fbpx

Újdonságok, ötletek & időpontok

Írta: Szerkesztőség - 2018 szeptember 21.

Újdonságok az ekék & elektronika területén

AMAZONE VEGYES HÍREK

 

Az elektronika újdonságaként az Amazone bemutatja a szabadalmazott AmaTron 4-et, egy tablet-stílusú ISOBUS terminált, 8 collos Multitouch színes kijelzővel. A Cataya mechanikus ráépített vetőgéppel és a Centaya pneumatikus ráépített vetőgéppel kombinálva a gyártó az új 3,0 m munkaszélességű CombiDisc függesztett kompakt tárcsás boronát kínálja. Az új 01 generációs forgóboronákhoz és forgólazítókhoz hasonlóan a CombiDisc tárcsás boronát szerszám nélkül, a QuickLink gyorscsatlakozó rendszeren keresztül lehet a megfelelő ráépített vetőgéppel összekapcsolni. Lezáró eszközként opcionálisan 5 különböző henger választható. A Cayros ekeprogramban is vannak újdonságok. Az Amazone a Cayros M termékkínálatot 2 ekefejes modellekkel lefelé egészíti ki, így az ekék mostantól az 50 lóerőtől kezdődő, kisebb traktorok számára is kaphatók. Emellett a Cayros XM és az XMS terméktípusok most három ekefejes változatban is rendelkezésre állnak. A gazdálkodók választhatnak a mechanikusan beállítható munkaszélesség és a hidraulikus fokozatmentes munkaszélesség-állítás között.

 

Fokozatmentes specialisták

DEUTZ-FAHR 5 DS TTV

 

 

A Same Frutteto CVT S ellenpárjaként a Deutz-Fahr az 5 DS TTV keskeny nyomtávú traktorsorozatát mutatja be. Különlegessége az új fokozatmentes sebességváltó, ami két automatikusan kapcsolható menettartomány használatát teszi lehetővé. A kompakt méretei miatt megszűnik a vezetőfülkében a sebességváltót takaró boltíves rész, így a padló egyenes. Az újonnan fejlesztett MaxCom kartámlába épített vezérlőpulton a traktor összes funkcióit joystick segítségével lehet vezérelni, és tetszés szerint konfi gurálni. Az opciós listát egy rugós egyedi függesztésű első tengely egészíti ki.

Rendfelszedők frissítése

KRONE VEGYES HÍREK

 

A Krone a betakarítást és a vágási minőséget érintő növekvő igényeknek megfelelően továbbfejlesztette az RX és ZX rendfelszedő kocsi sorozatában a jól ismert vágó- és szállítórotorokat. A továbbító fogak bevonata kopásálló, edzett acélból készül. A fogak csúcsa most aszimmetrikus elrendezésű. A bevonatot 17-ről 22 mm-re növelték. A módosításoknak köszönhetően a kések csúcsa és a kések talpa közötti távolság csökkent, ami a vágás minőségét javítja.

 

Nagy kerekek lápos talajra

GARANT KOTTE MOORFLITZER hígtrágya-tartálykocsi

 

Ahhoz, hogy a hígtrágya és a lebontási maradékok nehéz talajviszonyok között és főleg a zöldterületeken időben kijuttathatók legyenek, a Rieste székhelyű Kotte cég bevezette a Garant Moorfl itzer modellt. A modell legszembetűnőbb jellemzőjét a nagy gumiabroncsok jelentik, amelyek nagy talajkímélést ígérnek. A jelenlegi modell gumiabroncs-változata: Alliance 35.5 LR 32 (magassága: 1,986 mm, szélessége: 925 mm). A „Moorfl itzer” egyéb konfi gurációi egyénileg is választhatók.

 

Profik tapintatosan

A BÉRVÁLLAKOZÓK SZÖVETSÉGÉNEK KAMPÁNYA

 

Figyelem és belátás a közúti közlekedésben – ez a fő témája annak az arculatkampánynak, amelynek 2014 óta fennálló programja 10 pontot foglal magában. A BLU-tagok (BLU: Mezőgazdasági Bérvállalkozók Szövetsége) fogékonnyá tételét követően most az információk nyilvánosság felé történő közvetítése áll a középpontban. A lakosság mezőgazdasággal kapcsolatos hiányzó kapcsolatának kompenzálására fontos a helyi lakosok bevonása, komolyan vétele és mindenekelőtt a felvilágosítása. Ebben segíthetnek a BLU információs anyagai.

