fbpx

A rövidtárcsától is rövidebb

Írta: Farkas Imre - 2024 február 10.

A Bremer Maschinenbau rövidtárcsája, szó szerint rövid, hiszen szóló tárcsasorból áll, de nem is arra hivatott, hogy a tárcsasorpáros versenytársait kiváltsa, hanem azokat inkább kiegészítse.

A hosszabb növényi maradványok vagy intenzívebb bedolgozás esetén a kis kapaosztású kultivátorok vagy rugós fogas boronák sokszor eltömődhetnek. Az egysoros mellső függesztésű tárcsás borona levágja és összekeveri a talajt a hátsó függesztésű szántóföldi kultivátorok előtt.

bremer_discrunner_01
A 15 cm-es munkamélységű, 560 cm átmérőjű csipkés tárcsák – fotó: https://www.bremer-maschinenbau.de/

A szükséges teljesítményigény csak kissé emelkedik alkalmazása, kombinálása esetén. Még egy hátsó függesztésű rövidtárcsával kombinálva mellső kapcsolásban a kukoricatarló vagy köztes vetemény megmunkálásakor kiemelkedő eredmény érhető el egy munkaművelettel. A tárcsasorok vágási szögének (opcionális) beállításával a 15 cm-es munkamélységű, 560 cm átmérőjű csipkés tárcsák aprítási vagy a keverőhatása állítható. A mellső tárcsa elé opcióban még száraprító késeshenger is csatlakoztatható, így az aprítóhatás még tovább fokozható.

Bremer Discrunner
A mellső tárcsa elé opcióban még száraprító késeshenger is csatlakoztatható – fotó: https://www.bremer-maschinenbau.de/

Mivel a gumibakos felfüggesztésű tárcsasor tartógerendelye csavarkötéssel kapcsolódik a hárompont csatlakozó kerethez, így annak egyszerű megfordításával hátsó függesztésű, kiegészítő hárompont csatlakozással ellátott szántóföldi kultivátorral, vagy talajlazítóval is kombinálható. A kiegészítő Discrunner tárcsaszériát 3, 4, 5 és 6 méteres munkaszélességben kínálja gyártója.