fbpx

Világszínvonalú, egyedi futóműgyártás Szombathelyen

Írta: GÉPmax-2022/V. lapszám cikke - 2022 szeptember 21.

A BPW csoport 1991-ben alapított vegyesvállalatot Szombathelyen, ahol futóműveket gyártanak neves mezőgazdasági gyártók számára. A BPW-Hungária Kft. növekedése azóta is folyamatos, ennek ellenére meg tudták tartani az emberi értékeket is: a BPW olyan, mint egy nagy család.

TÖBB MINT SZÁZ ÉVES TAPASZTALAT A FUTÓMŰGYÁRTÁS TERÜLETÉN

A német anyavállalatot, a BPW Bergische Achsen KG-t 1898-ban alapították, és acélból készült futóműveket (tengelyeket) kezdtek gyártani szekerekhez, hintókhoz és egyéb szállító járművekhez. A jövőre 125 éves múltra visszatekintő vállalat fő hajtóereje az innováció: egyik legkorszakalkotóbb fejlesztése a görgőcsapágyas pótkocsitengely bevezetése volt, amely 50%-os húzóerő-megtakarítást jelentett más gyártók tengelyeihez képest.

A napjainkra világszerte közel 6800 főt foglalkoztató BPW csoport évente közel félmillió darab, 5,5 tonna feletti teherbírással rendelkező tengelyt értékesít. Az anyavállalat 1991-ben alapított hazánkban vegyesvállalatot, ahol a kezdetekkori 150 fős létszám mára 1650-re gyarapodott.

Csánk Péter
Csánk Péter, a BPW-Hungária Kft. értékesítési igazgatója

Beszélgetésünk során arra kértem Csánk Pétert, a BPW-Hungária Kft. értékesítési igazgatóját, hogy mutassa be ennek hátterét, a kezdeteket, és hogy melyek a fontosabb mérföldkövek.

– A Rába Magyar Vagon- és Gépgyár korábban is gyártott futóműveket közúti vontatásra. Ezenfelül a Rába szombathelyi telephelye további alkatrészeket is gyártott a közúti fuvarozás számára. A cég neve a vegyesvállalat alapításával BPW-Rába Futóműgyár Kft.-re változott. A BPW azért választotta a magyar gyárat, mert itt már megvolt a tudás, a gyártási tapasztalat és a szakembergárda is, amelyre alapozhatott.

A magyar vegyesvállalat a kezdetekben közúti pótkocsikhoz gyártott BPW futóműveket. Ma is ez a fő profil, de 1994-ben megkezdődött az agrárfutóművek és -vonószerkezetek gyártása is, amely terület 2014-től önálló értékesítési jogot és termékmenedzsment funkciót kapott.

A vállalatunk 2004-ben 100% BPW-tulajdonba került, azóta BPW-Hungária Kft. néven működünk. Nagyon fontos mérföldkő az is, hogy 2015-ben elkészült a fejlesztési központunk, amely különböző élettartam-vizsgálati berendezésekkel és egy olyan fékpaddal rendelkezik, mely online hozzáférést biztosít a vizsgáló hatóság számára is.

EGYEDI MEGOLDÁSOKRA SZAKOSODVA

– A kezdetek óta hogyan változott a BPW-Hungária Kft. portfóliója?

– Míg Németországban a nagy szériában gyártható, jól automatizálható közúti termékeket gyártják, addig Szombathelyen alkalmazásspecifikus és egyedi futóműmegoldásokat fejlesztünk, gyártunk és értékesítünk az agrárium részére. Ezek egyedi megoldások, magasabb hozzáadott értékkel rendelkeznek, és több kézi összeszerelést igényelnek. Nemcsak futóműveket gyártunk, de komplett alvázakat is, és akár 30 tonnás speciális felhasználási területre tervezett kéttengelyes megoldásokat is, amelyek rendkívül robusztusak és stabilak, akár extrém munkakörülmények között, pl. útépítéseken is megállják a helyüket.

A talajműveléstől, a trágyázáson és állattartáson át, a szállításig mindenre kínálunk megoldást, szinte az agrárium teljes palettáját lefedjük, természetesen a precíziós gazdálkodás igényeire is válaszolva.

