fbpx

Amazone Cobra 2TX vontatott sekélylazító

Írta: GÉPmax-2023/IV. lapszám cikke - 2023 július 20.

A 6 és 7 m munkaszélességben kapható 6-gerendelyes Cobra sekélykultivátor sokféle felhasználási lehetőséget kínál. A köztes kultúrnövények művelésétől, a tarlóhántáson át a magágykészítésig a Cobra igazi univerzális eszköz a sekély talajművelésben. Az előszerszámok, kapák és hengerek széles választékának hála a gép szinte bármilyen helyi feltételhez hozzáigazítható.

Amazone Cobra 2TX

KIEGÉSZÍTŐK

Késhenger – szármaradványok vagy köztes termények aprítása és bedolgozása

Az AMAZONE sekélykultivátor elé helyezett késhenger maximális rugalmasságot szavatol a talajművelésben. A késhenger rendkívül sekély talajművelést tesz lehetővé a tarló egyidejű aprítása mellett, pl. repcében végzett első tarlóhántás során. A késhenger emellett kiválóan alkalmas nagy köztes termény állományokban, szemeskukorica-tarlóban vagy napraforgótartóban történő munkavégzésre is. A henger különösen a magas tarlókban a menetirányra ferdén vág, majd a sorban következő kapák tökéletes bedolgozást végeznek.

Munka közben a késhenger a fülkéből fordítható munkahelyzetbe. A szegmensekbe történő felosztásnak hála a késhenger még egyenetlen talajon is tökéletesen követi a talaj kontúrját és teljes munkaszélességben megbízhatóan aprítja fel a szármaradványokat.

A késhenger előnyei:

– Tökéletes aprítási eredmény a nagy kerületi sebességnek köszönhetően, 330 mm hengerátmérő mellett.

– Kiváló talajkövetés az egyes hengerszegmenseknek köszönhetően.

– A munkavégzés során nincs oldalra húzás, mivel a kések V alakban állnak a hengeren.

– Karbantartásmentes és hosszú élettartamú csapágyak a fém csúszógyűrűs tömítéseknek hála.

– Nem érzékeny a kövekkel és szennyeződésekkel szemben, mivel a henger magja zárt kivitelű.

– Fele akkora költség a megfordítható, két éllel ellátott késeknek köszönhetően, amelyek edzett bóracélból készülnek.

Crushboard – még tökéletesebb egyengetés és rögtörés

A még jobb egyengetés és rögtörés elérése érdekében opcionális Crushboard simítók választhatók. Ezzel az extra felszereltséggel például szántás után felapríthatók a felszínen található durva rögök, és a magágy optimálisan előkészíthető.

KAPASZÁR- ÉS KAPACSÚCS- RENDSZEREK

ECO laprugós kapák

A Cobra a sekély és közepes, 4 és 13 cm közötti munkamélységű művelés specialistája. Az ECO laprugós kapa vibrációja finomabb talajszerkezetről gondoskodik. Ez optimális csírázási feltételeket tesz lehetővé, így a kihullott gabona és a gyommagok igazán jól kelnek, és a következő művelési lépésben mechanikusan irthatók. A nagy arányú finomabb talajszerkezet a magágykészítésre is kifejezetten pozitív hatással van. Ezenkívül az ECO laprugós kapák igazán rugalmasan a talajviszonyokhoz igazíthatók és képesek kikerülni az akadályokat.

Teljes felületű vágás az optimális eredményért

A kiváló eredményű sekély talajműveléshez kritikusan fontos a teljes felületű vágás, és így a tarló vagy a gyomok teljes felületű átvágása is. Ehhez a munkamenethez az AMAZONE különféle, 22 cm széles lúdtalp alakú kapákat kínál, ami 13,3 cm-es osztástávolsággal minden körülmények között kapánként 8,7 cm szélességet garantál a kapák elégséges átfedéséért és a teljes felületű vágásért. Közepes mélységű keverő és lazító munkákhoz 50 mm-es keskeny kapacsúcs áll rendelkezésre. A keskeny kapacsúcs HD változatban is elérhető a még nagyobb teljesítményért.

VONÓRÚD, VONÓSZERKEZET ÉS FUTÓMŰ

Vonórúd

A Cobra gép karcsú vonórúdjának hála a fordulási sugár szántóföldön és közúton egyaránt minimális. Szabadon mozgatható vonórúdjával a Cobra még nehéz terepen is probléma nélkül követi a vontatót munkahelyzetben. Merev és hidraulikus vonórúd választható. A hidraulikus felső összekötőnek hála a gép könnyen emelhető és süllyeszthető. Ezenkívül opcionálisan vontatáserősítő is felszerelhető.

