fbpx

Újdonságok a GPS világából: CFX 750, a Trimble kínálatában

Írta: Szerkesztőség - 2010 november 11.

Az új sorvezető legszembetűnőbb tulajdonsága a hatalmas (8″), színes érintőképernyő, amit egy igen masszív terepálló házba bújtattak. A könnyebb használat érdekében a Trimble sorvezetők elengedhetetlen LED-sora természetesen itt is megtalálható.

A külső megjelenés is fontos egy ilyen készüléknél, de sokkal érdekesebb, hogy milyen új tulajdonságokkal és funkciókkal vértezték fel. Lássuk ezeket az “extrákat”!

Automatikus szakaszkezelés Akár 48 szakasz automatikus kezelésére is képes, amivel jelentős mennyiségű vetőmag és növényvédő szer takarítható meg a munkavégzés során.

Kijuttatásvezérlés Permetezés, vetés és műtrágyaszórás közben kontrollálja a kijuttatott mennyiséget. A CFX-750 könnyedén ellátja a permetezőgépek teljes vezérlését, a Field-IQ rendszer segítségével, valamint szemenkénti vetőgépek tőszámszabályozását is rábízhatjuk, a Rawson hidromoto-ros meghajtás segítségével.

Videókamera-csatlakoztatás A két videó bemenet segítségével egyszerre követhetjük nyomon a sorvezetést, illetve ellenőrizhetjük munkagépünknek azokat a részeit, amiket nem látunk a kabinból.

GLONASS jelvétel Ha olyan területen szeretne dolgozni, ahol sok a GPS-t zavaró kitakarás, akkor csak aktiválni kell a GLONASS jelvételt, és máris 70%-kal több műhold áll az Ön szolgálatába.

Terv szerinti kijuttatás Egyszerűen beolvashatjuk a terveket az eszközbe az USB meghajtón keresztül, és biztosak lehetünk abban, hogy pont oda és pont annyi műtrágya, vetőmag, növényvédő szer kerül, mint amennyit szerettünk volna.

Napi riportkészítés Egyszerűen kimenthetjük a munkavégzéssel kapcsolatos adatokat a beépített USB meghajtó segítésével, vagy teljesen egyedülálló módon GSM/GPRS adatátvitelen keresztül, online módon.

GPS — mára szőlőtelepítésben is

Az egyik bócsai telephelyű kft. fő profilja a szőlőtelepítés. Ezt a feladatot egy speciális telepítő géppel végzik, amely eredetileg lézervezérléssel oldotta meg a gép egyenesen tartását. A lézer igen pontosan dolgozik, de számos hátránnyal is rendelkezik a GPS-szel szemben. A GPS-t például nem zavarja a domborzat, illetve ezt az eszközt nem kell áthelyezni a következő sorra, hanem csak meg kell fordulni a traktorral, és már indulni is lehet vissza. A GPS-t nem zavarja a köd, így akár 0 méteres látótávolság mellett is tökéletesen működik.

A 2 centiméteres pontosság eléréséhez szükséges RTK korrekciót a GNSSnet.hu hálózat RTK-szolgáltatása biztosítja, így a lézerhez hasonló pontosságot tudnak elérni, a területteljesítményt lényegesen megnövelve.

Az OptRx szenzor már a gyakorlatban is bizonyított

Az újság hasábjain már hírt adtunk az AgLeader OptRx szenzorral megkezdett munkáról. Most azonban már kézzelfogható eredményekről is be tudunk számolni!

Az NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kar Növénytudományi Intézetével közösen Zi-mányban őszi búza és kukorica nitrogén fejtrágyázását végeztük el, a szenzor méréseire alapozottan. Igazi mérhető eredményekről sajnos még csak a búza esetében beszélhetünk, mivel a kukorica betakarítása a mostoha időjárási körülmények következtében a cikk írásakor még el sem kezdődött.

A búza esetében viszont egyértelműen pozitív eredmények születtek. A várakozásoknak megfelelően a kísérleti terület heterogenitásának kiegyenlítődése, a kezelésnek köszönhetően, kimutatható. Ez a kiegyenlítődés mind mennyiségi, mind minőségi paraméterekben egyaránt jelentkezett.

A szenzor használatával sikerült elérni, hogy a rendelkezésre álló műtrágyamennyiséget a növények valós igényeinek megfelelően osszuk el, így növelve a kijuttatott készítmény hatékonyságát.

HORSCH DT (Damm Tiger) – az első GPS-szel kormányzott talajművelőgép

A Horsch cég az amerikai “Strip-till” művelés mintájára elkészítette azt a technológiai rendszert, amelyik forradalmasíthatja a kötött, nehéz talajviszonyok közötti kukoricatermesztést. A technológia alapeleme egy speciális őszi talaj-előkészítési munka, amelynek során 37,5 centiméterenként lazítják a talajt, és 75 cm-enként bakhátakat hoznak létre. A bakhátak miatt a talaj hamarabb melegszik fel tavasszal, és a nedvesség is az alsóbb “völgyekbe” folyik, így a vetést akár 1-2 héttel korábban is el lehet kezdeni. A vetés során csak arra kell ügyelni, hogy a vetőmag pontosan a lazított sáv közepébe, azaz a bakhát csúcsára kerüljön. Ezt viszont már semmi más eszközzel nem lehet biztosítani, csak RTK pontosságú GPS rendszerekkel.

Mivel mindkét gép vontatott kivitelű, így egy sima robotpilóta-rendszer nem is elegendő a megfelelő pontosság eléréséhez, mert a munkagép “sétálásából” adódó hibák már befolyásolnák a végeredményt. Éppen ezért ezek a Horsch gépek gyárilag fel vannak szerelve aktív munkagép-kormányzási rendszerrel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkagép hátulján négy nagyméretű tárcsa helyezkedik el, amiket hidraulikus munkahengerekkel lehet kormányozni. A kormányzásról az a Trimble robotpilóta-rendszer gondoskodik, amelyik a traktor vezetését is elvégzi. Ennek érdekében a munkagépen is található egy GPS antenna, amelynek segítségével bármilyen körülmény között 2 centiméteren belül tartható a munkagép. Ez a kormányzási rendszer különösen a vetés során nyújt fontos segítséget, mert csak így lehet a vetőkocsikat a bakhátak tetejéntartani.

Az ilyen extrém pontosságú GPS rendszer azt is lehetővé teszi, hogy a kisebb erőgépekhez 3,4 vagy 5 soros munkagépet illesszünk, mivel nincs semmiféle összefüggés a vetőgép sorainak számával. Erre azért is nagy szükség van, mert jelenleg a 8 soros gépet csak egy 600 LE-s traktor képes üzemeltetni, ami a hazai gazdaságok csak igen kis részében áll rendelkezésre. Az idei ősz során a Horsch gyár saját bemutatócsapata Magyarország területén sok helyszínen, 5-10 hektáros parcellákon elvégezte a talaj-előkészítési munkát. így a jövő év során mindenki saját szemével győződhet meg a technológia hazai alkalmazhatóságáról és eredményességéről.

Nagy Bence
Agromatic Kft.