 

Színváltozás

HAWE DESIGN

 

A 2017. évi Agritechnica kiállítás óta az emslandi Hawe-Wester gyártó összes terméke új, vonzó megjelenési formát kapott. Az eddigi két különböző színváltozatból kiindulva a gyártó egyetlen gazdag, telített sötétzöld tónust tart meg minden felépítményhez és tartályhoz, párosítva egy fehér nyílvessző formával, amit a piros ovális Hawe logóval kombinál. Minden alváz és járószerkezeti elem, valamint minden függesztés erős antracitszürke színben kapható. Ezzel az új és egységes megjelenési formával, sok új fejlesztéssel párosítva a gabona-, a kukoricasilózás, valamint a cukorrépa és burgonya rakodástechnológiája terén az emslandi cég a piaci helyzetét szeretné tovább bővíteni.

 

Időpontok

Kelet-bajorországi kiállítás

Straubing, 2018. 08. 11–2018. 08. 19.

Bajorország legnagyobb fogyasztói vására, a kiállításon megtalálható minden, ami a ház, kert, mezőgazdaság, erdészet, stb. témához kapcsolódik. 9 napon keresztül 750 kiállító mutatja be termékeit 60 000 m2 területen. Több mint 400 000 látogatót várnak. www.ostbayernschau.de

Fendt szántóföldi nap

Wadenbrunn, 2018. 08. 23.

Az AGCO/Fendt és a Saaten-Union vállalat a Würzburg melletti Wadenbrunn birtokra várja vendégeit a hagyományos nagy szántóföldi napra. Az idei mottó: „A megfogható hatékonyság”. www.fendt.comnorla

Norla

Rendsburg, 2018. 08. 30–2018. 09. 02.

  1. alkalommal rendelkezik meg a Norla elnevezésű kiállítást a rendsburgi vásártéren. Az idei kiemelt téma: Minden a mezőgazdasági gépekkel kapcsolatban és a jövőbeli trendek, pl. a digitalizálás és hasonlók. www.norla-messe.de 

 

A Titan átveszi az Agram céget

A TITAN AKVIRÁLÁSA

 

 

Miután az Agram cég alapítói, Petrick Gaens és Wolfgang Locke nyugdíjba vonulásukkal visszaléptek az aktív üzleti életből, a csoportot az Észak-Dakotában található Fargo székhelyű Titan Machinery vette át. A fő beszállító, a C ase IH cég támogatásával sikerült olyan jövőképes utódlást biztosítani, ahol az Agram telephelyeit, munkavállalóit és az értékesítési területeit teljes egészében átveszi a világ legnagyobb Case IH-kereskedője.

70 éves a Lindner

LINDNER JUBILEUM

 

Pontosan 70 évvel ezelőtt állította elő a Lindner az első S14 traktorokat. Napjainkban a Kundl székhelyű üzemben évente 1300 Geotrac, Unitrac és Lintrac modell gördül le a futószalagról. 2017-ben a Lindner mintegy 75 millió euró forgalmat bonyolított le, 2016-ban ez 72,5 millió euró volt. Ehhez a kundli gyár ban 229 alkalmazottat foglalkoztat nak. Az export aránya több mint 50 százalék. A legfontosabb piacok: Németország, Franciaország, Svájc és Szlovénia. A 70. évforduló alkalmából a Lindner az ügyfeleinek ingyenes kiegészítő csomagokat kínál sok új Geotrac és Lintrac modellhez. A kínálat a mechanikus vezetőfülke-rugózástól a négykerék- vagy a légfékig terjed.

 

50 éves a Joskin

JOSKIN JUBILEUM

 

Ebben az évben a Joskin számára is van ok ünnepelni – a gyártó 50 éves. 1968-ban alakult át a családi vállalkozás egy egyszerű mezőgazdasági üzemből gépgyártóvá. Az ügyfelek igényeihez történő folyamatos alkalmazkodás és a jelenlegi piaci fejlemények következtében a Joskin az elmúlt években képes volt a folyamatos növekedésre. Mára a Joskin céghez tartozik öt termelő telephely, 750 alkalmazott és egy 60 országra kiterjedő értékesítési hálózat. Mindazonáltal a Joskin egy elhivatott családi vállalkozás marad. Célja, hogy mindenki számára megbízható, többfunkciós és megfi zethető termékeket kínáljon. Az évforduló alkalmából a Joskin ajándékot is szeretne ügyfeleinek adni. Jelenleg egy szériakivitelben teljes felszereltségű, 11 gépből álló válogatást kínálnak kedvező árakon.

 

John Deere kapcsolódási lehetőség

REICHHARDT GREEN FIT

 

A Reichhardt cég a Green Fit modellel először dob piacra olyan terméket, amely a John Deere AutoTrac rendszer számára csatlakozási felületet kínál. Eddig a John Deere számára nem volt közvetlen hozzáférés – most már AGCO járművekkel is használható a rendszer. Ezzel a Reichhardt cég a források és munkaeszközök gyártótól független felhasználásának nagy piaci keresletére ad választ. A vállalat így megszünteti a szakadékot a különböző rendszerek között. A Green Fit emellett lehetővé teszi a John Deere AutoTrac és a Reichhardt sorfelismerő szenzorok kombinálását.

