fbpx

Új TurboMulch rugós borona az Agrisem kínálatában

Írta: Farkas Imre - 2021 július 19.

A francia Agrisem új gyomfésű szériával bővítette kínálatát, amely számos kiegészítővel igen széles felhasználási területen alkalmazható.

A TurboMulch rugós borona neve is utal rá, hogy nem csak a gyomirtás és növényápolás területén történő alkalmazására szánták az új eszközt hanem a tarlókezelésben is előnyösen használható. Számos olyan kiegészítővel szerelhető fel az ötféle (6,20; 7,30; 8,60; 9,80 és 12,25 m) munkaszélességben készülő borona.

 

agrisem turbomulch
Ötféle munkaszélességben kapható az új Agrisem rugós borona – fotó: https://agrisem.com/

 

Például késes, aprító hengerrel és hullámos profilú síktárcsasorral egészíthető ki. A Turbomulch kiválóan alkalmas a betakarítás utáni csonkvetés végrehajtására alacsony üzemanyag-fogyasztással és csökkentett húzóerővel. A gyártó tájékoztatása szerint a nagy munkaszélesség, a munkasebességgel párosulva összehasonlíthatatlan területteljesítményt eredményez. Mivel a gép nincs felszerelve hátsó hengerrel, így nedves talajon is alkalmazható.

 

agrisem turbomulch
A késes aprítóhengert repce és napraforgó tarló műveléshez ajánlják – fotó: https://agrisem.com/

 

Első lépésnek tekinthető egy olyan gazdálkodó számára, aki ökológiai felelősségvállalást kíván alkalmazni a peszticidek használatának csökkentésével. A rugós boronán 5 sorban, 760 mm hosszú, 16 mm átmérőjű rugós ujjak dolgoznak, melyek talajra gyakorolt nyomása és munkamélysége hidraulikusan fokozatmentesen állítható, sőt a két utolsó ujjsor a három mellsőtől eltérő szögállásba állítható át egy csavarorsó segítségével, így agresszívabban dolgozhatnak mint a mellső ujjak. A munkamélység maximum 8 cm lehet és a munkasebességet körülményektől függően 8-20 km/h között választhatjuk meg. A mellső késes aprítóhenger hidraulikus állítású és repce, illetve napraforgó tarló kezeléséhez ajánlják kiegészítőnek.

 

agrisem turbomulch
A síktárcsasorpár gumibakos felfüggesztésű, hidraulikus munkamélység állítású – fotó: https://agrisem.com/

 

Az 570 mm gerendelymagasságnak köszönhetően nem kell tartani a szármaradványok okozta eltömődéstől. A 2 sor Ø400 mm-es átmérőjű tangenciális, hullámos profilú mellső síktárcsapár alkalmazását leginkább gabonatarlón javasolják. A tárcsalapok párban gumibakos felfüggesztéssel vanna rögzítve, egy közös gerendelypárra. Talajba hatolásuk mélysége hidraulikusan állítható. A borona aprómagvető egységgel is kiegészíthető. A TurboMulch GAT II hárompont függesztéssel rendelkező traktorokra kapcsolható és szállításhoz 3 méter szélességre összecsukható.