A BPW egyik fókuszpontja a vevőközpontúság: mindig a vevőket helyezzük a középpontba, és az igények maximális kielégítése érdekében nagy hangsúlyt helyezünk a személyes kapcsolattartásra.

HOSSZÚ TÁVÚ PARTNERI KAPCSOLATBAN GONDOLKODUNK

– Mekkora az éves forgalmuk, és mely országokba értékesítenek?

– A BPW-Hungária Kft. tavalyi forgalma 303 millió euró volt, amelyből 71 millió eurót tesz ki az agrárszegmens, a többi pedig a közúti területnek köszönhető. A mezőgazdasági pótkocsik tekintetében tradicionális fő piacaink Németország és a Benelux államok voltak, de 2017-ben erőteljes és dinamikus globalizációba kezdtünk. Ausztráliába, a skandináv országokba, közép- és dél-európai országokba, valamint Dél-Afrikába is szállítunk, idén júniusban pedig megkezdtük az észak-amerikai kiszállításokat, és célkeresztben áll Brazília is. A dinamikus piacbővítésnek köszönhetően – a közúti pótkocsikba épülő futóműveket is figyelembe véve –, tavaly már 174 933 darab futóművet gyártottunk. A BPW-Hungária Kft. agrárterülete harmadik éve büszkélkedhet közel 25%-os éves forgalomnövekedéssel. Szinte az összes neves mezőgazdasági gyártóval kapcsolatban állunk, így világszerte megtalálhatók a különböző gépekben a BPW-futóművek, rugózási rendszerek.

A SIKER KULCSA AZ INNOVÁCIÓ

– Melyek a főbb termékfejlesztési irányaik?

– Vállalatunknál folyamatos az innováció, ezzel is kívánjuk tartani vezető szerepünket a futóműtechnikában. Igyekszünk a legjobbat kínálni vevőink számára minőségben, élettartamban, megbízhatóságban és hatékonyságban. Ezek napjainkban kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen egyre több élelmiszert kell előállítani, miközben mind hangsúlyosabb a talajkímélés, és a klímaváltozásra is választ kell adni.

A fejlesztések során fontosak számunkra a gyártók és végfelhasználók folyamatosan változó igényei is, tulajdonképpen „közösen” alkotunk gépeket. Több mint 200 jól képzett mérnök, közülük 60 fejlesztőmérnök dolgozik azon, hogy a legújabb trendekre tökéletes választ adjunk. Termékeinkben természetesen egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az elektronikai és digitális fejlesztések. Prémium és minőségorientált termékeket gyártunk, ezért a gépeinket hosszú tesztfolyamatnak vetjük alá, ahol az élettartamot, megbízhatóságot vizsgáljuk, hogy a felhasználók mindig a legjobb minőséget kapják.

A járművek könnyebb vonathatósága egyre nagyobb gumiabroncsok használatát követeli meg, ami magával hozza a magasabb féknyomaték szükségességét. Ezzel párhuzamosan a gépek terhelhetősége is folyamatosan növekszik. A mezőgazdasági járművekbe tervezett futóműveken felül az erdőgazdasági gépekbe fejlesztendő termékekre is hangsúlyt fektetünk.

TAROLT A BPW INNOVÁCIÓJA

Kérem, mutassa meg néhány innovatív megoldásukat!

– Néhány évvel ezelőtt vezettük piacra az első hidraulikus meghajtású AGRO Drive tengelyünket, amelynek alkalmazásával a gazdálkodók fellazult talajon, nehéz talajkörülmények között is dolgozhatnak, akár nagy tömegű rakományt is szállíthatnak. Az AGRO Drive elnyerte „Az év magyar mezőgépe 2019” díjat.

tengely Agro Drive
Az AGRO Drive tengely elnyerte „Az év magyar mezőgépe 2019” díjat

2023-ban bemutatjuk saját fejlesztésű ARC kormányzási rendszerünket (Active Reverse Control), amely megoldás egy új elektrohidraulikus segédkormányrendszer a BPW-től, amely automatikusan vezérli a talajkormányzott tengelyt 10 km/órás sebességig történő tolatáskor, ezzel könnyebb manőverezhetőséget biztosít a járművezetőnek hátramenetben, aminek köszönhetően csökken a kormányzáshoz szükséges erő és a gumikopás is. A BPW 2019-ben, a közútipótkocsi-üzletágban bevezetett ARC rendszere – egy 3 tengelyes pótkocsin történő alkalmazással, 100 000 km futásteljesítmény mellett – közel 1000 liter üzemanyag-megtakarítást eredményezett. Ezenfelül 4 gumiabroncs állapotát óvta meg a korai elhasználódástól. Az agrárfelhasználásnál is ugyanezekkel a pozitív tulajdonságokkal számolhat a végfelhasználó.