 

TORION SINUS – a CLAAS bemutatja negyedik gumikerekesrakodó-sorozatát

A CLAAS a Liebherrel való együttműködés eredményes kezdete után további kerekesrakodó-modelleket vesz fel az 5,6 és 9 tonna közötti kategóriában a termékprogramjába.

A három új TORION SINUS esetében – az egyedülálló kormányzási koncepciónak köszönhetően – a kitűnő fordulékonyságot kombinálják a nagy hasznos terheléssel. Ezekkel a gépekkel akár 40 km/órás sebesség is elérhető. HÁROM ÚJ MODELLA TORION 956, 644 és 537 SINUS a teljesítényét tekintve a kis sorozatú TORION 535 és a középső sorozat 1177 modellje között helyezkedik el. Ezzel a CLAAS összesen 10 különböző kerekesrakodó-modellt kínál mezőgazdasági használatra. NAGYOBB HASZNOS TERHELÉS, A TÖRZSCSUKLÓNAK ÉS A KORMÁNYZOTT HÁTSÓ HÍDNAK KÖSZÖNHETŐENA három TORION SINUS modell a törzscsukló és a hátsó híd tengelycsonk-kormányzás kombinációjával tűnik ki a piactársak közül. Az egyszerű törzscsuklós kormányzással összehasonlítva a fordulékonyság jelentősen megnőtt. Mivel a maximális kormányzási szög az első és a hátsó rész között körülbelül 10 fokkal kisebb, ez megnöveli a stabilitást és ezzel a hasznos terhelést is egy tisztán törzscsuklós kormányzású kerekes rakodó értékeihez képest. A hátsó híd kormányzása a váz első része és a hátsó tengelyen levő kerékagy kormányzás mechanikus összekötésével valósul meg. Kormányzáskor a hidraulikus munkahenger automatikusan mozgatja a hátsó hidat is. Mindhárom modellnél egy törzscsukló van beépítve, ezáltal szilárdan áll a gép egyenetlen talajfelszínen is, és ez kiegyenlíti a törzs első részének oldalirányú mozgásait. A törzscsukló-csatlakozásnál csillapítás felel a magas menetkényelemért, különösen nagy sebesség esetén. A TORION SINUS 956-nál a hátsó híd öt fokot szintén billenni képes.

KÉNYELMES FÜLKE

A fülke a nagy TORION modellek kényelmét kombinálja a legjobb kilátással. Az ajtók 180°-ban nyílnak, és ebben a pozíciójukban rögzíteni is lehet őket. Széles lépcsőfokok teszik lehetővé a biztonságos és kényelmes beszállást. Még a magas gépkezelőknek is elegendő helyet biztosít a magas fülketető. A jobboldali A-oszlopon található színes kijelzőn – 7-colos a 956-ban, ill. 4-colos a 644-ben és az 537-ben – a gépkezelő minden fontosabb adatot lát, például a menetfokozatot, a motorfordulatszámot, az üzemanyagszintet és a sebességet. A TORION 956-nál tolatókamerakép is integrálható a kijelzőbe. A rakodó irányításához szükséges minden kapcsoló rendezetten, a jobb oldalon helyezkedik el. A keskeny kormányoszlop a műszerfaltól és a kapcsolóktól különállóan helyezkedik el, és rendkívül jó rálátást biztosít előre, a munkaeszközre.

ERŐTELJES MOTOROK – AKÁR 40 KM/ÓRÁS VÉGSEBESSÉGGEL

A TORION 644 és 537 SINUS rakodókban 3,3 liter hengerűrtartalmú, turbófeltöltős Yanmar-motor dolgozik. Ez 54 kW/73 LE teljesítményű, és dízelrészecske-szűrővel teljesíti a Stage V károsanyag-kibocsájtási normákat. A TORION SINUS 956 4,5 literes DPS-motorral szerelt, aminek teljesítménye 78 kW/106 LE. A motorok keresztbe vannak beépítve, így optimálisan hozzáférhetők a karbantartásnál. Gombnyomásra működő, opcionális hidraulikus ventilátorfordító felel a tiszta hűtőért, és például szalmapakolás közben gondoskodik a megfelelő hűtési teljesítményről. Minden TORION SINUS modellt két szinkronizált menetfokozatú hidrosztatikus meghajtással szerelnek. A meghajtási koncepció fi nom, fokozatmentes munkát tesz lehetővé, és a rakodási munkáknál a nagy tolóerőt egyesíti a mozgékonysággal és az akár 40 km/órás végsebességgel. Így lehetséges a rendkívül gyors váltás a különböző munkafajták között.

