fbpx

Weedwizard – célzott permetezés a gyomok elleni védekezésben

Írta: Farkas Imre - 2024 március 18.

Két brit cég, a Techneat Engineering és a Tillet en Hague kifejlesztett egy helyspecifikus gyomírtó permetezőt.

A Weedwizard spot permetező a Techneat Engineering és a szoftverspecialista Tillet és Hague hároméves együttműködésének eredménye. Tillet en Hague különösen ismert a kapálógépekhez fejlesztett kameráiról. A Weedwizard három nagyfelbontású kamerát használ, amelyek egy 6 méter széles gerendelyre vannak szerelve. A kamerák olyan képeket rögzítenek, amelyeket egy beépített processzor ezredmásodpercek alatt elemez. Az algoritmusok különböző típusú gyomokat ismernek fel méretük, alakjuk és színük alapján. Ezenkívül meghatározzák a gyomok helyzetét a vetéssorokhoz képest.

WeedWizard permetező
A Tillet en Hague kamerái észlelik a gyomokat, és mikrodózisnyi anyagot juttatnak a növényre

A spotpermetező 25-30 cm-es növénymagasságig használható. A Techneat Engineering szerint a Weedwizard alkalmazása hozzájárul a növények stresszének csökkentéséhez és az anyagfelhasználáshoz. A Tillet en Hague kamerái észlelik a gyomokat, és mikrodózisnyi anyagot juttatnak a növényre. Az adag csak 2%-a szántóföldi permetezőgépeknél megszokott mennyiségnek. Fontos, hogy a Weedwizard spot permetező nem alkalmaz mesterséges intelligenciát (AI).

5 km/h-ig terjedő munkasebességnél minden fúvóka másodpercenként többször is reagál, így biztosítva, hogy a célzott gyomnövény ne maradjon ki minden egyes áthaladás során. A 10°-os fúvókaszög oldalirányban 10 cm-es felbontást biztosít, a nagyon gyorsan ható fúvókák pedig akár 1 cm-es felbontást biztosítanak menetirányban. A gép maximális munkaszélessége 6 méter, 10 cm-es szórófej osztással. Ez azt jelenti, hogy egy 6 méter széles spot permetezőn 60 fúvóka található. A Weedwizard permetező az elmúlt évben kiterjedt tesztelésen esett át, és már elérhető az Egyesült Királyságban.