fbpx

Traktor: újabb részletek kerültek ki a Steyr hibridjéről

Írta: Kohout Zoltán - 2022 február 11.

Mivel a hannoveri Agritechnica elmarad, további részletekre kell várni a Steyr traktorgyár Konzept-jének hybrid-hajtásláncáról.

steyr

Kerékmotor nélkül

A cég – a Profi tudósítása szerint – nem egy komplett traktort akart hozni Hannoverbe, hanem a hybrid-hajtáslánc sematikus látványképeinek, műszaki leírásának néhány újabb részletét, illetve a működésének ismertetését. Mivel azonban az Agritechnica 2022 elmarad, ezzel még várnia kell a szakmai nyilvánosságnak. A Steyr Konzept fejlesztése során egyébként az FPT blokkot nem közvetlenül csatlakoztatják a generátorhoz (amint azt a 2019-es Agritechnicára felvázolták), továbbá az elektromosságot hagyományosabb, kerékmotor nélküli hajtásláncon plusz erőforrásként alkalmazzák. A technológia CVT-vel is használható, de a Steyr Hannoverben mutatta volna be a koncepciót egy duplakuplungos sebességváltóval.

Megkerülni a sebváltót

A Steyr kutatás-fejlesztési mérnökei számára most az a kihívás, hogy olyan sebességváltót hozzanak létre, ami a teljes teljesítményt átveszi. A Steyr ezzel a sajátos koncepcióval az elektromos energia révén egyenlítené ki az erőleadást, függetlenül a motor jellemzőitől. Vagyis többé nem szükséges átkonfigurálni a traktorhoz tervezett sebességváltót, hogy az alkalmas legyen nagyobb teljesítményre. „Ez a koncepció lehetővé teszi, hogy megkerüljük a sebességváltót, és elektromos teljesítménynövelést biztosítsunk a végső hajtásokhoz, valamint növeljük a jármű általános teljesítményét” – mondja Peter Friis, a Steyr Europe kereskedelmi vezetője.

Máris elismerték

Az osztrák traktorgyártó nemrég közölte, hogy a hibrid hajtáslánc önmagában nem kerül gyártásba, a szaksajtó mégis úgy véli, egy jövőbeli Steyr traktorban mégis hasonló kerülhet. A koncepció egyébként egyike azoknak, amiket a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) jelölt ki az Agrifuture Concept Awards-on. A digitális díjátadó ünnepségre február 15-én kerül sor.

(forrás: Profi.uk)