek kifejlesztve.

Minél pontosabb a keretvezérlés, annál kisebb ez elsodródás, ebből adódóan a veszteség. Fordítsuk meg a dolgot! Kevesebb veszteség – hatékonyabb a kezelés, ez azt eredményezheti, hogy egy későbbi kezelést el is hagyhatunk – máris csökkent a költség, és nőtt a nyereség.

A növényvédelem hatásfokát a LEEB 25 cm-es fúvókaosztással is növelni tudjuk. Az egyes és dupla lapossugarú fúvókák egyidőben való használata adja a 3D-permetezést. Ez azt jelenti, hogy pl. egy kalászt három irányból talál el a permetlésugár. Ezenfelül kísérlet alapján is, az alapgyomirtásnál is ez vált be, ugyanis a rögárnyékba is így jut oda a legjobban a permetlé.

A PERMETEZŐ KERÜL SOKBA – VAGY A ROSSZ VÉDELEM ÉS A KIESŐ TERMÉNY?

Első ránézésre egy modern permetező sokba kerülhet. Ám számoljuk ki, mit nyerünk a hatékonyságával! Számoljuk ki, mennyi az a vegyszermennyiség, amit kifújunk rajta. Emellett azt is, mennyit veszítünk, ha meg kell ismételni a kezelést azért, mert az előző netán nem volt annyira sikeres, avagy mennyit veszítünk terméskieséssel, ha a kezelés nem volt eredményes. A kiállításokon és a digitalizáció felkorbácsolásával egyre többet hallunk a foltpermetezésekről. Ennek sokkal nagyobb a füstje, mint a lángja. Természetesen ez a jövő, csak addig még hosszú az út. A teljes felületű permetezés után a legegyszerűbb a foltpermetezést úgy elvégezni, ha egy felvételt készítünk a területről, és ezután egy térkép szerint a permetezőgép oda fúj, ahová kell. Azok a permetezők, amelyeknek a keretén szakaszok vannak, ezt a műveletet el tudják végezni. Egy alapkezelés után adja is magát, hogy felesleges teljes felületet kezelni, ha nincs mindenütt a kultúrnövénytől eltérő növény.

Leeb 5 LT
Leeb LT – az eredeti, 25 cm-es fúvókaosztás, 3D-permetezés

Egy másik lehetőség a gyérsoros kultúrákban a sávpermetezés. A LEEB permetezők zömén tudunk 25 cm-es fúvókaállással permetezni, így a 45-5075 cm sortávolságú növényeket gond nélkül kezelhetjük. Ez lehet gyomirtás vagy tápanyag-utánpótlás. A sávpermetezésnek a feltétele a pontos csatlakozósorok megléte, ellenben a rendszer kevésbé hatékonyan fog működni. A mezőgazdaságban óriási változás folyik, ezt mindenki érzi. Azonban a természet egyet akar: minél színesebb szeretne lenni! Ezért is úgy gondolom, hogy minden termelő, minden évben jó lenne, ha minden parcellája mellé ültetne egy csemetét!

Leeb 5 LT – költséghatékony sávpermetezés
Leeb 5 LT – költséghatékony sávpermetezés

Szász Zoltán 30-7430302

Horsch GmBH