fbpx

Ismét a Gépshow-n bizonyítottak a gépek

Írta: GÉPmax-2021/IV. lapszám cikke - 2021 július 19.

Az idei NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow programjaként rendezett gyakorlati Gépshow-n rövidtárcsák, tárcsás boronák, szántóföldi kultivátorok, vetőgépek alkották a bemutatott gépek sorának nagy részét, de láthattunk ekét, tárcsás lazítót is munka közben, illetve a szokásos permetezőgép-bemutató sem maradt el. Beszámolónkban főbb kategóriákba csoportosítva válogattunk a gépshow látnivalóiból.

 

ALAPMŰVELÉS GÉPEI

Ahogy egyre több Gépshow-t magunk mögött hagyunk, évről évre fogyatkozik a bemutatón felvonultatott ekék száma. Idén már csak a LEMKEN Juwel 10 M V 4+1 N 120 OF váltvaforgató eke képviselte a hagyományos forgatásos alapművelés eszközét Mezőfalván. A Juwel ekék 90, 100, 120 cm ekefejosztással, 160×160 mm-es gerendely-keresztmetszettel kaphatóak, 8085 vagy 90 cm-es erősített gerendelymagassággal. A bemutatott Juwel eke tarlón, illetve barázdába járva is tud dolgozni, az üzemeltető igénye szerint.

Tárcsás lazítóknak viszonylag szűk kínálata van a piacon. A Kverneland DTX – melynek elődjeit korábban SIMBA és Great Plains néven megismerhettük már – ezt a felhozatalt erősíti. A DTX kombinált lazító egyesíti a lazítás, a sekély tarlóhántás és lezárás műveleteit, megőrzi a talajnedvességet, költséget, időt takarít meg. A hidraulikus biztosítású Pro-Lift kések 40 cm-es mélységben lazítanak, és nem keverik a különböző rétegeket. A 3 különböző szárnykialakítás – egyenként eltérő emelőhatással – teszi lehetővé a megfelelő munkavégzést.

 

Fliegl láncos borona
Először láthattuk a gyakorlatban a Fliegl láncos tárcsás boronát – fotó: Fliegl Abda Kft.

 

TÁRCSÁS BORONÁK

Először láthattuk Mezőfalván gyakorlat közben az újonnan fejlesztett, közel 7 méteres munkaszélességű Fliegl láncos tárcsás boronát. Alapvetően a sekély talajművelés eszköze, de hatékony a talajmegmunkálás egyéb területén is. A szerkezet egy kereszt formájú vázból áll, láncsoron végig fűzött, éles peremű 350 mm átmérőjű, 130 mm osztású, kopásálló tárcsákkal felszerelve. A láncos megoldás minimális munkamélység mellett nagyon jó talajkövetést tesz lehetővé. A ferde irányú elrendezés miatt a tárcsák nemcsak bekeverik a tarlómaradványokat, hanem szétzúzzák azokat. A hidraulikus láncfeszítésnek és az állítható vázmagasságnak köszönhetően egyszerűen beállítható a különféle talajviszonyokhoz. Az ideális, kb. 15-18 km/h-s munkasebesség rendkívül nagy teljesítménnyel bír (akár 12 ha/h), mindezt kevés üzemanyagigénnyel érjük el (kb. 3,5 l/ha).

Az itthon jól ismert Väderstad Carrier rövidtárcsacsaládot a széles modellválaszték jellemzi, 3-12 méter közötti munkaszélesség-tartományban. A Carrier rövidtárcsacsalád egye-di gumibakos felfüggesztésű, kúpos tárcsából álló művelőegysége a szárat egyenletesen keveri be, közben kedvező talajszerkezetet alakít ki.

