fbpx

Farmet Falcon – a nagydíjas pneumatikus vetőgép

Írta: Szerkesztőség - 2014 augusztus 18.

A csehországi Farmet gépgyár 2013-ban Falcon márkanéven vette gyártásba új, vontatott pneumatikus vetőgépét, amely az idei évben Brno-ban elnyerte a Techagro kiállítás nagydíját is. A Falcon legfontosabb jellemzője a moduláris felépítés, amely lehetővé teszi, hogy a gazda a különféle előművelő szekciók és vetőegységek közül azt a kombinációt állítsa össze, amely az alkalmazott technológia, a talajkörülmények és vetésre szánt növénykultúra igényeinek leginkább megfelelő.

A Falconnal vethető növények skálája rendkívül széles, legyen szó aprómag, gabonaféle, fűfélék, olajos növények vagy akár napraforgó, illetve kukorica vetéséről – a gép ezek mindegyikének vetésére megoldást kínálhat.

A gyártó jelenleg 3-4-6 és 8 m-es munkaszélességben készíti a vetőgépet, amely 4 m-től kezdve hidraulikusan felcsukható vázzal rendelkezik, így közúti szállítási szélessége a 3 m-t nem haladja meg. A gép vonórúdja a traktor függesztő karjaihoz kapcsolódik, Kat. III. függesztő tengellyel, kialakításából adódóan lehetővé teszi a rendkívül jó alákormányzást és ezáltal a kis sugarú fordulókört. A Falcon alkalmas hagyományosan elkészített magágyba vetésre, de nem okoz problémát a mulcsba, tarlóba, vagy akár szántásba történő vetés sem. A gép elülső részére háromféle talajművelő szekció szerelhető. A leggyakrabban alkalmazott megoldás a két soros rövidtárcsa, amelynek munkamélysége hidraulikusan változtatható, de a sávos művelést is lehetővé tevő két-, vagy három kapasoros kultivátor-elemes szekció is választható. Ez utóbbiakkal akár a 30 cm-es munkamélység is elérhető.

A Falcon rendkívül nagyméretű tartállyal rendelkezik, ami nagy területteljesítményt garantál, illetve minimalizálja a feltöltés miatti állásidőket. A gép alkalmassá tehető a vetéssel egyidejűleg történő műtrágya kijuttatásra is, ebben az esetben a 6 m-es gép 5500 l-es osztott tartállyal van felszerelve. Amennyiben a vetőgép műtrágya kijuttató egységgel is fel van szerelve, az előművelő szekció mögött következnek a műtrágya nyitócsoroszlyák, amelyek a sorok közé juttatják a szilárd műtrágyát. A műtrágya nyitótárcsák helyére crossboard simítólemez szerelhető, amely szántásba történő vetés esetén hasznos kiegészítő. A Falcon nagyméretű (405/70-20) gumiabroncsain egyenletesen eloszlik a gép súlya, és megfelelő egyengető, illetve tömörítő hatás tapasztalható. A gumikeréksor mögött található egyengető pálcasor további simítást végez, így a mögötte található duplatárcsás csoroszlyák egyenletes felszínnel találkoznak, ami garantálja az egyöntetű kelést.

A Falcon 125, 150, 250, 300 és 375 mm-es sortávolsággal szállítható, napraforgó és kukorica vetése esetén természetesen a 75 cm-es sortáv is elérhető. A vetőcsoroszlyák mögött található soronkénti magnyomó kerekek és a mögöttük elhelyezett egyengető pálcasor garantálja az optimális felszínt, illetve a kedvező körülményeket a robbanásszerű, egyöntetű keléshez. A Falcon a jól bevált ACCORD adagolóegységgel szerelt, a vetőmagot hidraulikusan meghajtott ventilátor levegőárama juttatja a magelosztóba és a magvezető csövekbe.

A gép vezérlését és az ellenőrző funkciókat egy színes, érintőképernyős monitoron tekinthetjük át, amelynek használatához nyelvtudás nem szükséges, az alkalmazott piktogramok segítségével gyorsan megtanulható és áttekinthető a rendszer. A fedélzeti elektronika magába foglalja a ventilátorfordulat és vetőtengely-fordulat ellenőrzését, a soronkénti magátfolyás ellenőrzést, a művelőnyom kapcsolást, az automatikus leforgatási próbát, illetve a kivetett magmennyiség menet közbeni beállításának lehetőségét is. A gép az osztott tartály miatt alkalmas arra, hogy akár két fajta, esetleg két növényfaj egyidejű vetését is lehetővé tegye, akár különböző magmennyiséggel is. Amennyiben a vetőgépet szemenkénti vetésre alkalmassá tevő kiegészítőkkel szereljük fel, a Falcon eredeti magtartálya műtrágyatartályként funkcionál.

Ezzel a megoldással egy rendkívül sokoldalú és a gazdaságban előforduló szinte valamennyi növény vetésére alkalmas, kiváló ár/érték arányú vetőgéphez jutunk.

Dr. Szabados Tamás
www.farmet.hu