fbpx

Az önerőből vásárlók jó része használt gépet vesz az agráriumban

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 január 31.

Bár továbbra is dinamikusan nő az új mezőgazdasági eszközök, gépek forgalma, ezzel párhuzamosan a használt piac is folyamatosan bővül. A nagyobb gazdaságok és a pályázatok nyertesei az új eszközöket keresik, míg a kisebb gazdaságoknak inkább a másodpiac a realitás.

 

Óriási az érdeklődés a február 7-i, somogyjádi, élő mezőgazdasági gépárverés iránt – a jó állapotú, használt eszközök aukciójára több mint hetvenen regisztráltak már.

A használt agráripari eszközök piaca ugyanolyan dinamikusan növekszik, mint az újaké. Nem ez az első ilyen árverésünk, és mindet komoly érdeklődés kísérte, ami azt bizonyítja: van helye a kipróbált termékek helyszíni értékesítésének is – mondta el az aukciót szervező Intergavel Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

Kocsis Csaba megállapítását a KSH adatai is alátámasztják. Az elmúlt három évben sorozatban bővül a mezőgazdasági gépek, berendezések forgalma. A gépberuházások értékének 58 százalékát az erőgépek, 42 százalékát az erőgépek munkagépei és az egyéb gépek jelentik. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet 2018 első félévét elemző összesítése tovább árnyalja a piacot: az új eszközök vásárlását elsősorban az uniós és más gépbeszerzési támogatások élénkítették, és a nagyobb gazdaságokra voltak jellemzők. Az önerős beruházások jelentős része ugyanakkor inkább a használt piacon realizálódott, és a kisebb gazdaságok választották ezt a beszerzési forrást.

Az eddigi regisztrációk alapján a február elejére szervezett nagy árverés is elsősorban az utóbbi szereplők körében népszerű.

CÍMKÉK traktor