fbpx

A FarmRobotix premierje a DLG Feldtage 2024 rendezvényen

Írta: Farkas Imre - 2024 április 13.

A DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) bemutatja az új FarmRobotix platformját a DLG Feldtage szakkiállításon, amely június 11. és 13. között kerül megrendezésre a németországi Soester Börde szívében, a Brockhof birtokon.

A FarmRobotix nemzetközi platformot kínál a gazdálkodók, illetve szakértők számára, akik kompakt és átfogó információkat keresnek a robotika, mesterséges intelligencia, automatizálás, vagy a digitális megoldások legújabb fejlesztéseiről a növénytermesztésben. A gazdálkodókat, gyártókat, induló vállalkozásokat és technológiai szolgáltatókat célzó FarmRobotix emellett lehetőséget kínál a tudomány, illetve a kutatás képviselőinek, valamint a fejlesztőmérnököknek, befektetőknek a kapcsolatépítésre, az innovatív technológiák felfedezésére.

Florian Schiller, a szász-anhalti bernburgi Nemzetközi DLG Növénytermesztési Központ (IPZ) digitalizációs szakértője szerint a FarmRobotix egy olyan platform, amely a digitális technológiákkal kapcsolatos gazdálkodási követelményekre összpontosít. Végső soron a digitális technológiáknak olyan gyakorlati eszközöknek kell lenniük, amelyek hatékonyabbá, egyszerűbbé, illetve kevésbé idő- és munkaigényessé teszik a mezőgazdasági vállalkozók mindennapi operatív munkáját.

FarmRobotix
A FarmRobotix nemzetközi platformot kínál a gazdálkodók, illetve szakértők számára

Platformcél: Felhasználó barátabb digitális eszközök

„Jelenleg nagy számos digitális megoldás áll a gazdálkodók rendelkezésére a különféle növénytermesztési feladatokhoz” – magyarázza Schiller. „Alkalmazásuk azonban előzetes tudást igényel a felhasználó részéről. Ennek az az oka, hogy minden digitális szolgáltatás fejlesztő jellemzően testreszabott szoftverrendszert szállít a digitális eszközök és adatok használatához. A mezőgazdasági gazdálkodással foglalkozó vállalkozók számára, így a saját gazdaságukban bevezetett minden digitális eszközzel nő az elsajátítandó szoftveralkalmazások száma” – magyarázza Schiller. „A FarmRobotix platform szerepet játszhat abban, hogy lendületet adjon a gazdálkodók, a gyártók és a tudomány közötti párbeszédnek annak érdekében, hogy a különböző gyártók digitális alkalmazásai kompatibilisek legyenek egymással” – teszi hozzá Schiller. Robotikai megoldások nagyüzemi gazdálkodáshoz A robotika szempontjából általában egy másik fontos kérdés a mezőgazdasági területeken történő széleskörű alkalmazás. Vannak már robotizált megoldások a vetésre és a mechanikus növényvédelemre. Schiller szerint azonban ezek általában olyan alkalmazások, amelyeket kis léptékben használnak. „Fontos jövőbeli kérdés tehát, hogy a robotikát vagy az autonóm megoldásokat hogyan lehet integrálni meglévő, a hatékonyságra törekvő szántóföldi-gazdálkodási rendszerünkbe” – mondja Schiller.

FarmRobotix logó
FarmRobotix a digitális technológiákkal kapcsolatos gazdálkodási követelményekre összpontosít

Különböző rendszerek, eltérő területekre

A mezőgazdaságban állattartásban és szántóföldön egyaránt alkalmazott robotika különböző fokú automatizálással rendelkezhet, a részben önállóan működő, de még emberi működéstől függő rendszerektől a teljesen autonóm megoldásokig. A részlegesen autonóm mezőgazdasági rendszereket a növénytermesztésben alkalmazzák, például robotrendszerként a mechanikus és vegyszeres növényvédelemben kis robotokkal, vagy nagy gépekben szenzoros egyedi fúvókavezérléssel. Vannak robotrendszerek is a vetéshez, trágyázáshoz és talajműveléshez. Az állattenyésztésben az autonóm rendszereket főként fejőrobotként, autonóm takarmánykeverőként, valamint etető- és tisztítórendszerként alkalmazzák.

Forrás: https://dlg-feldtage.de/