fbpx

Väderstad Carrier 650 Croscutter Disc

Írta: Szerkesztőség - 2019 szeptember 09.

KENDŐZETLENÜL: VÉLEMÉNYEK A GYAKORLATBÓL – Väderstad Carrier 650 Croscutter Disc

Hubertus Freiherr von Künsberg
ÜZEMVEZETŐ
Alkalmazási terület: tarlóhántásmagágy-előkészítés köztes növények

GYÁRTÁSI ÉV: 2018, eddigi teljesítmény hektárban: kb. 700 ha

ALKALMAZÁS: Hubertus von Künsberg a 400 hektáros szántóföldi növénytermesztő gazdaságában tavaly nyár óta egy Cross-Cutter Disc elemekkel felszerelt Väderstad Carrier 650 rövidtárcsát üzemeltet. Eddig már 700 hektáron dolgozott – leginkább sekély (1-3 cm) tarlóhántást végzett gabonafélék, siló- és szemes kukorica után, valamint magágy-előkészítésre alkalmazták a gépet. Ezen túlmenően tavasszal a köztes növényeket és az angol perjét a rövidtárcsás boronával kb. 7-8 cm mélységben törik fel, úgy, hogy közvetlenül kukoricát lehessen bele vetni.

ELŐNY: „Nagyon elégedett vagyok a 6,5 m széles Cross-Cutter Disc elemekkel felszerelt Carrier tárcsa munkájával. Rendkívül pontos mélységszabályozással rendelkezik, és nagyon sekélyen tud dolgozni. A köztes növények feltörése során a Cross-Cutter tárcsák eldarabolják, felhasítják a szárakat, és kiszedik a gyökereket, mivel a talajt teljes egészében megművelik. Ezen túlmenően az X-alaknak köszönhetően a Carrier rövidtárcsa nem húz oldalra, és nagyon könnyen vontatható. Ennek ellenére a vontatónak mégis szüksége van erőforrás-tartalékra a mi dombos területeinken, hogy tartani tudja a magas munkavégzési sebességet.”

HÁTRÁNY: „A gép összecsukását és kinyitását meg kell szokni. Ahogy azt is, hogy a közúti haladáshoz/terepi munkákhoz a hátsó lámpákat mindig át kell állítani; ezt a Väderstad még nem oldotta meg optimálisan. Mindkét ponton szükség van a további fejlesztésre.”