fbpx

EIMA 2024: november 6-10. között a nagy esemény Bolognában

Írta: Fodor Mihály - 2024 március 18.

Bariban, az Enoliexpo részeként ismertették a FederUnacoma által a bolognai vásáron szervezett 46. nemzetközi mezőgazdasági gépészeti kiállítás legfontosabb aktualitásait. A 2024-es rendezvényen rekordlétszám várható, és egy új, a drónok, mezőgazdasági robotok és fejlett digitális rendszerek bemutató tesztjeinek szentelt szekcióval gazdagodik. A gazdasági szereplőket a világ minden tájáról várják, és az olasz mezőgazdasági ágazatokban nagy figyelmet fordítanak az elkövetkező hónapokban kiírásra kerülő új ösztönző rendszerre, amely újraindíthatja a piacot a gépesítés iránt nagy keresletet mutató régiókban.

Az EIMA 2024 szervezőgépezete teljes gőzzel dolgozik, és egy emlékezetes rendezvényt készít elő. A mezőgazdasági, erdészeti, állattenyésztési, bioenergia- és zöldsor-gépek és berendezések nemzetközi kiállítására – amelyet november 6. és 10. között rendeznek meg a bolognai vásáron – már most mintegy 1500 kiállító foglalt helyet, és a világ minden tájáról folyamatosan érkeznek a részvételi kérelmek. Nyolc hónappal a kiállítás megnyitása előtt az EIMA International már szinte a teljes rendelkezésre álló kiállítási területet kiosztotta a BolognaFiere kerületben.

EIMA

A rendkívül széles termékkínálat és az összes nagy mezőgazdasági gépészeti márka jelenléte arra enged következtetni, hogy a 2022-es kiállítás után, amely 330 ezer jelenlévővel és 80 ország hivatalos küldöttségével minden idők legmagasabb látogatottságát jelentette a rendezvényen, a közönség körében is újra sikerre számíthatnak. Ezeket az adatokat Simona Rapastella – a FederUnacoma, a mezőgazdasági gépgyártókat képviselő Confindustria szövetség főigazgatója, a bolognai rendezvény közvetlen szervezője – tette közzé nemrég Bariban, a Fiera del Levantén, az Enoliexpo kiállítás keretében tartott bemutató sajtótájékoztatón.

„Az évek során az EIMA nemcsak az agrárgépészeti ágazat, hanem abszolút értelemben véve a vásári szcéna egyik csúcsrendezvényévé vált – mondta Rapastella – a műszaki tartalomnak és a gazdasági-politikai értékeknek köszönhetően, amelyek a gazdasági szereplők, a gazdálkodók, a vállalkozók, az agrárgépészeti technikusok, a szakmai és kereskedelmi szervezetek, valamint a kutatók, a diákok, a közigazgatás, az önkormányzatok és a hobbitermelők, a kertészkedés és a vidéki környezetben végzett tevékenységek szerelmesei számára is referenciapontot jelentő eseménnyé teszik”. A laátogatóközönség különböző szegmenseinek megsegítése érdekében a kiállítás – amely több mint 50 ezer gép- és berendezésmodellt mutat be – 14 makro-termékágazatra (a traktoroktól a talajművelő gépekig, a betakarítógépektől a kezelésekhez használt járművekig és a gépesített állattartás rendszereiig) és 5 speciális szalonra oszlik, amelyeket az alkatrészeknek (Componenti), a bioenergiának (Energy), a kertészetnek (Green), az öntözésnek (Idrotech) és a fejlett elektronikának (Digital ) szenteltek.

„Az innováció az EIMA International erőssége – hangsúlyozta Rapastella –. A 2024-es kiírásban is bemutatják a Technikai Újítások rangos versenyét, míg a bioenergia-ellátási láncok bemutatói, az Év Traktora döntős traktorok bemutatója, a kertészeti és zöldterület-ápoló gépeknek szentelt Green E-motion kísérletek, valamint a drónok és mezőgazdasági robotok bemutatói a REAL területen (Robotics and Electronics for Agriculture Live) is részei lesznek a rendezvénynek.

Több mint 150 konferencia, műhelytalálkozó és értekezlet fogja megeleveníteni a kiállítást, amelyek célja a modern mezőgazdaság trendjeinek ismertetése és az ágazati piacot pozitívan vagy negatívan befolyásoló tényezők elemzése. Az EIMA International egy olyan évben kerül megrendezésre, amikor a termelési költségek és ezáltal az árak emelkedésével kapcsolatos problémák, valamint az ukrajnai és közel-keleti háborúkból eredő kereskedelmi, logisztikai és szállítási problémák még mindig fennállnak – hangzott el a konferencia során –, de ezen a sajátos konjunktúrán túl a mezőgazdasági gépek iránti kereslet globális szinten továbbra is magas, és az elkövetkező években jelentős növekedésre van kilátás. Olaszországban is felmerül az agrárgépészeti park megújításának szükségessége, amelyhez azonban jelentős állami ösztönzőkre van szükség. „Miután kihasználták a 4.0 adójóváírással kapcsolatos ösztönzőket, és más támogatási rendszereket, mint például a magas biztonsági követelményeket támasztó gépekre vonatkozó Inail-rendeletet és a Sabatini-törvényt a beruházási javak beszerzésére, valamint a PSR többéves ösztönzőit – emlékeztetett a FederUnacoma vezérigazgatója –, a mezőgazdasági vállalkozások arra várnak, hogy a PNRR és a kormány által indított Innovációs Alap által nyújtott ösztönzők végre életbe lépjenek”.

„Előre látható, hogy jövő őszre az új támogatási rendszer teljes mértékben működni fog – zárta Rapastella –, és ez további érdeklődést kell, hogy keltsen egy olyan kiállítás számára, mint az EIMA, amely a lehetséges vásárlók teljes közönségét célozza meg, a mezőgazdasági nagyvállalatoktól a legkisebb termelő vállalatokig.