 

MŰVELETKAPCSOLÁS

A Güttler Duplex 3 m Front magágykészítő + rugóskapa-előtét jó példa arra, hogyan lehet egyszerű eszközök ésszerű kombinációjával a magágykészítés és a vetés műveletét egy munkamenetben végezve üzemanyagot megtakarítani, a talajtaposást csökkenteni. Kíméli a traktorvezetőt és a traktort is, ha már a traktor kerekei előtt megtörténik a talaj egyengetése és tömörítése. Könnyebben vethet egyenes sorokat, mert a frontfüggesztésű magágykészítő a vetőgéppel kombinálva javítja a traktor egyenesfutását. A gépet az erőgép hátsó függesztőjén is használhatja vontatott üzemmódban, így a magágykészítő többrétűen hasznosítható, és hamarabb megtérül.

 

SZÁNTÓFÖLDI KULTIVÁTOROK

A szántóföldi kultivátorokból – legyen az sekélyen dolgozó vagy nehéz kivitel – jó néhány bemutatkozott a gépshow-n.

 

Lemken Karat 12
A Lemken Karat 12 nehézkultivátor intenzív munkát végzett

 

A Lemken Karat 12 intenzív, 4 gerendelyes, 90-80-90 cm gerendelytávolságú grubbernél 4 kapasor és 23,4 cm-es vágástávolság esetén is elegendő szabad teret biztosít az eltömődésmentes munkavégzéshez. A gyorscserélős kaparendszerrel könnyű és gyors a kapák cseréje, így könnyedén átállhat a sekély munkavégzésről a mély munkavégzésre. A 3 és 4 m-es kivitelekben elérhető Bednar Actros RO 3000 nehézkultivátorral a tarlómaradvány-aprítás és bedolgozás két, 690 mm-es átmérőjű tárcsákból álló tárcsasor segítségével történik. Két kapasor, 35 cm mélységig szakítja fel a földet, a kapatestek 750 kg duplarugós védelemmel vannak ellátva. Ezt követően hidraulikusan állítható tárcsasor egyengeti a talajt, és henger tömöríti vissza a földet. Ötféle hengertípus közül választhatunk a talajviszonyoknak megfelelően.

Az AMAZONE Ceus nehézkultivátor hidraulikus munkamélység-állítású, az 510 mm átmérőjű lapokból álló dupla tárcsasort 3 gerendelyen, 40 cm-es osztással és 600 kg kioldóerővel rendelkező nyomórugós biztosítású kapák követik. A kapatartókra véső, lúdtalp vagy szárnyas kapák szerelhetők, akár HD kivitelben is. A munkamélység hidraulikusan, max. 30 cm mélységig állítható. A kapamező munkáját hidraulikus mélységállítású egyengetőtárcsák dolgozzák el. A gyártó hengerkínálata 11-féle hengert vonultat fel. A Ceus 4-5-6-7 m-es összecsukható kivitelben készül.

 

Väderstad Opus
A Väderstad Opus szántóföldi kultivátor a Gépshown

 

A 4-7 méter munkaszélességben elérhető Väderstad Opus szántóföldi kultivátor 5-40 cm közötti munkamélység-tartományban képes dolgozni. A 3 sorban és 27 cm osztásban lévő kapák hidraulikus úton, több mint 700 kg súllyal terhelhetők. A kapák mögött dolgozó rögrendező, egyengető tárcsák intenzitása a traktorfülkéből állíthatók. Tömörítő egységként szimpla vagy dupla acélhengert (SteelRunner/Double SteelRunner), illetve ún. Double SoilRunner hengertípust választhatunk. A Horsch szántóföldi kultivátorokat két széria egy-egy tagja képviselte. A Terrano GX 4,5 és 6 méteres munkaszélességben, 3- és 4-gerendelyes univerzális kultivátorként is elérhető. Harmadik generációs 550 kg-os kioldóerejű TerraGrip kapával van felszerelve. A vonóerő-rásegítés munka közben a traktor hátsó tengelyére tartósan 1 200 kg-ot terhel és egy zárószeleppel bármikor kikapcsolható. A Horsch Cruiser XL 6 gerendelyes szántóföldi kultivátor 5,-6,-7,-10,-12 méteres munkaszélességben, négy különböző kapaváltozattal érhető el, rugós kapái 150 kg-os kioldóerővel rendelkeznek. A Cruiser XL fentebb már említett vonóerő-rásegítéssel van ellátva. A Cruiser 5-6 méteres változata úgynevezett OptiCover tömörítővel is választható.

