fbpx

DEUTZ-FAHR 9 TTV sorozat: termelékenység korlátok nélkül

Írta: Szerkesztőség - 2016 június 01.

A DEUTZ-FAHR az új 9-es traktorsorozat bemutatásával lép a nagyteljesítményű erőgépek piacára. A fokozatmentes TTV váltóval felszerelt, három modellből álló széria teljesítménye 290 és 340 lóerő közötti.

A magas fokú kényelmet, üzemanyag-hatékonyságot és alacsony üzemeltetési költségeket kínáló traktorok összetéveszthetetlen stílusa a Giugiaro Design céggel való együttműködés eredménye. A motorház tiszta és erőteljes vonalai, az egyedi fülke és a kiváló minőségű anyagok olyan határozott, mégis felhasználóbarát kialakítást eredményeznek, amely az új DEUTZ-FAHR traktorok egyik ismertetőjegye.

Az új modellek páratlan teljesítményre képesek, akár nagy ekékkel vagy altalajlazítókkal végzett munka során, akár kultivátorral kombinált vetőgépek hajtásakor. A kiváló megbízhatóságú gépek gazdaságosan használhatók, de ez nem megy a sokoldalúság vagy a manőverezhetőség rovására.

A 7,8 literes, ikerturbós, 6-hengeres, hengerenként 4-szelepes Deutz TTCD motor megfelel-a Tier 4 Final károsanyag-kibocsátási előírásoknak. A turbófeltöltős és töltőlevegő-visszahűtős motor beépített elektronikus vezérléssel-rendelkező DCR (Deutz Common Rail) közös nyomócsöves befecskendező-rendszert, valamint DPF szűrővel-kombinált SCR szelektív katalitikus redukciós kipufogógáz-utókezelő-rendszert alkalmaz.

A nagyméretű, 600 literes üzemanyagtartály még a leghosszabb és legnehezebb munkanapokon is több mint elegendő üzemanyag-tartalékot biztosít. Az új, elektronikusan vezérelt hűtőrendszer maximális hatékonyságot és kis üzemanyag-fogyasztást tesz lehetővé, ami különösen meleg napokon történő közúti közlekedéskor jelent nagy előnyt.

A ZF Terramatic TMT 32 fokozatmentes sebességváltó gyorsan reagál, biztonságos és precíz, ennek eredményeként a traktor mind a szántóföldön, mind a közúton páratlanul gazdaságosan üzemeltethető. A 60 km/h végsebességet a gép mindössze 1 780 ford./perces, míg az 50 km/h sebességet 1 480 ford./perces, a 40 km/h sebességet 1 350 ford./perces motorfordulatszám mellett éri el. Az üzemanyag-fogyasztás csökkentéséhez a három fordulatszámot (540E/1000/1000E) biztosító, progresszív TLT is hozzájárul.

Az első tengely felfüggesztési rendszerének köszönhetően a 9-es széria traktorai az állandóan változó közúti és szántóföldi körülmények között is tökéletes vezetési dinamikát és maximális kényelmet biztosítanak.

A fékrendszer még nehéz terhek vontatásakor is erős és biztonságos. Az alapfelszereltséghez tartozik a minimális pedálnyomásra is nagy fékerőt kifejtő PowerBrake fék, valamint az EPB (elektronikus rögzítőfék), amelynek köszönhetően a rögzítőfék behúzása és kioldása még egyszerűbben oldható meg. Opcióként a traktor első tárcsafékekkel is szerelhető, ami tovább növeli a fékteljesítményt.

A hidraulika-rendszer 200 bar nyomáson 210 l/perc térfogatáramot szállító, terhelésérzékelős szivattyúval büszkélkedhet. A rendszer akár 8 kihelyezett hidraulikaszeleppel is felszerelhető, amelyek közül négy maximális áramlást biztosít a modern munkagépek minden igényének kielégítéséhez. A szelepek mindegyike elektronikus áramlásszabályozással és időzítő funkcióval rendelkezik.

A hidraulika-rendszer olajtartálya független a sebességváltó olajtartályától, így megakadályozza, hogy szennyeződés kerüljön be a kihelyezett hidraulikaszelepeken keresztül. A gyorscsatlakozós hátsó karok maximális névleges emelőteljesítménye a gömbcsapnál 12 000 kg.

A 9-es széria MAXI-VISION fülkéje sok szempontból példaértékűnek-számít a kategóriájában: kényelmes, csöndes, és az egy darabból készült-szélvédőnek köszönhetően kiváló kilátást biztosít. A kitűnő minőségű anyagokkal (mint például a kormánykerék-puha borítása) szerelt fülke kellemes és kényelmes-munkakörnyezetet biztosít. A színes, tükröződésmentes-képernyőt úgy helyezték el, hogy a vezető könnyen rálásson. Opcionálisan 12”-os érintőképernyő (i-Monitor 2.0), Agrosky GPS navigációs rendszer és Smart Farming irányítórendszer is rendelkezésre áll.

A DEUTZ-FAHR új 9-es traktorsorozata fontos mérföldkő: miközben megtartotta a 7-es TTV széria díjnyertes tulajdonságait, képes volt tovább növelni a hatékonyságot, gazdaságosságot és megbízhatóságot, amelyek mára alapvető elvárássá váltak a modern mezőgazdaság terén.