fbpx

Innovatív rendszer a fenntartható gazdálkodás érdekében

Írta: Farkas Imre - 2022 február 28.

A növényvédő szerek mezőgazdasági felhasználása tarló- és talajművelő berendezések használatával csökkenthető. Az Építőipari és Mezőgazdasági Géptechnológiai Intézet mostanra innovatív talajművelési rendszert fejlesztett ki. A „Grinder” prototípussal végzett kezdeti helyszíni tesztek azt mutatták, hogy hatékonyabban működik, mint a hagyományos eszközök, és üzemanyagot is takarít meg.

„A növényvédő szereket a mezőgazdaságban gyomok, növényi betegségek vagy kártevők elleni védekezésre használják. A vegyi anyagok azonban szennyezhetik a környezetet és az élőlényeket. Emellett az ellenállás növekszik, a jóváhagyás pedig egyre nehezebbé válik” – magyarázza Prof. Dr. Wolfgang Kath-Petersen, a Kölni Tudományok Egyetem Építőipari és Mezőgazdasági Géptechnológiai Intézetéből. Ennek fényében növekszik a mezőgazdasági géptechnológia fejlesztésének jelentősége.

A szántóföldi higiénia javítása érdekében a Kölni Tudományegyetem Építőipari és Mezőgazdasági Géptechnológiai Intézete a „Grinder” projektben a seed2soil GmbH & Co. KG-vel és a Saphir Maschinenbau-val közösen új tarlóművelő eszközrendszeren dolgozik. Ez ultrasekély talajműveléssel összetöri a növényi maradványokat, mint például a gabona-, repce- és kukoricatarlót.

kultivátor
Az új munkagép alacsony teljesítményigényű, könnyű és többfunkciós – fotó: https://www.th-koeln.de/

A cél a szármaradvány lebomlásának elősegítése, illetve minél több gyommag csírázásának ösztönzése. A további munkamenetekben a kicsírázott gyomnövényeket, árvakeléseket vagy betemeti, vagy kitépi a földből és a talaj felszínére helyezik, ahol aztán elszáradnak. Emiatt már nem jelentenek gyomosodási kockázatot a következő termésért, emellett csökkenti a fertőző betegségek és a kártevőfertőzés veszélyét is.

Készülék újszerű, többfunkciós eszközökkel

„A meglévő tarló- és talajművelési rendszerek gyakran különböző művelőszerszámokat kombinálnak, és viszonylag nagyok, illetve nehezek. Ez növeli a traktorral szemben támasztott teljesítményigényt” – mondja Phillip Müller, a Kölni Alkalmazott Tudományok Egyetem Építőipari és Mezőgazdasági Gépészeti Intézetének tudományos munkatársa. „Munkagépünk többfunkciós szerszámokkal van felszerelve, amelyekkel például egyszerre lehet vágni és aprítani; ezért lényegesen könnyebb, kisebb, illetve alacsonyabb vonóerőigényű.”

Egy másik kihívás: „A szokásos gépekkel a felaprított növényi maradványokat általában öt-hét centiméterre dolgozzák be a talajba. Ez gyakran túl mély, mivel a talajférgek nehezen tudják elérni és feldolgozni a növényi anyagot ebben a mélységben, pedig ezek az állatok tevékenységükkel hozzájárulnak többek között a talaj levegőztetéséhez és a szerves anyagok átalakulásához.” – magyarázza Müller.

kultivátor
Egyszerű felépítésű, alacsony üzemeltetési költségű lesz az új fejlesztésű tarlóművelőeszköz – fotó: https://www.th-koeln.de/

Extra sekély talajművelés és kevesebb üzemanyag

Az intézet csapata a gyakorlati teszteken olyan eszközökkel hasonlította össze a „Grindert”, mint a szántóföldi kultivátorok, a kompakt tárcsás boronák vagy a szalmaboronák, amelyeket általában tarló- és talajművelésre használnak. A tesztek kimutatták, hogy a „Grinder” a betakarítás után a táblán maradt magvakat és betakarítási mellékterméket sokkal sekélyebben tudja a talajba bedolgozni, mint a fentebb felsorolt konkurens eszközök.

„A kívánt maximális munkamélység tekintetében optimális körülmények között már el tudtuk érni a kívánt maximális, két centiméteres munkamélységet. Könnyen húzható kialakításának köszönhetően a „Grinder” a hagyományos eszközöknél is hatékonyabban működik, ami a korábbi folyamatokhoz képest alacsonyabb üzemanyag-fogyasztásban is megmutatkozik” – mondja Müller.

A projekt következő lépéseiben a „Grinder”-t az együttműködési partnerekkel, a seed2soil GmbH & Co. KG-vel és a Saphir Maschinenbau GmbH-val közösen tovább optimalizálják. „Az a célunk, hogy a készülék teljes munkaszélességében maximálisan két centiméteres munkamélységet érjünk el” – mondja Müller.