fbpx

Műtrágyaszóró: fiatal lány halt meg a balesetben

Írta: Kohout Zoltán - 2023 május 27.

Az rendben van, hogy a legtöbb gazda rutinosan eligazodik a mezőgazdasági gépek használatában, de néha éppen a megszokás okozta figyelmetlenség vezet balesethez. Igen, még a műtrágyaszóró is lehet veszélyes!

Még mindig sok a baleset

Lapunk és laptársaink is többször számolnak be olyan balestekről, amik némi odafigyeléssel vagy gondos előkészülettel megelőzhetőek lennének. Ilyen az áramütés, a figyelmetlenség, az időjárási viszonyok okozta események, többek között.  Nemrég egy fiatal gazda életveszélyesen megsérült egy tragikus műtrágyaszóró-balesetben – tudósított az Agragheute.com, ami rögtön 5 fontos javaslatot ad a megelőzésre.

Öt javaslat

Az első javaslat: el kell kerülni, hogy ember szorulhasson a műtrágyaszóró és a gép közé. Ez úgy érhető el, ha teleszkópos kardántengelyt használnak a szóró rögzítésekor. Ezt nagyon messzire ki lehet húzni, így a szűkös tér megnő, kevésbé fenyeget odaszorulás.

A második megoldás: ha big baggel dolgozik a gazda, célszerű teleszkópos vagy legalábbis hosszú nyelű vágóeszközt használni. Kifejezetten veszélyes a rakomány alatt dolgozni a lezúduló súly miatt. A nagy zsákok szállítása során célszerű ügyelni arra, hogy a hurkok ne csússzanak el, és emiatt ne sérüljenek meg a villák. javasolt továbbá a raklapvillák éles széleit vastag anyaggal körbetekerni, bevonni.

Harmadszor: a műtrágyaszórót ajánlott emelőállványokra helyezni, ami megakadályozza a hirtelen süllyedést. Forduláskor egy nagy tartályt, például habarcsos kádat lehet alátenni, hogy ne kelljen cserélni a gép működése közben.

Negyedszer: a keverőnél a védőrácsot a gép működése közben nem szabad kinyitni, és általában is csak megfelelő szerszámmal szabad kinyitni. Ezen a ponton gyakran történnek súlyos balesetek, ha a maradványokat gondatlanul távolítják el a keverő működése közben. Ezt csak a gép kikapcsolt állapotában szabad megtenni. Ugyanez vonatkozik a szórófej tisztítására is. A fennmaradó mennyiségek jobb tervezhetősége érdekében a nagy zsákokhoz speciális adagolószánok vannak, így a részmennyiségek is eltávolíthatók.

És végül: a műtrágyaszóró feltöltésekor holttér okozta veszély alakulhat ki. Mivel a műtrágyaszóró üzem közben gyakran fel van töltve, különösen ügyelni kell arra, hogy ne tartózkodjanak emberek a veszélyzónában. A vezetők, a nagylátószögű tükrök és a tolatókamerák a traktorokon biztosítják a rálátást a holttérre, de a tolatást még így is célszerű elkerülni kell, amennyire csak lehetséges.