MÉG MAGASABBRA NYÚLNI A MAGASEMELÉSŰ GÉMMEL

A mezőgazdasági használat során gyakran van szükség arra, hogy magasra emeljünk. Az új TORION SINUS 956 és 644 opcionálisan magasemelésű gémmel is kapható. A kanál forgáspontjának magassága így eléri a 4,01 métert a TORION SINUS 956-nál, és a 3,79 méter a 644-nél. Így a nagyobb takarmánykeverő kocsikat is kényelmesen meg lehet tölteni. Minden új rakodó Z-kinematikával szerelt, ami a legmagasabb szakítóerőt és gyors kibillentési sebességet kínál. Az összes TORION modell esetén a kinematika szintén optimális a raklapvillával történő munkavégzéshez. Villás rakodásnál a fogak közel párhuzamosak maradnak a talajjal. A munkaeszköz-rögzítés szériafelszereltségként a vezetőfülkéből, hidraulikusan vezérelhető. A 644 és 537-es modellek TPZ-eszköztartója, mint a kisebb sorozat már bemutatott tagjainál, kompatibilis számos, a piacon elérhető munkaeszközzel. A TORION SINUS 956 TPV-gyorscsatlakozó kereténél a rögzítés jól védett helyen található. Ez kompatibilis a nagyobb TORION modellekkel.

McHale-fejlesztés Szolnokon

„Beszállítói integráció fejlesztése a mezőgazdasági gépgyártás területén” CÍMŰ PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSA. PROJEKT AZONOSÍTÓJA: GINOP-1.3.3-16-2017-00002

 

A McHale Hungária Mezőgazdasági Gépgyártó és Szolgáltató Kft. 3 beszállító partnerével együtt Konzorciumot létrehozva támogatást nyert a GINOP-1.3.3-16-Beszállító mikro-, kis- és középvállalkozások és beszállítói integrátorok támogatása elnevezésű pályázaton.

 

A pályázati fejlesztés eredményeként a beszállító integrátor cég nagyságrendekkel eredményesebben tudja előállítani saját gyártású és fejlesztésű termékeit a jelenlegi konzorciumi és további potenciális partnerek hatékony együttműködése révén. Ezáltal jelentős fejlesztéseket is generál a konzorciumi partnerek saját technológia fejlesztéséhez.

A projekthez elnyert vissza nem térítendő támogatás összege: 427 281 744 forint. A támogatás intenzitása a Projekt elszámolható összköltségének 50%-a.

Az ír tulajdonú McHale csoport mezőgazdaságigép-gyártó termékei a szálastakarmány betakarításához szükséges körbálázók, kör- és szögletes bálacsomagolók, bálamegfogó adapterek, bálabontók, bálaszeletelők és tárcsás fűkaszák, amelyeket Írországban és Magyarországon gyárt. A szolnoki McHale Hungária Kft. folyamatosan gyártja és fejleszti az itt készült fi x és változó kamrás bálázógépeit. A legújabb típusok sorozatgyártása csak a beszállítók felkészítése, fejlesztése és a beszállítói integrátor cég jelentős technológia fejlesztése révén valósulhat meg. Az említett gépek tartósan megnövekedett piaci igényének kielégítése céljából a gyártó koncentrálni kíván a gépek acélszerkezeti, acélburkolati elemeinek gyártástechnológiai fejlesztésére. A támogatott fejlesztés keretében új megmunkáló berendezéseket állít be, és 665 négyzetméterrel bővíti gyártócsarnokát. A konzorciumban a McHale Hungária beszállító partnerei – a szolnoki Cabinworld-Stahl Kft., illetve a LégTech-Szer Bt., valamint a derecskei székhelyű Optimit Hungária Kft. – is több gép és eszköz beszerzésére nyertek támogatást.

 

A pályázati támogatásból megvalósítandó beruházás és az eszközbeszerzések a közbeszerzési törvény előírásainak betartásával valósulnak meg. A projekt hatékony megvalósítását, a beszállítói együttműködést a Konzorciumvezető integrátor cégnél alkalmazott beszállítói kapcsolatokat koordináló új munkatárs segíti. Mindhárom konzorciumi partnernél komplex szervezetfejlesztés, tanácsadás, nyelvi képzés zajlik, és elérhetővé válik számukra egy új fejlesztésű beszállítói portál, amely segíti, gyorsítja és pontosítja az egymás közti, valamint az integrátorral történő információcserét, kommunikációt.

 

–        A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2019. 12. 20.