 

Güttler SuperMaxx
A Güttler SuperMaxx60 szántóföldi kultivátor munkáját is megvizsgálhatták a Gépshow látogatói

 

A Güttler SuperMaxx60 könnyű vázszerkezetű 5 illetve 7 soros kapa-elrendezésű szántóföldi kultivátor munkáját is megvizsgálhatták a gépshow látogatói. Az erős kapákkal a nyári, sekély tarlóhántás üzemanyag-takarékos művelőeszköze. A táblák közötti vonulás problémamentes az egyszerű csukásnak és a 2,4 méteres szállítási szélességnek köszönhetően. Munkaszélesség: 6 méter, vonóerőigény: minimum 180 LE, tömeg: 2 800 kg.

 

Amazone Cirrus
Az AMAZONE Cirrus 6003-2 változatának magtartálya 3 600 literes

 

VETŐGÉPEK

Az AMAZONE Cirrus mulcsvetőgép-család legnagyobb, 6 m munkaszélességű Cirrus 6003-2 változatának magtartálya 3600 literes. A gép vezérlése ISOBUS-rendszeren keresztül történik, a magadagoló hajtása elektromos, lehetőség van félgép-elzárásra a traktorfülkéből. A TwinTerminál segítségével a kalibrálás a vetőgép mellől is elvégezhető. A magágykészítő tárcsasor 460 mm átmérőjű tárcsalapokkal végzi a művelést, az előtömörítésről 880 mm átmérőjű „Matrix” kerekek gondoskodnak, melyeket a „TwinTec” duplatárcsás vetőcsoroszlyák követnek 12,5 vagy 16,6 cm sortávval és max. 100 kg csoroszlyanyomással. A két osztófej művelőút-rendszerrel és vetésellenőrzővel van ellátva. Engedélyezett vonulási sebessége 40 km/h, a közúti világítás LED-es. A Väderstad Tempo T 6 szemenkénti vetőgépnél az elektromos hajtású Gilstring adagoló másodpercenként 28 magot továbbít a keskeny magvezetőcső felé 18 km/h vetési sebességnél úgy, hogy közben érzéketlen a vibrációra és a lejtőszög megváltozására. A Power-Shoot rendszer belövi a magot a nyomókerék alá, így kizárt a magárokban történő elmozdulás. A vetőkocsik súlya mechanikus vagy hidraulikus úton 325 kg-ig terhelhető. A műtrágya-kijuttató egység 350 kg/ha mennyiséget tud kijuttatni 15 km/h sebességnél.

 

Agrifac Condor
Az Agrifac Condor széria 5. generációja 36 m-es munkaszélességű szórókerettel

 

PERMETEZŐK

Az idei NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow programjaként rendezett permetezőgép-bemutatón a vontatott gépek mellett két önjáró permetező is bizonyíthatta képességeit a gyakorlati prezentáción. Bemutatkozott a gyakorlatban az Agrifac Condor széria 5. generációja, melyben egy 6,7 literes, 288 lóerős Cummins motor található. A fő tartály 5 000 literes befogadómérettel rendelkezik. A nyomtávot fokozatmentesen, kényelmesen a fülkéből tudja a kezelő szabályozni 225 cm és 304 cm között. A robusztus acél szórókeret 36 m-es munkaszélességű, és 24 szakaszra van felbontva, amit fúvókánkénti szakaszolással is kérhetünk, a StrictSprayPlus elektromos fúvókavezérlési rendszernek köszönhetően.

 

Horsch LEEB
A Horsch LEEB VN 6300 önjáró permetező szabad hasmagasságát 1,60 m-ről 2,00 m között választhatjuk meg – fotó: Axiál Kft.

