fbpx

Spárgaszedő robot váltja ki a kétkezi munkaerőt

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 15.

A Muddy Machines a betakarítást segítő robottal kísérletezik, melynek előnye, hogy a termeléshez kapcsolódó környezeti terhelést csökkenti, illetve a munkaerőhiányból eredő problémára ad megoldást.

Spárgaszedő robot
Autonóm végzi a betakarítás a kísérleti technológia (fotó:Muddy Machines)

A sokoldalú alapgép

A vállalkozás több forrásból összesen közel négymillió font támogatást nyert, melyből egy olyan robotplatform fejlesztenek ki. Különböző adapterekkel a technológia képes lesz különféle, speciális növények betakarítására.

A mezőgazdasági termelők a Sprout névre keresztelt robottal automatizálhatják a betakarítást, melyet az idén egy spárgaföldön teszteltek.

A robot könnyű és teljesen elektromos, ezáltal nem hoz létre káros talajtömörödést, környezetbarát a működtetése, a fenntartható gazdálkodás eszköze.

Egy töltéssel 16 órán keresztül, szünet nélkül dolgozik, felismeri, és begyűjti az „érett” spárgákat, a precíziós technológia által automatikusan felismeri és közlekedik a táblákon.

A céget 2020-ban alapították azzal a céllal, hogy fenntartható módon oldják meg a robotokkal szakemberhiányt, mely mostanában az agráriumban is jellemző. A cég fejlődésére jellemző, hogy két év alatt építették meg az autonóm spárga-betakarítógépet.

Spárgaszedő robot
Az élő munkaerő kiváltható a technológiával (fotó:Muddy Machines)

A mezőgazdaságban a munkaerő-problémák megoldása elengedhetetlen

Az élelmiszerellátás biztosításához meg kell oldani a munkaerőhiányt, gyors megoldásra van szükség, hogy működni tudjon a vidék.

„A jelenlegi helyzet kétségbeejtő. Nem a munkabérek csökkentése a cél, a probléma az, hogy nincs ember, nincs kinek kifizetni a járandóságot, képtelenek vagyunk megfelelő számú munkást találni” – mondta egy angol spárgatermelő.

Forrás: TFN