Leeb: a permetezés mesterfokán

A LEEB közel 20 éve gyárt permetezőket. Mindamellett, hogy fiatal gyártóról van szó, a szegmensben a cég Európa meghatározó gyártójává és iránymutatójává vált.

A LEEB permetezők a „haditechnikával” ellátott szórókeret-vezérlésükről lettek híresek. A növényvédelemben a legnagyobb kihívást a veszteségmentes, minél nagyobb hatásfokú permetezés jelenti. Hogyan éri el ezt a LEEB, és milyen megoldásokat nyújt a termelők számára?A Leeb permetezőkben a hagyományos 50 cm-es fúvókaosztás mellett megtaláljuk a 25 cm-es fúvókatávolságot is. Miért jó vagy egyáltalán mire jó a 25 cm osztás a termelők szempontjából? Aki egyszer már permetezett, az tudja, hogy a permetező mögé, mellé nem jó állni, mert száll a permetlé. Ez ugye azt jelenti, hogy a szer nem a növényre került, hanem az arcunkra, vagyis nem ott hasznosult, ahol kellene.

A közgazdász erre azt mondja, ugyan elsodródott, de mert általában nem veteményeskertben permetezünk, így majd néhány centivel vagy méterrel arrébb le fog jutni a növényre.

Különböző mérések léteznek a permetlécseppekkel kapcsolatban, ahol mérik egy csepp „élettartamát” és az esési sebességét. Általában azt szeretnénk, hogy minél jobb legyen a területünk borítottsága, úgy a gyomirtás, mint a gombaölő permetezés esetében. Ez azt jelenti, hogy minél apróbb a csepp, annál jobb a borítottság. De az apró cseppek éppen azok, amelyek a legkönnyebben elsodródnak, ill. elpárolognak.

A Leeb a szórókeret-vezérléssel nagyon közel tudja tartani a fúvókákat a célfelülethez: ha 50 cm-es a fúvókaosztás, akkor 50 cm-re. A saját légcsatornában végzett, ill. más nemzetközi mérések azonban egyaránt azt mutatták, ha közelebb jövünk a célfelülethez, akkor kisebb az elsodródás! A Leeb BoomControll annyira precízen tudja tartani a szórókeretet, hogy akár 30 cm-re is közel tudunk menni a kezelendő felülethez. Erre az esetre kell a 25 cm-es fúvókaosztás. Minél közelebb vagyunk a célfelülethez, annál kisebb az elsodródás, és az apró cseppekkel is tökéletesebb növényvédelmet tudunk elérni. Aki LEEB permetezőt használ, az kisebb veszteséggel és nagyobb hatásfokkal juttatja a növényvédő szereket a célfelületre. Egyszerűen fogalmazva, gazdaságosabb a növényvédelme, és kevésbé terheli a környezetét!

Szász Zoltán • 30-7430302


horsch permetező