 

A gépshown a Horsch LEEB VN 6300 önjáró permetezővel ismerkedhettek meg a rendezvény látógatói, melynek szabad hasmagasságát 1,60 m-ről 2,00 m között választhatjuk meg, továbbá hidraulikusan állíthatjuk a nyomtávolságot is. A kerekek hidro-pneumatikusan csillapítottak, hidromotoros hajtásuk kétféle erősségben PowerGear, illetve a HighPowerGear változatban érhető el. Mindkettőnél alapfelszereltség az automatikus terhelésfüggő szabályozású, fokozatmentes hajtómű és a kipörgésgátló funkciót ellátó automatikus nyomatékszabályozás. A BoomControl ultrahangszenzoros aktív vezérlésű szórókeret hidraulikusan szabályozott és csillapított.

A vontatott gépek kínálatából többek között a John Deere, az Amazone egy-egy modellje és a Hardi két különböző szériájának 1-1 képviselője mérhette össze képességeit a bemutató vendégei előtt.

Az Amazone UX01 vontatott permetezőgépek 4 200, 5 200, 6 200 és 11 200 literes kivitelben, 21-40 m szórókeret-munkaszélességben készülnek. 20 vagy 28 fok bekormányzási szögű kormányzott híd áll rendelkezésre. A vegyszerbekeverő-tartály 60 liter térfogatú, integrált kannatartóval és mosóval. Az elektrohidraulikus Flex keretnyitással felére csökkenthető a nyitás és zárás ideje. A talajkövetésről 6 ultrahang-érzékelős Contour-Control rendszer gondoskodik.

 

John Deere M740i
A John Deere M740i vontatott szántóföldi permetezőgép

 

A John Deere M740i vontatott szántóföldi permetezőgépek 18-30 méter szélességű szórókerettel, 2 400-4 000 liter kapacitású permetlétartállyal állnak rendelkezésre. A bemutatott gép 4 000 literes permetlé tartállyal és 24 m-es kerettel volt szerelve. Az állítható nyomtáv és a kormányzott vonórúd segítségével folyamatosan az erőgép nyomában jár. Az állandó magasságtartást ultrahangos szenzor (BoomTrac) vezérli. A Hardi Commander vontatott szántóföldi permetezőgépek 3 3004 500-5 500-7 000 l-es tartálytérfogattal 24-39 m között hagyományos kerettel és 18-36 m között légzsákos kerettel állnak rendelkezésre. A bemutatott gép 5 500 l-es tartálytérfogatú, és 24 m-es TwinForce légzsákos kerettel volt szerelve. A SafeTrack nyomkövetőrendszer segíti a vetés irányára merőlegesen tartani a szórókeretet, még táblavégi fordulóban is. A gépeken gyors reagálású nyomásszabályozó szelepből és permetezésvezérlő egységből felépülő DynamicFluid4 folyadékszabályozási rendszer dolgozik. A gépen megtalálható a Prime Flow elektromos egyedi szakaszolás és az „i” – intelligens funkciók: automatamosás, programozott kevertetés és automata felszívás. Az AutoTerrain keretmagasság-vezérlő rendszer 5 ultrahangos szenzorral és a dőlés-szenzorokkal biztosítja a keret stabilitását.

 

Hardi Commander
A Hardi Commander vontatott szántóföldi permetezőgép

 

Az itt bemutatott 24 m-es Hardi i-Navigator vontatott intelligens szántóföldi permetezőgép számos olyan funkcióval van felvértezve, amelyre az intelligens jelző utal. Az AutoFill rendszernél a kezelő beállítja a töltési mennyiséget, csatlakoztatja a tömlőt, és elindítja a töltést a FluidBoxon keresztül. A gyorsabb öblítési folyamatot, valamint a rendkívül alacsony visszamaradó növényvédőszer-koncentrációt az automata AutoWash rendszer biztosítja. A habképződés nélküli maximális keverőhatás és a tartályban visszamaradó vegyszer mennyiségének minimalizálása érdekében teljesen automatikus AutoAgitation rendszer található. Mindemellett akár a 25 cm-es fúvókánkénti szakaszolás is elérhető rá, a teljes precizitás érdekében.

 

Farkas Imre