fbpx

Éld át igazából! – Legyél Te is mezőgépész!

Írta: Szerkesztőség - 2018 október 25.

A Hódmezővásárhelyen, augusztus 25-én megrendezett Hódmezőrület 3.0 rendezvény Éld át igazából! — Legyél Te is mezőgépész! versenyének célja a fiatal szakemberek megmérettetése volt. A kétfordulós elődöntő után végül 4 csapat jutott be a döntőbe.

A Hódmezőrület 3.0 rendezvényen a látogatók kipróbálhatták a driftelés élményét; 1000 Ft‑ért beülhettek egy profi sofőr mellé, és meg‑tudhatták, milyen is egy igazi, aszfaltszaggató, gumifüstölő menet. Az így befolyt összeget az AXIÁL Kft. megduplázta, majd elosztotta az első három helyezett csapat között.

Ahogy Dr. Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a rendezvény ünnepélyes megnyitóján megfogalmazta: „Az elmúlt 5 évben a munkaerőhiány lett a legnagyobb gondunk. Ezért örülök minden ilyen rendezvénynek, mint ez a mostani, hiszen ezek segíthetnek nekünk abban, hogy a jövő generáció elfogadja a mezőgazdaságot, s ezek segíthetnek a mezőgazdaság arculatának építésében.”


Magyarországnak képzett szakemberekre van szüksége±– mondta Harsányi Zsolt

Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos‑ügyvezetője ehhez még hozzá‑fűzte: „A technika változik, fejlődik, de képzett szakemberekre van szükség. Olyanokra, akik ezeket a modern gépeket kezelni, használni tudják, és karban is tudják tartani. Ezért is kezdtük el az Éld át igazából! – Legyél Te is mezőgépész! versenyt, s arra kérem a versenyzőket, hogy tényleg tegyék oda magukat a verseny során, hiszen a nyereményből az iskolának olyan felszereléseket fogunk vásárolni, amiket mind a tanárok, mind a diákok előnyükre tudnak majd használni. Azt szeretném, ha minél többen jönnétek mezőgazdasági gépészeknek, mert Magyarországnak szüksége van Rátok” – szólt néhány személyes szót a jelen lévő diákokhoz is.

A verseny során lelkesedésből aztán nem is volt hiány. Hiába volt rekkenő hőség, a döntőbe bejutott ötfős csapatok tagjai komolyan vették feladatukat.

Ezek a következők voltak:



  1. A napi karbantartási feladat során egy CLAAS AXION 830 traktoron kellett a napi ellenőrzést elvégezni: a légszűrő, fülkeszűrő vizsgálatát, a motor‑ és hidraulikaolaj szintjének, valamint a hűtő vízszintjének, az üzemanyag és az AdBlue mennyiségének ellenőrzését. Aki valamelyik lépést kihagyta, azért nem kapott pontot. Összesen 14 pontot lehe‑tett ebben a feladatban gyűjteni.
  2. A csapat két másik tagjának igen kemény feladat jutott, hiszen egy Horsch Terrano 4.3GX kapán kellett szárnycserét végezni. A maximális 26 pontot az a csapat érhette el, amelyiknek a feladathoz rendelkezésre álló 20 perc alatt mind a 13 kapán sikerült a szárnyakat lecserélnie.
  3. A feladatok egy újabb állomásán Landini traktorral kellett kiállni egy szalagokkal kijelölt „garázsból”, majd fel kellett akasztani egy Oehler 12 tonnás forgózsámolyos, kéttengelyes pótkocsit az erőgépre, s a gépkapcsolattal be kellett tolatni az arra kialakított helyre. A feladatot gyorsan, de nagyon pontosan kellett végrehajtani, hiszen mínusz pontokat kaphattak a versenyzők akkor, ha hozzáértek a falakat jelző szalagokhoz, ha a fékcsatlakozók nem voltak helyesen bekötve, vagy ha a fék kiengedett.
  4. Végül, de nem utolsósorban a csapattagoknak közös erővel ki kellett tölteniük egy 10 kérdésből álló tesztet, általános géptani és mezőgazdasági ismereteik bizonyítására.

A részfeladatok pontjait összeadva aztán kialakult a végleges sorrend. Az első helyezett csapat, a Somogyi Betyárok 68,5 ponttal, a somogyzsitfai Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanintézményből érkezett a rendezvényre, az ő nyereményük a kupák és oklevelek mellett 205 000 Ft értékű tárgyjutalom lett. A második helyezett 65 ponttal az AM Kelet-magyarországi Agrárszakképző Központ, Mező‑gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tanulóiból alakult Szaki 11 nevű csapat lett, az ő nyereményük 123 000 Ft értékű tárgyjutalom. A harmadik helyen szintén a jánoshalmi AM ASZK tanulóinak Szakembörök nevű csapata lett, akik a kupák és oklevelek mellett 82 000 Ft értékű nyereménynek örülhetnek. Magyarországnak képzett szakemberekre van szüksége – mondta Harsányi Zsolt

Vas Magdolna
marketingmenedzser
AXIÁL Kft.