fbpx

Bauer Öntözős Piknik Hartán

Írta: GÉPmax-2023/IV. lapszám cikke - 2023 július 20.

A Bauer Hungária Kft. Hartán rendezte meg Öntözős Piknik nevű rendezvényét, melynek keretében bemutatták fejlesztéseiket, valamint vendégelőadók prezentációi is színesítették a szakmai programot. Az előadások után egy öntözött repcetáblát, egy dunai vízkivételi helyet, egy csévélődobos öntözőgépet, valamint egy szivattyútelepet és víztározót is megtekinthettek az érdeklődők.

Öntözési megoldások a szántóföldön

Hegedűs Attila, a Bauer Hungária Kft. ügyvezető igazgatója volt a rendezvény házigazdája, a cég öntözési megoldásait is ő mutatta be. Az egyedi igények figyelembevételével, a területi adottságoknak megfelelő öntözőgép típusok kiválasztásában, szivattyúk, öntözőcsövek, szerelvények specifikálásában, valamint a lineár/center öntözőgépek hidraulikai méretezésében is segítséget nyújtanak a gazdáknak. Minden igényt, speciális megoldást igyekeznek megvalósítani. A robusztus, hosszú élettartamú Bauer Rainstar-ok nehéz üzemi körülmények között is megállják a helyüket. A kínálatban szereplő 70 alapmodellből mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. A gépek szériában 50–140 mm PE-cső átmérővel készülnek, 125–750 m hosszig, de ez egyedi igényre 800 m-en is lehetséges. A rendszerek számítógép-vezéreltek, nagyon precízek és pontosak. Nem igényelnek folyamatos felügyeletet, rendkívül megbízhatóak. Magyarországon már 31 éve üzemelnek a Bauer center és lineár berendezései. Alacsony nyomásigényű, energiatakarékos öntözőberendezéseik szélsőséges viszonyok között is üzembiztosan működnek. A széles tengelytáv nagyobb stabilitást nyújt, alacsonyabban van a gép súlypontja, ezáltal még a legnehezebb körülmények közt is biztosított a folyamatos öntözés. A szerkezet 3 mm falvastagságú acélcsövekből áll, minőségi horganyzással védve a korróziótól.

Hegedűs Attila ügyvezető igazgató, Bauer Hungária Kft.
Hegedűs Attila ügyvezető igazgató, Bauer Hungária Kft.

A BAUER Lineár, Monostar, Polystar, Centerliner öntözőgépek a helyi adottságoknak megfelelően lehetnek csatornás, illetve hidránsos/tömlős vízbetáplálásúak. A gépeket különböző, választható vezérlési módokkal szállítják.

Öntözési tanácsadás

Az Irriga Global magyarországi képviselője, Molnárfi András ismertette a cégük által végzett öntözésmenedzsment és -monitoring szolgáltatást. Ezzel jelenleg 35–37 ezer hektáron vannak jelen Magyarországon, legfőképpen a kukorica- és napraforgótermesztésben. Természetesen ezeken kívül további több növényre is van kidolgozott rendszerük. Fő céljuk a termésstabilitás biztosítása az optimális időben, megfelelő vízadaggal történő öntözés segítése testreszabott javaslatokkal. Mért és előre jelzett adatok segítségével ad javaslatot a szoftver, hogy mekkora öntözővízmennyiség kijuttatása lenne optimális az adott területen az adott növényfajnál. Ehhez 80 változó tényezőt vesznek figyelembe, a talaj típusa, az öntözőrendszer, a meteorológiai adatok és a növényfaj alapján. A talaj vízháztartását is nyomon követik, csapadékmérő, talajnedvesség-, levegő-hőmérséklet, páratartalom- és talajhőmérséklet-szenzorok használatával. Szántóföldi jelentés, javasolt és felhasznált öntözések láthatók az általuk működtetett felületen, amely weben és mobil applikációban is elérhető. A rendszer bármilyen eltérés esetén jelzést küld a termelőnek, illetve heti riportokat küld a partnereknek.

Tervezési munkák

A GAT-AQUA Kft. tervezője, Germán Tibor előadásában egy öntözőrendszer megvalósítását tekintette át, az ingatlan rendelkezésére állásától kezdve a szükséges engedélyek megszerzésén keresztül a rendszer megtervezéséig és kivitelezéséig. A szükséges engedélyek megszerzése nagyon komoly feladat, több hatóságtól kell ezeket beszerezni, ráadásul az adott terület öntözési igényének és az öntözési eszköznek a figyelembevételével. Kiemelte még, hogy a felszín alatti vizek csak mikroöntözésre használhatók, úgy, hogy a víz közvetlenül az öntözött közegre jusson. Többek között a rendszer energiaigényét, a berendezések talajra gyakorolt hatását, a talaj vízbefogadó-képességét is figyelembe kell venni a tervezésnél. A szórófejek kiválasztásánál fontos a tábla mérete és az egységnyi vízigény meghatározása. A piacon jelenlévő eszközökkel egyébként szinte bármilyen táblaalakra és igényre található jó megoldás.

Az öntözhető területek felén folyik öntözés

Szigeti Tamás, a Kalocsai Öntözési közösség vezetője előadásában jelezte, hogy elfogadták a KAP Magyarországra vonatkozó stratégiai tervét, ami a vidékfejlesztési források szempontjából kulcsfontosságú dolog – ez biztosítja fejlesztéseket 2027-ig. 180–190 öntözési közösség van ma Magyarországon, elsők között alakult meg a hartai, utána pedig a kalocsai. Ott effektíve 600 hektárt öntöznek jelenleg, melynek a 70–75 százaléka szántóföldi zöldségkultúra – fűszerpaprika, fokhagyma, káposztafélék, csemegekukorica. Hazánkban az öntözött területek nagysága még mindig nagyon kevés, mindössze 2 százaléka a területeknek, kb. 80 ezer hektár. Az előadó szerint az öntözhető terület ennek duplája, 160–180 ezer hektár lehetne, tehát van még hová fejlődni.

Vízgazdálkodás helyzetkép

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara környezeti fenntarthatóságért felelős országos alelnöke, Szólláth Tibor előadásában kiemelte, hogy hazánkban a belvízkár csökken, az aszálykár pedig folyamatosan nő, mégis sokkal több vizet engedünk ki az országból, mint ami bejön hozzánk. Évente kb. 109 milliárd km3 érkezik, emellett 116 milliárd km3 távozik. Fontos, hogy a talaj a legjobb víztározó, ha megfelelő kultúrállapotban tartjuk. Sajnos a csapadék intenzitása is más, mint régen, manapság nagyobb mennyiség hullik le kevesebb idő alatt. A talajvíz szintje is folyamatosan csökken. A vízügyi ágazat szétaprózottsága hátráltatja a fejlődést, emellett minimum 20 milliárd forint kellene évente a vízügyre.