Vonószerkezet minden traktorhoz

A Cobra sokféle függesztett és vontatott kiviteli változatban kapható, aminek hála a gép bármely traktorral összekapcsolható. A karimás megoldás lehetővé teszi a felfüggesztés egyszerű és gyors átcsavarozását. Az alsó függesztőkaros vonószerkezetnél ezenkívül a függesztési kategória is gyorsan megváltoztatható.

Ehhez mindössze a rögzítőcsapokat kell kicserélni. Így minden traktorhoz kiválasztható a megfelelő vonószerkezet, legyen szó 3, 4N, K700 alsó függesztőkaros vonószerkezetről, különböző vonószemekről vagy K80 golyós vonófejről.

Futómű

Nagy kerekeinek (550/45-22,5) köszönhetően az integrált TX középső futómű alacsony talajnyomást biztosít a szántóföldön. Kompakt kialakításának és a futómű központi elrendezésének hála a szűk kanyarok sem jelentenek problémát a fordulókban. Az optimális súlyeloszlás emellett kényelmes közúti szállítást is biztosít akár 40 km/h sebességig.

MÉLYSÉGVEZETÉS

Pontos mélységtartás

A Cobra gépnél a mélységtartásról a tömörítő henger és a nagy támasztókerekek gondoskodnak. Ezek a kapasorba vannak építve, hogy gépet még jobban a talajviszonyokhoz lehessen igazítani. Hogy a támasztókerekek és a tömörítő henger közötti kapcsolat mindig pontosan azonos legyen, egy kapcsolórúd mechanikus kapcsolatot létesít az egységek között.

Tömörítő henger nélküli munkavégzéskor a mélységtartást az első támasztókerekek mellett a szállítókerek végzik. Különleges jellemző, hogy a szállítókerekek mögött kapák találhatók, amelyek ilyenkor ismét fellazítják a futómű nyomát. Tömörítő hengeren végzett munka során a futómű teljesen fel van emelve.

Mélységvezetés tömörítő hengeren

A paralelogramma-vezetésű tömörítő hengernek köszönhetően a talajnyomás még dupla hengerek felszerelése esetén is állítható. Mivel az egyengetőegység közvetlen kapcsolatban áll a hengerrel, ott nincs szükség időigényes igazításra a munkamélység-beállítás után.

Munkamélység-beállítás a vezetőfülkéből

A mélységtartó elemek közötti összekötő rúd arról gondoskodik, hogy egyforma legyen a beállítás a gép elejénél és hátuljánál. A munkamélység fokozatmentesen állítható a traktorfülkéből, így a táblán belül változó körülményekre egyénileg lehet reagálni. A vezetőt egy könnyedén leolvasható skála tájékoztatja. A munkamélység-beállítás mechanikus módon is történhet. Erre a célra minden támasztókeréknél található egy orsó.

Amazone Cobra 2TX

KETTŐS BORONA ÉS HENGERVÁLASZTÉK

A tökéletes kiegészítő magágykészítéshez – tömörítő henger kombináció

Kukorica vagy cukorrépa magágyának előkészítéséhez az AMAZONE kultivátorai számos henger esetén kiegészítésképpen pálcás boronával szerelhetők fel. A pálcás boronák nagyon könnyen morzsolódó talajszerkezetet hoznak létre, és így tökéletes csírázási feltételeket teremtenek a későbbi növénykultúrák számára. A pálcás boronák használatának másik előnye a szalmaterítés optimalizálása.

A kis mélységű duó – kettős borona

A kettős borona a lúdtalp alakú kapákkal együtt a mechanikus és sekély talajművelés ideális kombinációját jelenti. A Cobra kis munkamélységgel dolgozik és a teljes felületen levágja a gyomokat. A hátulra szerelt kettős borona további tömörítés nélkül fésüli ki a gyomokat. Ennek eredményeként a gyomok és a kihullott magvak a talaj felszínére kerülnek és ott elpusztulnak.

A hengerválaszték – visszatömörítés és mélységtartás

A talaj visszatömörítése céljából valamennyi AMAZONE kultivátorhoz különféle tömörítő hengerek választhatók. Ön dönti el, melyik henger illik legjobban az Ön gazdaságához!

Összeállította: FM