A 2020-ban a Magyar Termékfejlesztési díjjal kitüntetett Agro HUB rendszer képes a tengelytest terhelési karakterisztikájának figyelésével a rakomány és az össztömeg mérésére, valamint olyan, a munka szempontjából releváns értékek mutatására, mint megtett út, átlagsebesség stb.

Az Agro HUB ISOBUS-rendszeren, valamint vezeték nélkül, mobilapplikáción keresztül képes kommunikációra. Ennek továbbfejlesztett, még pontosabb 2.0 verzióját és egy új szoftver bemutatását a jövő év elejére tervezzük.

KÉT ÉVE KRÍZISMENEDZSMENT ÜZEMMÓDBAN DOLGOZUNK

– Mik a BPW-Hungária Kft. legfőbb kihívásai napjainkban?

– Elértük a gyártási kapacitásunk végét, ráadásul további kapacitásbővítést is tervezünk, emiatt komoly beruházásokat kell megvalósítanunk, például új szerelősorokat telepítünk. Habár egyediségük miatt a mezőgazdasági gépgyártás esetében kihívást jelent az automatizálás, mégis ebbe az irányba igyekszünk, és már jelenleg is alkalmazunk hegesztőrobotokat, megmunkálóközpontokat.

Nagy kihívás, hogy közel két éve krízismenedzsment üzemmódban kell dolgoznunk, ami a világjárvánnyal kezdődött, az orosz-ukrán konfliktussal folytatódott, most pedig jött az energiaárak robbanása és a források szűkössége. Mindent megteszünk, hogy ezekre a problémákra a legjobb választ adjuk. Úgy gondolom, hogy eddig sikerült is, mert nem kényszerültünk leállásra. Az alapanyag-ellátás tekintetében szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert egyrészt globális beszerzési részleggel dolgozunk, másrészt kevésbé függünk a kínai piactól: főként Németországból, Magyarországról és Ausztriából szerezzük be az alapanyagot; persze a már szinte felfoghatatlan áremelkedés bennünket is sújt.

A JÖVŐ NAGY FELADATA…

– Találnak elegendő és megfelelően képzett munkaerőt?

– Küzdünk munkaerőhiánnyal, de igyekszünk ezt minél alacsonyabb szinten tartani. Sokat teszünk az új munkatársak bevonzásáért és a jó munkaerő megtartásáért. Ilyen pozitív ajánlat a versenyképes bérezés, a kiemelt, a törvény által előírtnál magasabb műszakpótlék, az ajánlási és mentorrendszer, a belépési bónusz és az elismerési rendszer. Támogatjuk a sportolást, a továbbtanulást, a távolról költözők részére a lakhatást, valamint vállalati rendezvényeket szervezünk. A munkaidő tekintetében is rugalmasak vagyunk, és ahol megoldható, engedélyezzük a home office-t. Büszkék vagyunk arra, hogy vállalatunk az emberi értékeket is szem előtt tartja: a BPW tulajdonképpen egy nagy család.

Próbáljuk a fiatalokat is megszólítani: saját oktatási központtal rendelkezünk, ahol gépi forgácsoló, hegesztő és mechatronikai technikus szakmában oktatjuk a tanulókat jól felszerelt tanműhelyekben és tantermekben. Együttműködünk a helyi középiskolákkal, valamint duális képzésben veszünk részt a nagyobb egyetemekkel, de a munkaerőhiány még így is a jövő nagy kihívása.

Arra törekszünk, hogy mindenki a számára legjobb terméket kapja. Ennek megvalósításáért igyekszünk ötvözni a német precizitást a magyar kreativitással: eddig bevált a filozófiánk.