fbpx

DLG-Feldtage 2024 szántóföldi kiállítás: technikai programok

Írta: Fodor Mihály - 2024 március 17.

A június 11-13. között a németországi Erwitte-ben megrendezésre kerülő DLG Feldtage 2024 szántóföldi kiállítás a „Növénytermesztés a dobozon kívül” vezérszlogen alatt átfogó szakmai programot mutat be a növénytermesztés, a növénynemesítés, a növényvédelem és a műtrágyagazdálkodás aktuális témáiról. A modern növénytermesztés kihívásait és lehetőségeit feltáró kiállítás a technikai programjával túlmutat a hagyományos gondolkodáson – a fotovoltaikus rendszerek szántóföldi alkalmazásától a rugalmas mezőgazdasági rendszerekig. Az új „FarmRobotix” terület úttörő technológiákat mutat be az automatizálás, a mesterséges intelligencia és a robotika területén. Idén a korábbi éveknél nagyobb területen mutatják be az mozgó gépeket. A technikai programban a biogazdálkodás és a növénytermesztés az értékláncban is szerepel majd.

„A fenntarthatóság, a biológiai sokféleség, az éghajlatvédelem és a termelékenység közötti szakadék áthidalása az új technológiák bevezetésére való nyitottságot igényel. A növénytermesztéssel foglalkozó szakemberek számára a Soester Börde szívében található nemzetközi helyszín ideális feltételeket kínál nemcsak a növénytermesztés, a növénynemesítés és a növényvédelem innovációinak gyakorlati felfedezéséhez, hanem a technikai programban a szakértőkkel való eszmecseréhez is. A termelők számára ez egy lehetőség, hogy a saját területük peremén túlra tekintsenek, és új utakat fedezzenek fel a növénytermesztésben” – mondja Andreas Steul, a DLG Feldtage projektvezetője.

DLG

Szakmai „találkozási pontok”, Pop-up-Talks, szakmai rendezvények

A szakmai program a növénytermesztés kihívásaival, a biológiai sokféleséggel és a jövőbe mutató technológiákkal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Egy adott témában külön „találkozási pontokat” állítanak fel a terepen, amelyek lehetőséget nyújtanak az eszmecserére az „olaj- és fehérjenövények”, „az időjárási kockázatok sikeres kezelése”, „rugalmas mezőgazdasági rendszerek”,biogazdálkodás”, „fotovolasztika a szántóföldön” és „talajvédelem” témakörökben. A találkozási pontokon és a kiállítók standjainál, a kísérleti parcellák területén tartott kompakt előadásokkal tarkított pop-up előadások mélyrehatóan vizsgálják a témákat. A különböző szakértői fórumokon a mezőgazdasági gyakorlat, a szaktanácsadás, a tudomány és az ipar szakemberei elemzik a növénytermesztés kihívásait. A hatékonyság növelése, a növényvédő szerek használatának csökkentése, a biológiai sokféleség és az időjárási szélsőségek kezelése további témák, amelyeket a látogatókkal megvitatnak.

DLG-Plaza – a hálózatépítés és a know-how központja

A DLG-Plaza egy másik szakmai találkozási pont a rendezvényen belül, amely magában foglalja a „DLG Színpadot”, ahol az értéklánc témáival foglalkozó panelbeszélgetések zajlanak, az elsődleges termeléstől a feldolgozáson át a kereskedelemig, a növényvédelem jövőjéig és a biogazdálkodásig. A DLG standja a DLG Plazában számos lehetőséget biztosít a kapcsolatépítésre és a továbbképzésre is. A DLG Crop Night premierje június 12-én lesz, amely élőzenével és kapcsolatépítéssel a rendezvény egyik fénypontja lesz.

Élő gépbemutatók széles választéka

A gépbemutatók között szerepel a gyomirtás sorközművelő kultivátorokkal és a gabonafélék és a kukorica esetében alkalmazott tarlóhántással, a sekély talajműveléssel, beleértve a kultivátorokat, a több tartályos vetőgépekkel a vetőmag és a műtrágya kombinált vetéséhez, a kémiai növényvédelem innovatív technológiájával, a csúcstechnológiájú ásványi műtrágyaszórókkal és a szántóföldi rakodás, feltöltés technológiájával. A DLG Feldtage rendezvénye vélhetően a legátfogóbb, élő kommentárral kísért gépbemutatót kínálja Európában.

A „FarmRobotix” platform premierje

Az egyik kiemelt esemény az új „FarmRobotix” platform bevezetése, amely a DLG Feldtage 2024-en ünnepli premierjét. A FarmRobotix nemzetközi helyszínt kínál a robotika, az AI és az automatizálás legújabb fejlesztései, valamint a növénytermesztés és a mezőgazdaság egészének digitális megoldásai iránt érdeklődő gazdálkodók és szakértők számára.

Értéklánc-nap

A június 13-án megrendezésre kerülő új „Értéklánc-nap” tematikával a DLG Feldtage 2024 a teljes élelmiszerláncra összpontosít. A tudomány, a mezőgazdaság, a kereskedelem és a feldolgozás szakértői, valamint az élelmiszeripar vezető vállalatainak képviselői elemzik majd az alternatív fehérjék felé mutató trendben rejlő lehetőségeket, a minőségi gabona értékesítésének innovatív módjait és a biogazdálkodást.

Technikai ajánlatok a biogazdálkodáshoz

A DLG Feldtage ismét a biogazdálkodással foglalkozó részleggel fog foglalkozni. A „Biogazdálkodás” helyszínén, a bemutatóterületen a takarónövények, a biogazdálkodással termesztett gabonafélék és a hüvelyesek állnak a középpontban. Pop-up előadások kínálnak ötleteket a vetőmagokról, a vetésforgóról és a tápanyag-gazdálkodásról. A DLG Plazán a biogazdálkodás és a bio-értékláncok perspektíváiról szóló vitákat terveznek. Június 12-én a „Biogazdálkodás” találkozási pont bioebédre invitálja a látogatókat.

A társszervezők és partnerek között szerepel Észak-Rajna-Vesztfália tartomány mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi minisztériuma, a Raiffeisen Waren-Zentrale Rhein-Main AG (RWZ), Köln, és a Raiffeisen Waren GmbH, Kassel.