fbpx

Önjáró hagymabetakarítók percenként 4 tonnás teljesítménnyel

Írta: Farkas Imre - 2022 augusztus 04.

A SP-132 és SP-160 önjáró, kétágyas, illetve négyágyas hagymabetakarítógépeket Lee Shuknecht & Sons, Inc. gyártja, amely több mint 30 éve gyárt mechanikus hagymabetakarítókat.

Az SP-132 egy önjáró kétágyas betakarítógép, amely kiküszöböli a rendforgatást, miközben egyidejűleg két ágyat felszed, 3,3 méteres munkaszélességben. A hagymát tisztítást követően egy 120 cm széles kihordó hevederen rakodja a párhuzamosan haladó szállítójárműre. Ez az alacsony karbantartást igénylő mechanikus betakarítógép, percenként két-három tonnát takarít be. Az önjáró betakarítógép számára 190 lóerős Cummins-motor szolgáltatja a meghajtást, de opcióban 240 lóerőssel is rendelhető.

Hagymakombájn
Az SP-132 önjáró hagymabetakarító munka közben – fotó: http://www.shuknecht.com/

A légkondicionált John Deere vezetőfülkében a kezelő teljes mértékben szabályozhatja a tisztító ventilátor fordulatszámát, illetve a mellső felszedőrendszer, illetve a hátsó rakodó elevátor sebességét. A rendelkezésre álló opciók listájában mozgatható forgatható fülke, rozsdamentes légfúvóház-betétek is megtalálható.

Hagymakombájn
Az SP-160 változatba 305 lóerős Cummins motort építenek be – fotó: http://www.shuknecht.com/

A betakarítógép nagyobb testvére az SP-160-as 4 méteres felszedési szélességgel, amely percenként négy tonnás betakarítási tömegteljesítményre képes. A nagyobb teljesítményhez természetesen egy nagyobb erőtartalékkal rendelkező motor is dukál, így ebbe a legnagyobb gépbe már egy 305 LE teljesítményű Cummins dízelmotor szolgáltatja a hajtást, a járószerkezet meghajtása pedig Posi-Traction hidraulikus négykerék-hajtási rendszer.