fbpx

Mezőgép, munkagép – már „mindenhez” kell jogosítvány

Írta: Kohout Zoltán - 2022 február 28.

Idén tovább szigorodott a különféle munkagépek kezelésének engedélye. A mezőgazdaságon, a logisztikán túl a kereskedelem is egyre több olyan munkavállalót alkalmaz, akiknek szükségük van ilyen jogosítványokra.

gép

Nagy az érdeklődés

Ez persze nem öncélú jogi előírás: mind a kezelő, mind a környezetében dolgozók, mind a mozgatott áru- és anyagféleségek biztonságáról van szó. Idén jogosítvány szükséges ezeknek a gépeknek a kezeléséhez: az új rendelet összesen 82 munkagép esetén írta elő jogosítványt a használatukhoz. Egyrészt a szabályozás szigorodása, másrészt a logisztikai, a mezőgazdasági és az építőipari konjunktúra is eredményezi, hogy nagy az érdeklődés a jártasságot igazoló gépkezelői engedélyek iránt. A képzés egyik hazai szereplője, a DEKRA Akademie Kft. ügyvezetője szerint csak az elmúlt 2 évben csaknem 11,5 ezer személy vett részt valamilyen gépkezelői tanfolyamon, és szerzett bizonyítványt, hatósági vizsgát.

82 gépféleségre megy a jogsi

Décsi András megerősítette: 2022-től megújult a gépkezelőképzés. A képzések végén a résztvevők már nem bizonyítványt, hanem jogosítványt kapnak. Az új gépkezelői hatósági rendelet 5 gépkategóriában összesen 82 féle munkagépet érint, köztük a földmunkagépeket, targoncákat és szállítógépeket, valamint emelő- és rakodógépeket.